Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Evaluatie Brew Brain Float  (gelezen 9955 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #125 Gepost op: 03-11-2019 16:45 u »
altijd beter..
maar een PID en koelkast?????


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline ExPeteriment

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 373
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #126 Gepost op: 03-11-2019 18:12 u »
altijd beter..
maar een PID en koelkast?????
Ja, waarom niet. 5 minuten aan/ 7 minuten uit, geeft een andere koeling dan 5 minuten aan/ 8 minuten uit. Je laat de pid sturen hoe lang die uit moet, wordt steeds langer naarmate vergisting vordert. Op gegeven moment om naar trage verwarming. Heb het nog nooit gemaakt, lijkt me wel uitdaging. Je moet wel meten waar het om gaat, dus de temperatuur in het wort.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #127 Gepost op: 03-11-2019 22:13 u »
Je zou toch vergeten dat het om de BrewBrainFloat gaat. Mooie suggesties allemaal, maar ik ben bang dat je voor verkleinen van de rimpel niet om een goed ingeregelde pid heen komt.

Klopt. De discussie is ontstaan omdat door de BrewBrain Float de temperatuur van het gistend bier nauwkeurig kan worden gevolgd. Een groot verdienste van dit apparaat.

Overigens is de temperatuur al een paar dagen heel erg constant sinds de sensor van de Inkbird maar een klein stukje in de zakbuis gestoken is. Ik ben heel benieuwd hoe groot de temperatuurverschillen zullen zijn als er volop vergisting is. Ik weet nog niet wanneer ik weer brouw, er komen namelijk een aantal drukke weekenden aan...

Offline Scorpionrose

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 517
  • Land: nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #128 Gepost op: 04-11-2019 15:33 u »
Klopt. De discussie is ontstaan omdat door de BrewBrain Float de temperatuur van het gistend bier nauwkeurig kan worden gevolgd. Een groot verdienste van dit apparaat.

Overigens is de temperatuur al een paar dagen heel erg constant sinds de sensor van de Inkbird maar een klein stukje in de zakbuis gestoken is. Ik ben heel benieuwd hoe groot de temperatuurverschillen zullen zijn als er volop vergisting is. Ik weet nog niet wanneer ik weer brouw, er komen namelijk een aantal drukke weekenden aan...

Dat al deze apparaten de temp weergeven is mooi (tilt, iSpndel, Brewbrain, inkbird enz)
Maar afwijking van 14 punten (1031 volgens de float en 1017 via refractometer) vind ik persoonlijk nogal wat, helemaal als de fabrikant max 6 punten afwijking opgeeft.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #129 Gepost op: 04-11-2019 21:52 u »
Dat al deze apparaten de temp weergeven is mooi (tilt, iSpndel, Brewbrain, inkbird enz)
Maar afwijking van 14 punten (1031 volgens de float en 1017 via refractometer) vind ik persoonlijk nogal wat, helemaal als de fabrikant max 6 punten afwijking opgeeft.

Bij mijn vorig brouwsel was er geen noemenswaardig verschil tussen de waarde van de float en de berekende waarde van de gedane refractometing.

Overigens is het verschil minder groot. Ik had een foutje gemaakt bij de invoer van de refracto tool. De juiste waarde is 1021, maar dat is nog steeds een groot verschil.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #130 Gepost op: 04-11-2019 21:55 u »
Nog even een update van de afgelopen dagen.

De temperatuur blijft nu stabiel en is in overeenstemming met de instelling van de Inkbird.
Door de verhoging van temperatuur vergist het bier goed na.


Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #131 Gepost op: 04-11-2019 22:18 u »
Nog even een update van de afgelopen dagen.

De temperatuur blijft nu stabiel en is in overeenstemming met de instelling van de Inkbird.

Is nu inderdaad mooi stabiel, hier mag je dik tevreden mee zijn.

Ik ben benieuwd wat er gebeurt als je de sensor zo plaatst tijdens een actieve vergisting, maar ik verwacht dat dat ook redelijk stabiel zal blijven zo. Maar dat moet natuurlijk nog wel in de praktijk blijken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #132 Gepost op: 10-11-2019 10:03 u »
Bij mijn vorig brouwsel was er geen noemenswaardig verschil tussen de waarde van de float en de berekende waarde van de gedane refractometing.

Overigens is het verschil minder groot. Ik had een foutje gemaakt bij de invoer van de refracto tool. De juiste waarde is 1021, maar dat is nog steeds een groot verschil.

Gisteren gebotteld.

Het is duidelijk wat de oorzaak is van de afwijkende waarde: een dikke laag gist op de float.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.268
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #133 Gepost op: 10-11-2019 12:50 u »
Ik had ooit  in een topic een idee gelanceerd voor een SG meter om geheel onder het vloeistofoppervlak te werken op basis van interne contragewichtjes en een klein stappenmotortje + waterpas systeempje. Wel iets ingewikkelder, maar als zoiets ooit in productie zou komen heb je dit probleem opgelost en kun je veel nauwkeuriger inline meten. 

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.409
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #134 Gepost op: 10-11-2019 19:49 u »
Vreemd, want dat is standaard. Chinees?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #135 Gepost op: 10-11-2019 22:26 u »
Vreemd, want dat is standaard. Chinees?

Bij de meeste gisten die ik gebruik krijg ik lang niet zo veel aanslag tegen de wanden van mijn CCT. Dit is niet standaard maar uitzonderlijk. Ik had eigenlijk ook een foto moeten maken van de float nadat hem uit de CCT had gehaald. Er zat echt heel veel (stevige) aanslag op.
Bij het vorige brouwsel was de float nagenoeg schoon.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.409
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #136 Gepost op: 11-11-2019 17:09 u »
Vreemd, want dat is standaard. Chinees?

Dit hoorde in een andere draad ... tja, op de telefoon met dikke vingers  ;D

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.409
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #137 Gepost op: 11-11-2019 19:50 u »
Bij de meeste gisten die ik gebruik krijg ik lang niet zo veel aanslag tegen de wanden van mijn CCT. Dit is niet standaard maar uitzonderlijk. Ik had eigenlijk ook een foto moeten maken van de float nadat hem uit de CCT had gehaald. Er zat echt heel veel (stevige) aanslag op.
Bij het vorige brouwsel was de float nagenoeg schoon.

Hmm, voor mij is dit soort aanslag eigenlijk altijd aanwezig. Welke gist heb je gebruikt? Wat gebruik je normaal?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #138 Gepost op: 11-11-2019 20:11 u »
Hmm, voor mij is dit soort aanslag eigenlijk altijd aanwezig. Welke gist heb je gebruikt? Wat gebruik je normaal?

Ik gebruik een grote verscheidenheid aan gisten. In dit geval was het Mangrove Jack's M03.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.409
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #139 Gepost op: 12-11-2019 00:16 u »
Ik gebruik een grote verscheidenheid aan gisten. In dit geval was het Mangrove Jack's M03.

Juist door vaak hetzelfde recept te brouwen krijg je veel beter inzicht in de diverse parameters. Het wordt dan veel gemakkelijker conclusies te trekken en verbeteringen te herkennen/door te kunnen voeren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #140 Gepost op: 12-11-2019 21:42 u »
Juist door vaak hetzelfde recept te brouwen krijg je veel beter inzicht in de diverse parameters. Het wordt dan veel gemakkelijker conclusies te trekken en verbeteringen te herkennen/door te kunnen voeren.

Klopt. Dit geldt zeker voor een kleine commerciële brouwer.
Echter er is zo veel te ontdekken op het gebied van smaak dat ik niet steeds hetzelfde recept brouw.

Maar we dwalen weer eens af. Dit topic gaat over de BrewBrain Float. Op basis van mijn eerste twee ervaringen met dit meetinstrument kom ik tot de voorlopige conclusie dat de gistafzetting veel uitmaakt voor de SG waarden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #141 Gepost op: 21-12-2019 23:24 u »
Bij mijn vorig brouwsel was er geen noemenswaardig verschil tussen de waarde van de float en de berekende waarde van de gedane refractometing.

Overigens is het verschil minder groot. Ik had een foutje gemaakt bij de invoer van de refracto tool. De juiste waarde is 1021, maar dat is nog steeds een groot verschil.

Vandaag nog eens gekeken welke waarde de BrewBrain float geeft met gewoon leidingwater. Dat is SG 1013... De float geeft dus een te hoge waarde aan. Vanavond heb ik mail gezonden aan de producent met de vraag hoe ik de meter kan kalibreren.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #142 Gepost op: 22-12-2019 00:28 u »
Vandaag nog eens gekeken welke waarde de BrewBrain float geeft met gewoon leidingwater. Dat is SG 1013... De float geeft dus een te hoge waarde aan. Vanavond heb ik mail gezonden aan de producent met de vraag hoe ik de meter kan kalibreren.

Ik denk dat je de meetwaarden van zo'n apparaat vooral moet zien als een indicatie of er 'nog iets gebeurt'  in je gistvat. Echt nauwkeurige en reproduceerbare meetresultaten kun je er niet van verwachten.
Als je op je foto's ziet hoeveel troep / schuimrestant er aan kleeft, en je realiseert dat zo'n ding daar in een steeds wisselende hoeveelheid schuim rond drijft, dan lijkt het me vrijwel onmogelijk dat dat een betrouwbaar en reproduceerbaar meetresultaat geeft. Maar ik denk wel dat veranderingen in sg ook altijd tot veranderingen in meetresultaten leiden, m.a.w. dat je kunt zien of er nog vergisting plaatsvindt.

Neemt niet weg dat het toch handig is om te kijken of je hem kunt kalibreren om een 'zo goed mogelijk' resultaat te krijgen. (1.013 in leidingwater is toch een fikse afwijking.)
Maar een alternatief voor de refractometer en de ouderwetse sg meter is het niet.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.409
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #143 Gepost op: 22-12-2019 10:06 u »
Vandaag nog eens gekeken welke waarde de BrewBrain float geeft met gewoon leidingwater. Dat is SG 1013... De float geeft dus een te hoge waarde aan. Vanavond heb ik mail gezonden aan de producent met de vraag hoe ik de meter kan kalibreren.

De TILT kalibreert zichzelf na plaatsing van een batterij. Direct erna in water, en je ziet aan de gekleurde LED dat hij dit doet.
Ook via de app kan je kalibreren, maar dat is in software en niet in de meter zelf.


Als je op je foto's ziet hoeveel troep / schuimrestant er aan kleeft, en je realiseert dat zo'n ding daar in een steeds wisselende hoeveelheid schuim rond drijft, dan lijkt het me vrijwel onmogelijk dat dat een betrouwbaar en reproduceerbaar meetresultaar geeft.

De BrewBrain Float drijft inderdaad erg hoog, en dan kleeft er veel gist aan, en kan het schuim invloed hebben. Een TILT drijft maar net een paar millimeter boven het oppervlak. Maar ook die geeft eerder indicatie dan een exacte meting.

Maar die indicatie geeft een heel goed zicht op het verloop van je vergisting, indien je er een grafiek van kan maken. Het blijft zeer waardevol. Een exacte meting heb immers je enkel nodig vlak voor bottelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #144 Gepost op: 22-12-2019 22:24 u »
Kennelijk heeft mijn float zich ook gekalibreerd.
Vandaag weer gebrouwen. Het SG gemeten met mijn refractometer 19,5 Brix = SG 1078.
De float gaf aan het begin van de vergisting 1075. Dat is een aanvaardbare afwijking.

Overigens vind ik naast het kunnen volgen van het verloop van de vergisting ook heel mooi dat je de temperatuur tijdens de vergisting scherp in de gaten kunt houden. Deze is zo te merken stabiel nu ik de sensor maar een heel klein stukje in de zakbuis van mijn CCT gestoken heb. Ik zal morgenavond een grafiek plaatsen.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #145 Gepost op: 22-12-2019 22:45 u »
Ben benieuwd!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.409
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #146 Gepost op: 23-12-2019 00:13 u »
Kennelijk heeft mijn float zich ook gekalibreerd.
Vandaag weer gebrouwen. Het SG gemeten met mijn refractometer 19,5 Brix = SG 1078.
De float gaf aan het begin van de vergisting 1075. Dat is een aanvaardbare afwijking.

Overigens vind ik naast het kunnen volgen van het verloop van de vergisting ook heel mooi dat je de temperatuur tijdens de vergisting scherp in de gaten kunt houden. Deze is zo te merken stabiel nu ik de sensor maar een heel klein stukje in de zakbuis van mijn CCT gestoken heb. Ik zal morgenavond een grafiek plaatsen.

Je meet wel enkel bovenin.
Ik merk dat er hier toch meetafwijkingen ontstaan ten opzichte van middenin, wanneer de gisting voorbij is, tijdens hoofdgisting is er zoveel turbulentie dat de temperatuur overal gelijk is. Het is daar bovenin snel iets warmer. Erg is dat niet, maar het is toch geen goed meetpunt (nogmaals na gisting).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #147 Gepost op: 23-12-2019 11:33 u »
Je meet wel enkel bovenin.
Ik merk dat er hier toch meetafwijkingen ontstaan ten opzichte van middenin, wanneer de gisting voorbij is, tijdens hoofdgisting is er zoveel turbulentie dat de temperatuur overal gelijk is. Het is daar bovenin snel iets warmer. Erg is dat niet, maar het is toch geen goed meetpunt (nogmaals na gisting).
Om hoeveel tienden van graden Celsius hebben we het dan?

Net trouwens geconstateerd dat de temperatuur in het gistvat zo'n 0,7 șC hoger is dan in de koelkast. Er is nu veel activiteit. In zo'n 7 uur tijd is volgens de float het SG zo'n 7 punten lager.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.409
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #148 Gepost op: 23-12-2019 20:46 u »
Om hoeveel tienden van graden Celsius hebben we het dan?

In een koelkast zal het wel meevallen. Waarschijnlijk wel stratificatie tijdens koude lagering. En dan gaat het om enkele graden denk ik.

Mijn CCT is 300 liter en ik steek daar 280 liter wort in. Dat past niet in de koelkast  ;D.
Tijdens de vergisting is de temperatuur overal constant. Maar eens de inwendige stroming stopt na de vergisting kan het een paar graden verschillen boven en onderin. Ik meet het verschil met de TILT die helemaal bovenin drijft en de pt-100 waarmee ik de temperatuur regel. Die zit een stuk dieper in het bier.
Bij een koude lagering ontstaat ook stratificatie.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie Brew Brain Float
« Reactie #149 Gepost op: 23-12-2019 22:34 u »
Hier de beloofde grafiek van de BrewBrain float van mijn laatste brouwsel.

De temperatuur van het bier gaat volgens de float steeds verder omhoog. Daarom zojuist de ingestelde temperatuur verlaagd van 19,5 naar 19,0 șC.



Als het goed is gaat nu de temperatuur omlaag. Ik zal alles zo laten gedurende de komende 48 uur.

Tags: