Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: US-05 blijft hangen op 1020  (gelezen 3192 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
US-05 blijft hangen op 1020
« Gepost op: 22-08-2019 18:48 u »
Beste,

1,5 week geleden een bier gebrouwen met 90% pilsmout en 10% vienna.

Begin SG bij vergisten 1052 en nu blijft ie hangen op 1020.

Temp begin vergisting 21 graden die nu een graad verhoogt naar 22 graden

Overgeheveld en gistvoeding gekookt en toegevoegd. Maar er gebeurt niks tot nu toe (ispindel in vat vertoont geen beweging meer)
Iemand nog een idee, misschien nog wat verse korrelgist erbij?

Grt
Willem


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline joerivang

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Bier geeft plezier.
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #1 Gepost op: 22-08-2019 19:05 u »
Maischschema? Geverifieerd met een hydrometer?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #2 Gepost op: 22-08-2019 19:07 u »
Bier is uitvergist, dus lageren en bottelen... ^-^ :brouwen:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #3 Gepost op: 22-08-2019 21:01 u »
 Wat is het volume en hoeveel gist heb je toegevoegd?

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #4 Gepost op: 22-08-2019 23:45 u »
Bier is uitvergist, dus lageren en bottelen... ^-^ :brouwen:

Na anderhalve week met een SG van 1.020 bottelen?  :nut:

Jij liever dan ik!  :biersmile:

Voor ik ga bottelen wil ik zeker weten dat het is uitgegist. Laat ts eerst maar eens de hier boven gestelde vragen beantwoorden....
Met name zou ik willen weten hoe hij het sg heeft gemeten en hoe lang het al stabiel is.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #5 Gepost op: 22-08-2019 23:47 u »
Na anderhalve week met een SG van 1.020 bottelen?  :nut:

Jij liever dan ik!  :biersmile:

Ik heb eens een bier gebotteld bij 1030... :-)  Appeltje eitje, geen probleem... :brouwen: :biersmile:

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #6 Gepost op: 22-08-2019 23:51 u »
Ik heb eens een bier gebotteld bij 1030... :-)  Appeltje eitje, geen probleem... :brouwen: :biersmile:

Je maakt me nieuwsgierig, verklaar u nader  :biersmile:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #7 Gepost op: 23-08-2019 00:04 u »
Je maakt me nieuwsgierig, verklaar u nader  :biersmile:

Kwestie van opletten tijdens het brouwen en logisch nadenken... ;) :brouwen:

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #8 Gepost op: 23-08-2019 09:09 u »
Kwestie van opletten tijdens het brouwen en logisch nadenken... ;) :brouwen:

Goede tip, heldere uitleg  :degroeten: :nut: :proost:

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #9 Gepost op: 23-08-2019 09:19 u »
Kwestie van opletten tijdens het brouwen en logisch nadenken... :brouwen: :biersmile:

Dan had je een veel hoger start SG, of heel veel speciale mouten, of een andere gistsoort, of je hebt iets van filtratie/pasteurisatie toegepast voordat je hebt gebotteld. Wat het ook was, zeggen dat Willem in deze situatie maar gewoon moet bottelen is een heel slecht advies en dat weet je zelf ook.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.197
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #10 Gepost op: 23-08-2019 09:43 u »
Klein beetje suiker toevoegen en nog een week laten staan gisten. Door het toevoegen van suiker gaat de vergisting weer op gang komen en hopelijk snoept hij ook nog wat van je 1020 SG punten weg.

Bier is uitvergist, dus lageren en bottelen... ^-^ :brouwen:
1020 kan aardige bommen produceren als het niet uitvergist is. Dus ben voorzichtig.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #11 Gepost op: 23-08-2019 10:35 u »
Wat is het volume en hoeveel gist heb je toegevoegd?

15 liter 2 zakjes korrelgist

Maischschema? Geverifieerd met een hydrometer?

62  -> 45 min
72 -> 10 min
78 -> 5 min

En ja met hydrometer geverifeerd

Klein beetje suiker toevoegen en nog een week laten staan gisten. Door het toevoegen van suiker gaat de vergisting weer op gang komen en hopelijk snoept hij ook nog wat van je 1020 SG punten weg.

Is te proberen inderdaad, het toevoegen van de gistvoeding heeft niks gedaan in ieder geval. Hoeveel suiker zou jij doen op 15 liter?

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #12 Gepost op: 23-08-2019 10:37 u »

Voor ik ga bottelen wil ik zeker weten dat het is uitgerust. Laat ts eerst maar eens de hier boven gestelde vragen beantwoorden....
Met nam zou ik willen weten hoe hij het sg heeft gemeten en hoe lang het al stabiel is.

Hydrometer en een kleine week stabiel!

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.197
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #13 Gepost op: 23-08-2019 10:37 u »
Hoeveel suiker zou jij doen op 15 liter?
20 gram suiker opgelost in 100 ml water.
edit: gekookt water

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #14 Gepost op: 24-08-2019 11:14 u »
20 gram suiker opgelost in 100 ml water.
edit: gekookt water

Uiteraard gekookt water ;)

Ok 20 gram suiker opgelost in water en toegevoegd en een half zakje verse korrelgist.
Afwachten  maar weer !!

grt en bedankt

Willem

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.182
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #15 Gepost op: 24-08-2019 11:48 u »
Nu je merkt dat extra gist en extra suiker niet helpen zou ik luchtzuurstof geven. Wedden dat het SG nog zakt. Laat je vooral niet bang maken door zij die beweren dat mag niet, omdat je bier dan oxideerd. De gist is zo met de zuurstof weg.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.197
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #16 Gepost op: 24-08-2019 13:22 u »
Nu je merkt dat extra gist en extra suiker niet helpen zou ik luchtzuurstof geven. Wedden dat het SG nog zakt. Laat je vooral niet bang maken door zij die beweren dat mag niet, omdat je bier dan oxideerd. De gist is zo met de zuurstof weg.
Haha ik had inderdaad moeten zeggen dat je het vat flink had kunnen walsen ( kan alsnog) na toevoegen van de suiker. Maar extra gist toevoegen was ook niet nodig geweest maar kan geen kwaad natuurlijk. Het belangrijkste is om nog te proberen wat van de 1020 af te krijgen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.182
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #17 Gepost op: 24-08-2019 14:03 u »
Als er enkel koolzuur boven het gistende bier zit, zal walsen met het vat geen fluit helpen. Geef het een beetje luchtzuurstof, zo krijg je nieuwe jonge soldaatjes om de rest van het werk af te maken. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #18 Gepost op: 24-08-2019 21:11 u »
Nu je merkt dat extra gist en extra suiker niet helpen zou ik luchtzuurstof geven. Wedden dat het SG nog zakt. Laat je vooral niet bang maken door zij die beweren dat mag niet, omdat je bier dan oxideerd. De gist is zo met de zuurstof weg.

Al eerder is geschreven dat dit geen goed idee is. Het geven van zuurstof na de hoofdgisting betekent dat je bier oxideert.
Voor een gistgroei zijn ook suikers, mineralen en aminozuren nodig. Als die niet meer in voldoende mate aanwezig zijn krijgt je geen gistgroei, hoe veel zuurstof je ook geeft.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #19 Gepost op: 25-08-2019 16:41 u »
Uiteraard gekookt water ;)

Ok 20 gram suiker opgelost in water en toegevoegd en een half zakje verse korrelgist.
Afwachten  maar weer !!

grt en bedankt

Willem

Nu ongeveer 30 uur verder en er lijkt niks te gebeuren. Ondanks dus het toegevoegde suiker, gistvoeding (al eerder toegevoegd) en half zakje verse gist!

Iemand nog ideen, of alles als verloren beschouwen of toch bottelen?

Grt
Willem

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #20 Gepost op: 25-08-2019 17:01 u »
Nu ongeveer 30 uur verder en er lijkt niks te gebeuren. Ondanks dus het toegevoegde suiker, gistvoeding (al eerder toegevoegd) en half zakje verse gist!

Iemand nog ideen, of alles als verloren beschouwen of toch bottelen?

Grt
Willem

Geduld. Wacht nog eens 24 uur.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #21 Gepost op: 25-08-2019 17:11 u »
Geduld. Wacht nog eens 24 uur.

Ja hahaha geduld is niet mijn sterkste kant  ;)
Ik zal nog even rustig afwachten!

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.182
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #22 Gepost op: 25-08-2019 18:35 u »
Ze hebben u bang gemaakt h, wedden dat het in gang schiet met wat zuurstof.
Nog niet als verloren beschouwen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #23 Gepost op: 25-08-2019 20:19 u »
Ze hebben u bang gemaakt h, wedden dat het in gang schiet met wat zuurstof.
Nog niet als verloren beschouwen.

Aeration is Good, Oxidation is Bad


https://pdfs.semanticscholar.org/e5e8/ea0b5a6e5bc0d41a3cec881e26a84d0e4d6c.pdf
Uit dit artikel:
"In  terms  of  fermentation,  aeration  is  also  important  but  only  in  the  early  stages (first 6-24 hours).  Aeration in later stages can oxidize beer constituents and lead to  the  development  of  off-flavors.    Since  aeration  sets  the  stage  for  maltose fermentation  and  alcohol  tolerance,  it  is  easy  to  envision  why  insufficient aeration   could   lead   to   stuck   fermentations   or   incomplete   fermentations.  Incomplete fermentations can be manifested as either high finishing gravities or the  production  of  off-flavors  especially  diacetyl,  acetaldehyde,  and  hydrogen sulfide.    Insufficient  aeration  is  also  associated  with  excessive  ester  formation.  The  profound  effect  of  aeration  on  yeast  is  further  illustrated  in  studies  where yeast from a poorly aerated beer was repitched into aerated wort and still did not perform well.  Thus insufficient aeration can have a long-lasting effect on yeast. "

Kort gezegd: zorg vooral voor een goede beluchting aan het begin van de vergisting. Als eenmaal de vergisting gestart is heeft beluchten niet zo veel effect meer en leidt het tot smaakafwijkingen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #24 Gepost op: 25-08-2019 21:54 u »
1020 kan aardige bommen produceren als het niet uitvergist is.

En dat laatste weet je dus niet! Alleen de brouwer zou dat kunnen weten...mits hij heeft opgelet tijdens het brouwen en dus de proces parameters weet. (Mits hij ook heeft gemeten..)  :brouwen: 

Heeft ie niet gemeten of minder goed opgelet, tsja, dan kun je er niets mee... :weetniet: :nut:

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #25 Gepost op: 26-08-2019 16:19 u »
Vooralsnog gebeurt er helemaal niks!



En dat laatste weet je dus niet! Alleen de brouwer zou dat kunnen weten...mits hij heeft opgelet tijdens het brouwen en dus de proces parameters weet. (Mits hij ook heeft gemeten..)  :brouwen: 

En welke parameters bedoel je dan Oscar want gemeten heb ik wel ?

Ze hebben u bang gemaakt h, wedden dat het in gang schiet met wat zuurstof.
Nog niet als verloren beschouwen.

Niemand maakt mij bang ik neem uiteindelijk mijn eigen beslissingen

Ik heb met gesloten deksel gewalst zonder resultaat. (op zich logisch want daar zat natuurlijk een koolzuurdeken boven op) Stel jij voor om flink te schudden met deksel open ?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.182
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #26 Gepost op: 26-08-2019 16:27 u »
Ik kan met een schuimspaan (een inox ding met vele ronde gaatjes) in mijn gistvat. Die duw ik snel een 10 tal keer horizontaal in het bier onder, door die gaatjes komen zodoende kleine fonteintjes. Zo heb ik al elk bier waarvan de gisting voortijdig stokte, terug op gang gekregen en op 1010 laten eindigen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #27 Gepost op: 26-08-2019 21:26 u »
Vooralsnog gebeurt er helemaal niks!

Wat je nog kunt doen is een starter maken waarbij je het wort dat je daarvoor gebruikt goed belucht.


Het beluchten van het jongbier zoals Walter voorstelt is zo'n beetje het laatste wat ik zou doen. Ik heb te veel bieren gedronken die stevig geoxideerd waren...

Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #28 Gepost op: 27-08-2019 15:00 u »
1. Eind SG hangt samen met maischschema en temperatuur.
2. 1020 kan gebotteld worden maar kan ook een gusher worden na 3 maanden in de fles
3. Gistvoeding/gist/beluchten heeft aan eind van de gisting geen zin meer
4. Temperatuur verhogen tot 25 heeft wel zin. Met deze warmte staat mijn saison nu op 28 graden na te gisten. Sg is 1000
5. Een beetje suikersiroop kan inderdaad de test zijn of de gist nog werkt, dan hoef je dus ook geen gist en voeding extra te geven.
6. Geduld, geduld, soms gaat het niet als beschreven, wacht drie dagen en meet nog een keer. Soms gaat het heel langzaam

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #29 Gepost op: 27-08-2019 20:17 u »
Wat je nog kunt doen is een starter maken waarbij je het wort dat je daarvoor gebruikt goed belucht.


En hoe zou jij zo'n starter maken, dat wijkt af van een normale starter lijkt me of niet ?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.171
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #30 Gepost op: 27-08-2019 20:45 u »
Niks gaat helpen.
Accepteer het verlies
Er zijn zoveel factoren die de situatie kunnen hebben veroorzaakt, er is geen algemene oplossing.

US-05 is sowieso een moeilijke gist qua temperatuur, en is vooral een zeer trage gist. Neutraal van smaak is hij ook niet, hoewel iedereen dat zegt. Heel onfris kruidig is hij. Omdat we er altijd maar IPA mee maken valt dat niet meteen op, maar maak er eens een fris biertje zonder USA hoppen mee ... dan blijft er een vervelend smaakje na.

Gebruik liever Nottingham. Die gist in 4 dagen volledig uit, trekt zeer snel helder. Absoluut superieur.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #31 Gepost op: 27-08-2019 21:38 u »
En hoe zou jij zo'n starter maken, dat wijkt af van een normale starter lijkt me of niet ?

Ja en nee.
Nee, want het is in feite niet anders dan andere starters.
Ja, want je kunt gist gebruiken die onder op de bodem van je gistvat ligt. Gebruik in ieder geval gistvoeding bij je starter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #32 Gepost op: 27-08-2019 21:41 u »
...

US-05 is sowieso een moeilijke gist qua temperatuur, en is vooral een zeer trage gist. Neutraal van smaak is hij ook niet, hoewel iedereen dat zegt. Heel onfris kruidig is hij. Omdat we er altijd maar IPA mee maken valt dat niet meteen op, maar maak er eens een fris biertje zonder USA hoppen mee ... dan blijft er een vervelend smaakje na.

Gebruik liever Nottingham. Die gist in 4 dagen volledig uit, trekt zeer snel helder. Absoluut superieur.

US-05 is zonder meer de meest gebruikte gist onder craftbrouwers.
Persoonlijk vind ik de smaak die US-05 geeft veel aangenamer dan Nottingham. Bieren vergist met Nottingham zijn voor mijn smaak vrij leeg van smaak. Ik kan de fruitige smaak van de US-05 goed waarderen. Maar iedereen zijn smaak...

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 861
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #33 Gepost op: 27-08-2019 22:04 u »
Gebruik liever Nottingham. Die gist in 4 dagen volledig uit, trekt zeer snel helder. Absoluut superieur.
Inderdaad een makkelijke en aangename gist, heel veelzijdig, voor een blonde of een porter of nog heel wat  andere bierstijlen. 👍

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #34 Gepost op: 27-08-2019 22:07 u »
Inderdaad een makkelijke en aangename gist, heel veelzijdig, voor een blonde of een porter of nog heel wat  andere bierstijlen. 👍

Zal hem eens proberen in mijn tuinhop ale over een paar weken. Moet eerlijk bekennen dat ik deze gist nog nooit gebruikt heb...

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #35 Gepost op: 27-08-2019 22:14 u »
Zal hem eens proberen in mijn tuinhop ale over een paar weken. Moet eerlijk bekennen dat ik deze gist nog nooit gebruikt heb...
Zou ik zo houden... :P

Offline StefanUT

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #36 Gepost op: 27-08-2019 22:22 u »
Ik kan me eerlijk gezegd moeilijk voorstellen dat US-05, zelfs na het opnieuw enten, niet goed uitvergist.
1.052  zou met US-05 echt wel rond de 1.010 uit moeten komen denk ik.

Gezien je meerder zakjes gebruikt hebt denk ik niet dat het de gist is, tenzij  deze allemaal zwaar over datum waren of verkeerd bewaard (buiten de koelkast).

Ik zou dit eerder zoeken bij een meetfout, misschien was je begin SG wel hoger dan 1.052. (heb je het wort na het koelen gemeten om het begin  SG te bepalen, als het wort nog heet is kan dit een flinke afwijking geven ?)
Controleer ook je thermometer, misschien heb je per ongeluk veel heter gemaischt dan 62 graden?

Als dit allemaal niks oplevert zou ik eigenlijk gewoon bottelen. Ik zou wel regelmatig een flesje openen om te kijken of deze niet te veel druk geeft, dan kan je tegelijk de smaakontwikkeling van het bier volgen  :biersmile:



Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.171
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #37 Gepost op: 27-08-2019 23:27 u »
US-05 is zonder meer de meest gebruikte gist onder craftbrouwers.

Weet je dat zeker? Het was zo, ja. Maar nu nog?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 900
  • Land: nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #38 Gepost op: 28-08-2019 08:29 u »
Volgens mij is de US-05 de gist die de meeste prijswinnaars op het ONK oplevert. Ik zou het zeker niet als fruitig typeren, doet Fermentis zelf ook niet.
Ik ken diverse kleine commerciele brouwerijen die deze gist voor zo'n beetje al hun bieren gebruiken, neutraal dus.

Terugkomend op dit topic: met 2 zakjes korrelgist is het inderdaad opmerkelijk dat de vergisting op 1020 blijft steken. Ik heb de US-05 zo'n beetje in 20 brouwsels gebruikt met een gemiddelde SVG van 80%, en nooit een verstokte vergisting.

Ik zou het inderdaad ook gaan zoeken in een meetfout of een temperatuurmeter die niet de werkelijke maischtemperatuur heeft gemeten.

Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #39 Gepost op: 28-08-2019 08:32 u »
Us-05 is een stabiele menggist die prima werkt. Nooit problemen mee gehad. Persoonlijk prefereer ik de 04 of de london III ale om mee te werken. Verhoog de temp als het al niet zo is, voeg wat suikersiroop toe en kijk of er activiteit is

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #40 Gepost op: 28-08-2019 21:32 u »
Weet je dat zeker? Het was zo, ja. Maar nu nog?

Ga maar eens bij je Nederlandse collega's langs...

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #41 Gepost op: 29-08-2019 07:56 u »
Ga maar eens bij je Nederlandse collega's langs...

Ik denk dat de brouwerijen onderling aardig op de hoogte zijn, Jacques. En dat in NL veel US-05 gebruikt wordt, hoeft niet per definitie te betekenen dat dit voor alle brouwerijen wereldwijd geldt, toch?

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #42 Gepost op: 29-08-2019 21:37 u »
Ok was een paar dagen weg, maar heb net alle reacties gelezen .
Waarvoor dank allemaal.

De discussie over de us-05 ga ik me niet in mengen daarvoor heb ik nog te weinig verstand van gisten !

Dan nu mijn antwoord op enkele van jullie vragen.

Het gist is altijd in de koelkast bewaard en was zeker niet over datum !
Ik brouw elektrisch met een craftbeerpi opstelling met een roerwerk .
craftbeerpi is een brouwcontroller die door een raspberry pi gestuurd word. Doormiddel van ds18b20 sensors word de temp doorgegeven aan de controller die de ingestelde receptuur volgt !
Ik heb de gekoelde wort gemeten met een refractometer, deze heb ik net gecontroleerd met gedestilleerd water en gaf 0 aan !
Vergisten doe ik in een omgebouwde koelkast met een stc-1000.

Ok ik heb de temp nu verhoogt naar 25 graden en kijk dit nog een paar dagen aan.

Mocht dit ook niks uithalen ga ik een paar flesje bottelen en in de gaten houden.

VRAAG : Moet er dan ook nog bottelsuiker bij ?

Grt
Willem

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #43 Gepost op: 29-08-2019 22:40 u »
Ik denk dat de brouwerijen onderling aardig op de hoogte zijn, Jacques. En dat in NL veel US-05 gebruikt wordt, hoeft niet per definitie te betekenen dat dit voor alle brouwerijen wereldwijd geldt, toch?

Ook wereldwijd wordt US-05 veel gebruikt door craftbrouwers.

De gist wordt niet alleen door Fermentis verkocht maar ook door andere leveranciers onder andere namen.

https://beerandbrewing.com/yeast-a-force-behind-ipa-2.0/

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #44 Gepost op: 30-08-2019 08:15 u »
JE zegt dat je suiker hebt toegevoegd en dat het SG daarna niet is gezakt (tov de gestegen waarde door toevoegen van de suiker neem ik dan aan) Als je suiker toevoegt moet het SG gaan zakken. Doet het dat niet dan is je gist niet meer actief. Maar dan krijg je ook geen druk op je flesjes dus zou ik zeker wat verse bottelgist gebruiken. Wat vaak helpt is de temperatuur een paar graden omhoog en zwenken om de gist weer in oplossing te krijgen. Als dat wel helpt is alles duidelijk. dan stond het gewoon te koud.   

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.430
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #45 Gepost op: 30-08-2019 10:44 u »
Ga maar eens bij je Nederlandse collega's langs...
Voor mij was dit de reden om volledig van US-05 af te stappen, prima gist je kan er echt alle kanten mee op maar Origineel is het niet, goedkoop wel.
Experimenteren met gisten vind ik dan ook erg interessant. Raar, crafbrouwers willen doorgaans origineel en vernieuwend zijn en toch brouwen er heel veel met alleen of het vaakst met US-05. En iedereen weet dat gist van grote invloed is op het uiteindelijke bier.

Voor IPA,s vind is het helemaal not done, ik zou zeggen vervang de US-05 eens door bijv. American Ale II WY1272 of Imperial Barbarian en je zal zien dat ze (doorgaans) een stuk beter worden. (Zeker de aroma's)

Dat er zoveel prijswinnaars zijn met US-05, komt misschien wel omdat de keurmeesters gewend zijn geraakt aan de gist? >:D
(Een gevaarlijke uitspraak, sorry)

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #46 Gepost op: 25-09-2019 19:15 u »
Ok uiteindelijk nog een week gewacht en hij zakte nog naar +/- 1018.
2 weken terug gebotteld met 6 gr suiker per liter.
Na 2 weken de eerste opengemaakt in de spoelbak uit angst voor spuiters.
Maar deze angst was overbodig, een prachtig schuimkraagje en een goede smaak.

Iedereen bedankt voor de adviezen en tips.
Maar zo zie je maar weer het gaat inderdaad lang niet altijd zoals het zou moeten maar het kan altijd nog een lekker biertje worden  :proost:

Met vriendelijke groet,

Willem

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #47 Gepost op: 25-09-2019 20:27 u »

Na 2 weken de eerste opengemaakt in de spoelbak uit angst voor spuiters.
Maar deze angst was overbodig, een prachtig schuimkraagje en een goede smaak.
Over nog 2 weken weet je het zeker. Hergisting tot de normale druk kan makkelijk 2 weken duren als je te veel restsuiker hebt gaat het daarna echter gewoon verder, anders stopt het.

Offline Jur1

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #48 Gepost op: 26-09-2019 13:32 u »
Ik gebruik bijna altijd us-05 vanwege neutraliteit, omdat ik dan kan leren wat de andere ingredienten voor uitwerking hebben. Eind- sg altijd tussen 1010 en 1012. Als ik voldoende ervaring heb opgedaan, ga ik met andere gisten experimenteren Verder blijft de gist lekker onder in mijn flesjes plakken zodat ik helemaal kan uitschenken zonder trub.
Fan dus...

Tags: