Brew Monk tips voor bieren met dik beslag

Gestart door Eureka Brew, 17-06-2019 21:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GekkeGwuido

Dus schalen naar een 15l batch voor zware bieren op een Brew Monk 30 zou een goed compromis zijn?

hobbybob

Citaat van: GekkeGwuido op 11-01-2020  10:26 uDus schalen naar een 15l batch voor zware bieren op een Brew Monk 30 zou een goed compromis zijn?
Precies

El Pastor Belga (MaJa)

Citaat van: hobbybob op 11-01-2020  10:18 u20 liter gaat prima, ik brouw meestal batches van 20 a 24 liter in mijn Easybrew 50.

Als je op de grens van de installatie gaat zitten dan vraag je om problemen.

Voor deze 20-24 liter kan je dan de max stort aanhouden in de  50 liter versie?

hobbybob

Citaat van: MaJa op 11-01-2020  13:08 uVoor deze 20-24 liter kan je dan de max stort aanhouden in de  50 liter versie?
Voor 20 liter 1090 heb ik geen 12 kg mout nodig.

Theoretische berekening?

12 kg mout, 36 liter maischwater, niet spoelen, na maischen 25 liter wort, uurtje koken blijft over 21 liter over ver over de 1100.

Hay

Citaat van: GekkeGwuido op 11-01-2020  10:26 uDus schalen naar een 15l batch voor zware bieren op een Brew Monk 30 zou een goed compromis zijn?

Ja is denk ik wel beter. En prettiger brouwen.

Jacques

Citaat van: beermenke op 10-01-2020  10:51 uStof tot nadenken
Verschil van maischdikte of roeren in pan of brouwautomaat
Stel ik start beiden met 15 liter en 5 kg mout
Mijn maischdikte is toch veel dikker in de automaat omdat de 5 kg mout in een kleinere binnenketel zit en dus ook minder maischwater?

Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat je met een brouwautomaat een lager rendement haalt dan met een conventionele brouwketel.
Overigens vindt er ook buiten de moutkorf afbraak plaats van dextrinen.

GvB84

Ik ben van plan om over een tijdje een RIS te gaan brouwen met mijn Brewster Beacon. Als ik dit zo lees, ga ik denk ik maar een hoeveelheid moutextract(poeder) toevoegen tijdens de kook. Ik wil ongeveer 15 liter maken. Ik zou ook 20 liter kunnen gebruiken om te maischen en dan heel weinig water om te spoelen. Ik denk alleen dat mijn rendement erg laag gaat worden. Iemand hier ervaring mee?

Pimmels

Citaat van: GvB84 op 12-01-2020  12:34 uIk ben van plan om over een tijdje een RIS te gaan brouwen met mijn Brewster Beacon. Als ik dit zo lees, ga ik denk ik maar een hoeveelheid moutextract(poeder) toevoegen tijdens de kook. Ik wil ongeveer 15 liter maken. Ik zou ook 20 liter kunnen gebruiken om te maischen en dan heel weinig water om te spoelen. Ik denk alleen dat mijn rendement erg laag gaat worden. Iemand hier ervaring mee?
Ik gebruik voor 15 liter tripel 5 kilo mout,18 liter water + 2 liter spoelen en max 15% extra suiker (typisch voor Belgische recepten)
Ik kom altijd uit rond 80%, wel met stevig roeren overigens.

Snelbier

In de Brewmonk (zelfde soort ketel?) haal ik wat hoger rendement door dunner te maischen en minder spoelen.
Zal ook aan de manier van spoelen liggen, want mijn spoelwater loopt er binnen 10 minuten door, ondanks fijn schroten.
Voor tripels met start SG~1.075 haal ik rond 66% brouwzaalrendement. Niet geweldig, maar oke'.
Voor zwaarder bier zou ik het rendement op 60% zetten.
En wat mij betreft zoveel mogelijk water in de maisch, anders is de moutkorf massief gevuld.  Kost ook rendement.
Met 8 kg mout en 23 L water en minimaal spoelen zal je na alle verliezen een kleine 14 L wort met SG~1.100 moeten krijgen.
Mooi 2 kratjes..

GvB84

Mijn rendement ligt tussen de 70 en 80 procent.
Belgische bieren met een suikerstort zijn het probleem ook niet. Ik heb nog nooit een zwaar volmout bier gebrouwen met mijn ketel.
Ik denk erover om voor mijn Ris hetzelfde te doen. In plaats van suiker wil ik dan moutextractpoeder gebruiken. Ik ga er nog eens rustig over nadenken. Dank voor de tips en adviezen.

Hay

Citaat van: GvB84 op 12-01-2020  12:34 uIk ben van plan om over een tijdje een RIS te gaan brouwen met mijn Brewster Beacon. Als ik dit zo lees, ga ik denk ik maar een hoeveelheid moutextract(poeder) toevoegen tijdens de kook. Ik wil ongeveer 15 liter maken. Ik zou ook 20 liter kunnen gebruiken om te maischen en dan heel weinig water om te spoelen. Ik denk alleen dat mijn rendement erg laag gaat worden. Iemand hier ervaring mee?

Als je nou terug leest dan kun je zien dat 15 l juist prima gaat bij zware bieren.
Zonder moutextract.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.