Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: US-05 blijft hangen op 1020  (gelezen 3122 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
US-05 blijft hangen op 1020
« Gepost op: 22-08-2019 18:48 u »
Beste,

1,5 week geleden een bier gebrouwen met 90% pilsmout en 10% vienna.

Begin SG bij vergisten 1052 en nu blijft ie hangen op 1020.

Temp begin vergisting 21 graden die nu een graad verhoogt naar 22 graden

Overgeheveld en gistvoeding gekookt en toegevoegd. Maar er gebeurt niks tot nu toe (ispindel in vat vertoont geen beweging meer)
Iemand nog een idee, misschien nog wat verse korrelgist erbij?

Grt
Willem


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline joerivang

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Bier geeft plezier.
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #1 Gepost op: 22-08-2019 19:05 u »
Maischschema? Geverifieerd met een hydrometer?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.233
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #2 Gepost op: 22-08-2019 19:07 u »
Bier is uitvergist, dus lageren en bottelen... ^-^ :brouwen:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #3 Gepost op: 22-08-2019 21:01 u »
 Wat is het volume en hoeveel gist heb je toegevoegd?

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #4 Gepost op: 22-08-2019 23:45 u »
Bier is uitvergist, dus lageren en bottelen... ^-^ :brouwen:

Na anderhalve week met een SG van 1.020 bottelen?  :nut:

Jij liever dan ik!  :biersmile:

Voor ik ga bottelen wil ik zeker weten dat het is uitgegist. Laat ts eerst maar eens de hier boven gestelde vragen beantwoorden....
Met name zou ik willen weten hoe hij het sg heeft gemeten en hoe lang het al stabiel is.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.233
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #5 Gepost op: 22-08-2019 23:47 u »
Na anderhalve week met een SG van 1.020 bottelen?  :nut:

Jij liever dan ik!  :biersmile:

Ik heb eens een bier gebotteld bij 1030... :-)  Appeltje eitje, geen probleem... :brouwen: :biersmile:

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #6 Gepost op: 22-08-2019 23:51 u »
Ik heb eens een bier gebotteld bij 1030... :-)  Appeltje eitje, geen probleem... :brouwen: :biersmile:

Je maakt me nieuwsgierig, verklaar u nader  :biersmile:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.233
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #7 Gepost op: 23-08-2019 00:04 u »
Je maakt me nieuwsgierig, verklaar u nader  :biersmile:

Kwestie van opletten tijdens het brouwen en logisch nadenken... ;) :brouwen:

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #8 Gepost op: 23-08-2019 09:09 u »
Kwestie van opletten tijdens het brouwen en logisch nadenken... ;) :brouwen:

Goede tip, heldere uitleg  :degroeten: :nut: :proost:

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 701
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #9 Gepost op: 23-08-2019 09:19 u »
Kwestie van opletten tijdens het brouwen en logisch nadenken... :brouwen: :biersmile:

Dan had je een veel hoger start SG, of heel veel speciale mouten, of een andere gistsoort, of je hebt iets van filtratie/pasteurisatie toegepast voordat je hebt gebotteld. Wat het ook was, zeggen dat Willem in deze situatie maar gewoon moet bottelen is een heel slecht advies en dat weet je zelf ook.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #10 Gepost op: 23-08-2019 09:43 u »
Klein beetje suiker toevoegen en nog een week laten staan gisten. Door het toevoegen van suiker gaat de vergisting weer op gang komen en hopelijk snoept hij ook nog wat van je 1020 SG punten weg.

Bier is uitvergist, dus lageren en bottelen... ^-^ :brouwen:
1020 kan aardige bommen produceren als het niet uitvergist is. Dus ben voorzichtig.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #11 Gepost op: 23-08-2019 10:35 u »
Wat is het volume en hoeveel gist heb je toegevoegd?

15 liter 2 zakjes korrelgist

Maischschema? Geverifieerd met een hydrometer?

62  -> 45 min
72 -> 10 min
78 -> 5 min

En ja met hydrometer geverifeerd

Klein beetje suiker toevoegen en nog een week laten staan gisten. Door het toevoegen van suiker gaat de vergisting weer op gang komen en hopelijk snoept hij ook nog wat van je 1020 SG punten weg.

Is te proberen inderdaad, het toevoegen van de gistvoeding heeft niks gedaan in ieder geval. Hoeveel suiker zou jij doen op 15 liter?

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #12 Gepost op: 23-08-2019 10:37 u »

Voor ik ga bottelen wil ik zeker weten dat het is uitgerust. Laat ts eerst maar eens de hier boven gestelde vragen beantwoorden....
Met nam zou ik willen weten hoe hij het sg heeft gemeten en hoe lang het al stabiel is.

Hydrometer en een kleine week stabiel!

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #13 Gepost op: 23-08-2019 10:37 u »
Hoeveel suiker zou jij doen op 15 liter?
20 gram suiker opgelost in 100 ml water.
edit: gekookt water

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #14 Gepost op: 24-08-2019 11:14 u »
20 gram suiker opgelost in 100 ml water.
edit: gekookt water

Uiteraard gekookt water ;)

Ok 20 gram suiker opgelost in water en toegevoegd en een half zakje verse korrelgist.
Afwachten  maar weer !!

grt en bedankt

Willem

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.150
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #15 Gepost op: 24-08-2019 11:48 u »
Nu je merkt dat extra gist en extra suiker niet helpen zou ik luchtzuurstof geven. Wedden dat het SG nog zakt. Laat je vooral niet bang maken door zij die beweren dat mag niet, omdat je bier dan oxideerd. De gist is zo met de zuurstof weg.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #16 Gepost op: 24-08-2019 13:22 u »
Nu je merkt dat extra gist en extra suiker niet helpen zou ik luchtzuurstof geven. Wedden dat het SG nog zakt. Laat je vooral niet bang maken door zij die beweren dat mag niet, omdat je bier dan oxideerd. De gist is zo met de zuurstof weg.
Haha ik had inderdaad moeten zeggen dat je het vat flink had kunnen walsen ( kan alsnog) na toevoegen van de suiker. Maar extra gist toevoegen was ook niet nodig geweest maar kan geen kwaad natuurlijk. Het belangrijkste is om nog te proberen wat van de 1020 af te krijgen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.150
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #17 Gepost op: 24-08-2019 14:03 u »
Als er enkel koolzuur boven het gistende bier zit, zal walsen met het vat geen fluit helpen. Geef het een beetje luchtzuurstof, zo krijg je nieuwe jonge soldaatjes om de rest van het werk af te maken. 

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #18 Gepost op: 24-08-2019 21:11 u »
Nu je merkt dat extra gist en extra suiker niet helpen zou ik luchtzuurstof geven. Wedden dat het SG nog zakt. Laat je vooral niet bang maken door zij die beweren dat mag niet, omdat je bier dan oxideerd. De gist is zo met de zuurstof weg.

Al eerder is geschreven dat dit geen goed idee is. Het geven van zuurstof na de hoofdgisting betekent dat je bier oxideert.
Voor een gistgroei zijn ook suikers, mineralen en aminozuren nodig. Als die niet meer in voldoende mate aanwezig zijn krijgt je geen gistgroei, hoe veel zuurstof je ook geeft.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #19 Gepost op: 25-08-2019 16:41 u »
Uiteraard gekookt water ;)

Ok 20 gram suiker opgelost in water en toegevoegd en een half zakje verse korrelgist.
Afwachten  maar weer !!

grt en bedankt

Willem

Nu ongeveer 30 uur verder en er lijkt niks te gebeuren. Ondanks dus het toegevoegde suiker, gistvoeding (al eerder toegevoegd) en half zakje verse gist!

Iemand nog ideeŽn, of alles als verloren beschouwen of toch bottelen?

Grt
Willem

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #20 Gepost op: 25-08-2019 17:01 u »
Nu ongeveer 30 uur verder en er lijkt niks te gebeuren. Ondanks dus het toegevoegde suiker, gistvoeding (al eerder toegevoegd) en half zakje verse gist!

Iemand nog ideeŽn, of alles als verloren beschouwen of toch bottelen?

Grt
Willem

Geduld. Wacht nog eens 24 uur.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: us-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #21 Gepost op: 25-08-2019 17:11 u »
Geduld. Wacht nog eens 24 uur.

Ja hahaha geduld is niet mijn sterkste kant  ;)
Ik zal nog even rustig afwachten!

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.150
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #22 Gepost op: 25-08-2019 18:35 u »
Ze hebben u bang gemaakt hť, wedden dat het in gang schiet met wat zuurstof.
Nog niet als verloren beschouwen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #23 Gepost op: 25-08-2019 20:19 u »
Ze hebben u bang gemaakt hť, wedden dat het in gang schiet met wat zuurstof.
Nog niet als verloren beschouwen.

Aeration is Good, Oxidation is Bad


https://pdfs.semanticscholar.org/e5e8/ea0b5a6e5bc0d41a3cec881e26a84d0e4d6c.pdf
Uit dit artikel:
"In  terms  of  fermentation,  aeration  is  also  important  but  only  in  the  early  stages (first 6-24 hours).  Aeration in later stages can oxidize beer constituents and lead to  the  development  of  off-flavors.    Since  aeration  sets  the  stage  for  maltose fermentation  and  alcohol  tolerance,  it  is  easy  to  envision  why  insufficient aeration   could   lead   to   stuck   fermentations   or   incomplete   fermentations.  Incomplete fermentations can be manifested as either high finishing gravities or the  production  of  off-flavors  especially  diacetyl,  acetaldehyde,  and  hydrogen sulfide.    Insufficient  aeration  is  also  associated  with  excessive  ester  formation.  The  profound  effect  of  aeration  on  yeast  is  further  illustrated  in  studies  where yeast from a poorly aerated beer was repitched into aerated wort and still did not perform well.  Thus insufficient aeration can have a long-lasting effect on yeast. "

Kort gezegd: zorg vooral voor een goede beluchting aan het begin van de vergisting. Als eenmaal de vergisting gestart is heeft beluchten niet zo veel effect meer en leidt het tot smaakafwijkingen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.233
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: US-05 blijft hangen op 1020
« Reactie #24 Gepost op: 25-08-2019 21:54 u »
1020 kan aardige bommen produceren als het niet uitvergist is.

En dat laatste weet je dus niet! Alleen de brouwer zou dat kunnen weten...mits hij heeft opgelet tijdens het brouwen en dus de proces parameters weet. (Mits hij ook heeft gemeten..)  :brouwen: 

Heeft ie niet gemeten of minder goed opgelet, tsja, dan kun je er niets mee... :weetniet: :nut:

Tags: