Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Begin sg Karmeliet niet gehaald  (gelezen 394 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline be

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Een sorry kan een sorry zijn.
Begin sg Karmeliet niet gehaald
« Gepost op: 31-08-2019 09:25 u »
Goedemorgen,

Gistermiddag met dit recept begonnen
Viel mij op dat ik nu erg veel eiwitvlokken had. Erg troebel wort overgehouden.
Het begin sg ook niet gehaald.
Moest ongeveer 1075 zijn ik zit op 1050
Met de jodiumproef veel verkleuring (zwart-paars)

Stap van 52 graden mist. Klopt dit?
Mijn begin rendement is slecht hoe los ik dit op>


Pilsmout 2 kg
Tarwemout licht : 0,2 kg
Havervlokken : 0,2 kg
Carahell 0,1 kg
Suiker: 0,3 kg

Maischwater   Spoelwater         Kooktijd
7,2 liter          7 liter (78C)           75min
 
MAISCHSCHEMA

Temperatuur (C)   63C    72C    78C
Tijd (minuten)        40min         25min        5min

Groet Bernd

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.820
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: beging sg niet gehaald. Karmeliet ,
« Reactie #1 Gepost op: 31-08-2019 09:42 u »
Er zat duidelijk nog zetmeel in je wort (paars jodium) Die zetmeel verklaart de troebeling. Je 72 gradenstap is waarschijnlijk te kort geweest waardoor je nu nog veel lange ketens hebt (zetmeel).
Dat verklaart ook je lage rendement deels. Wat ik zou doen is een pilsmout beslagje maken van 63 graden, ca 1 liter  1 uur maischen en dan filteren tot het helder is evt paar keer teruggooien tot je heldere wort opvangt (slangen en opvangpan even opkoken om steriel te kunnen werken).
Die heldere wort bij je gistende bier. bevat nog enzymen (omdat het niet boven de 63 graden is geweest) die je kunt gebruiken om de zetmeel in je gistende bier nog af te breken zodat dat ook vergist kan worden en de troebelheid oplost. (Of zakje alfa-amylase kopen.) 

Offline be

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Een sorry kan een sorry zijn.
Re: beging sg niet gehaald. Karmeliet ,
« Reactie #2 Gepost op: 31-08-2019 09:59 u »
Bedankt voor je reactie,

De 72 graden stap had ik gisteren al langer gemaakt door nog een half uur langer door te koken.

Kan dit wort zo nog gebruiken of op nieuw beginnen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.820
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: beging sg niet gehaald. Karmeliet ,
« Reactie #3 Gepost op: 31-08-2019 10:06 u »
Bedankt voor je reactie,

De 72 graden stap had ik gisteren al langer gemaakt door nog een half uur langer door te koken.

Dat moet je even uitleggen. Hoe kun je een 72 gradenstap verlengen bij het koken? De enzymen moeten hun werk doen bij 72 graden en boven de 80 graden zijn die enzymen vernietigd.

Offline be

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Een sorry kan een sorry zijn.
Re: beging sg niet gehaald. Karmeliet ,
« Reactie #4 Gepost op: 31-08-2019 10:53 u »
De 72 graden van 25 min rust nog eens 30 min rust erbij gaan om te kijken of het rendement hoger werd.

Tags: