Vandestreek Turf 'n surf kloon

Gestart door DennisSpanjer, 23-01-2020 22:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DennisSpanjer

Hi,

Sinds dat ik een turf 'n surf heb gehad, vind ik deze erg lekker.
Met name de aroma van het turfmout vind ik erg smaakvol. Daarom zou ik dit biertje eens na willen brouwen.

Hierfvoor heb ik het volgende recept samengesteld:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptTurf 'n Surf
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,39 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC55,2 %
1,23 kgBrewferm whiskymout lightly peatedBrewferm4 EBC20,0 %
0,92 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC15,0 %
0,60 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 162,0 °C1 min.45 min.1,7 l/kg
72,0 °C10 min.20 min.2,5 l/kg
78,0 °C6 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gStyrian Goldingbellen%60 min.29,2 IBU
20,0 gSaazpellets3,4%20 min.3,7 IBU
20,0 gSaazpellets3,4%7 min.2,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
8,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist

Dit is eigenlijk het recept van een standaard tripel waarbij een deel van het basismout vervangen is door peated mout. Dit is de eerste keer dat ik met peated mout aan de slag ga, ben ik erg benieuwd wat jullie hier van vinden.
Is 20% van de stort peated mout voldoende om het rokerige aroma te krijgen, of wellicht te veel?
Ook is dit de eerste keer dat ik koriander ga toevoegen in een brouwsel, op internet las ik dat 3 tot 4 gram per 10 liter voldoende is om de smaak niet te laten overheersen. Is dit zo?

Graag jullie feedback op dit recept, zodat ik dit eventueel kan aanpassen.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Dennis

DennisSpanjer

Oja, nog een ander vraagje. De brouwers van Vandestreek beweren zeezout te hebben gebruikt.
Heeft een van jullie hier ervaring mee, en hoeveel zou ik dan moeten gebruiken?

Jacques

Ik zou niet meer dan 15% peated mout gebruiken. Deze mout overheerst meer dan rookmout.

Zeezout zorgt voor een rondere smaak. 0,5 tot 2 g per 10 liter is geen probleem.

EBC

Zeezout? Stop er 3 korrels in, dan lieg je niet. En anders een zoutvaatje bij het glas, zodat de proever zelf kan doseren.

Jacques

Citaat van: EBC op 24-01-2020  23:30 uZeezout? Stop er 3 korrels in, dan lieg je niet. En anders een zoutvaatje bij het glas, zodat de proever zelf kan doseren.

Niets mis met zeezout. Sowieso niets mis met het toevoegen van zouten aan het brouwwater, maar daarover verschillen we van mening...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.