Dat is waar, maar helpt het als ik aangeef dat het verwachte eind SG volgens Brewfather telkens een stukje lager zou moeten zijn?
En dat het alleen bij deze gist telkens achterblijft?
Vergeet ook niet dat Brewfather (en andere software) de schijnbare vergistingsgraad aanhouden die door de leverancier wordt vermeld, en dat het 'slechts' een getalletje is dat in een laboratorium tot stand komt. Je kunt dit getal prima aanpassen in Brewfather als je merkt dat jouw vergistingen niet op het genoemde SVG uitkomen. Dan moet je natuurlijk wel zeker weten dat er niet een andere factor is die het veroorzaakt, maar zoals je aangaf heb je er bij andere gisten geen last van.
Terugkijkend naar mijn brouwsels met US-05 lijkt het een toin coss of het op 72% of op 78% uitkomt. In Brewfather (en op de website van Fermentis) staat de gist op 81% ingeschaald, dat zou op basis van mijn ervaringen ook aan de hoge kant zijn. Je kunt dus ook overwegen om dat aan te passen in Brewfather om een betere inschatting te krijgen van het eind SG.
In het recept zie ik geen gekke dingen verder!