Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe snel verwarmen?  (gelezen 9284 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

est00072

  • Gast
Re: hoe snel verwarmen?
« Reactie #25 Gepost op: 21-02-2003 20:43 u »
Brouwers,

Misschien is de langzame temperatuurstijging een overblijfsel uit de tijd dat er nog een ongemout (mas, rijst) storting bij de deelmaisch werd gedaan.
Te snel opwarmen tussen de 50 en de 70 gr. C had dan een onverwerkbare pap tot gevolg.

PS
Snel opwarmen betekent ook: sneller roeren. Dat kan dan weer nadeig uitpakken voor de bliesfractie van de maisch.

Willem


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Patrik_Claes

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • En plots wordt biochemie interessant!
Re: hoe snel verwarmen?
« Reactie #26 Gepost op: 24-02-2003 17:05 u »
Dag Willem,

Inderdaad heb je gelijk wat betreft het uitlogen van de blezen, maar ik heb bij intens roeren nog meer schrik voor 'hot side aeration (HSA), of dus oxidatie door beluchten van heet wort... :-/ Heeft iemand er een idee van of dat al dat niet gemakkelijk gebeurt bij te hevig roeren? Ik ga wel zorgen voor zogenaamd 'torroidaal roepen'. :lessmile: De vloeistof stroomt dan langs de wand van de ietel omhoog en langs het centrum van de vloeistof naar beneden ipv een grote ronddraaiende 'vortex' te veroorzaken die veel meer beluchting geeft.

Lamawete ;) ,

Patrik

Tags: