Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Traditional Bock - tips gevraagd  (gelezen 870 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lucidix

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Lucid Brewers
Traditional Bock - tips gevraagd
« Gepost op: 21-08-2019 10:29 u »
Hallo brouwers,

Ik ben van plan om een  ondergistend bockbier te brouwen binnenkort. Na mezelf te verdiepen in het forum en boeken zoals brewing classic styles en Designing great beers ben ik op volgend recept uitgekomen. Zien jullie verbeteringen naar het recept toe, of hebben jullie tips naar vergisting toe?

Alvast bedankt!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBock
Brouwdatum12-08-2019
BierstijlBockbier
Volume20,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)45 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd0 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Beerse
6,39 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
70 mg/l7 mg/l11 mg/l183 mg/l18 mg/l10 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,08 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC70,0 %
1,17 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC20,0 %
0,58 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
103,0 gHallertau Hersbrucker   bellen2,1%60 min.22,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
26,0 gBavarian Lager (M76)ondergist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Traditional Bock - tips gevraagd
« Reactie #1 Gepost op: 21-08-2019 10:46 u »
Heb je de hoeveelheid melanoidinemout ook uit dit boek? Ik heb wel eens 5% gebruikt in een blond bier weliswaar, maar ik vond het toen al te veel.
Verder lijkt het me een prima recept. Op welke temperatuur ga je vergisten?

Offline Lucidix

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Lucid Brewers
Re: Traditional Bock - tips gevraagd
« Reactie #2 Gepost op: 21-08-2019 13:07 u »
Ik heb eigenlijk nog niet gebrouwen met Melanoidemout, dus weet ook niet helemaal wat ik er van kan verwachten. ik baseer me op de beschrijving deze beschrijving: "Traditional bock is a rich, smooth, complex, malty, strong lager beer with
substantial melanoidin-derived flavors and aromas". ik leid daaruit af dat er best wat Melanoidin smaken in zitten, en ik had gelezen dat die mlout tot 20% in het stort aanwezig mag zijn.

Voor de vergisting ga ik de hoofdvergisting aan 10įC laten gebeuren, daarna even wat laten oplopen naar 14įC en daarna kouder lageren voor 4 weken. Ik heb voordien ook nog nooit een ondergister gemaakt dus heb nog geen ervaring hier mee.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: Traditional Bock - tips gevraagd
« Reactie #3 Gepost op: 21-08-2019 21:42 u »
Ik zou even de hoeveelheid hop opnieuw invoeren want die 103 gram geeft VEEL meer bitterheid dan de beoogde 22IBU.

Offline Lucidix

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Lucid Brewers
Re: Traditional Bock - tips gevraagd
« Reactie #4 Gepost op: 22-08-2019 08:13 u »
Ik zou even de hoeveelheid hop opnieuw invoeren want die 103 gram geeft VEEL meer bitterheid dan de beoogde 22IBU.

Ik heb het eens met een online calculator berekend, en met die 103 gram zou ik inderdaad op 219 IBU uitkomen. vreemd dat ik via BrouwHulp dan wel op 22 uitkom, heb ik waarschijnlijk iets over het hoofd gezien. Ik denk dat 11 gram een beter resultaat gaat geven, rond de 23 IBU

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Traditional Bock - tips gevraagd
« Reactie #5 Gepost op: 22-08-2019 08:40 u »
Ik heb het eens met een online calculator berekend, en met die 103 gram zou ik inderdaad op 219 IBU uitkomen. vreemd dat ik via BrouwHulp dan wel op 22 uitkom, heb ik waarschijnlijk iets over het hoofd gezien. Ik denk dat 11 gram een beter resultaat gaat geven, rond de 23 IBU

Heb je hopveroudering aanstaan toevallig?

Offline Lucidix

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Lucid Brewers
Re: Traditional Bock - tips gevraagd
« Reactie #6 Gepost op: 22-08-2019 09:45 u »
Ik ben nu wel redelijk in de war. ik heb verschillende online calculators gebruikt nu en kom telkens op andere resultaten uit.

via deze bekom ik dit resultaat:
https://www.hopsteiner.com/ibu-calculator/

20 liter, 1064SG
103 gram aan 2,1% alpha (gedroogde bellen, stond op de verpakking vermeld), 60 min koken

geeft: 22 (Tinseth) en 31 (Rager)

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Traditional Bock - tips gevraagd
« Reactie #7 Gepost op: 22-08-2019 10:41 u »
De combinatie Munchener en melanoidine mout geeft wel heel veel moutigheid. Ik ben zou eerder de melanoidine vervangen door pale of pilsmout.

Ik ben zelf liefhebber van wat roostmout in m`n bock. Als je 1-2% toevoegt dan geeft dat een mooi effect in je bock.
Verder zou ik met de 10% caramout het bier iets meer bitterheid geven. Rond de 30 IBU zeg maar. Geeft iets meer balans.

Met 2% alfazuur is 100 gram hop niet zo vreemd.

Rien

Offline Lucidix

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Lucid Brewers
Re: Traditional Bock - tips gevraagd
« Reactie #8 Gepost op: 22-08-2019 21:02 u »
Ik heb mijn recept verder aangepast. ik denk dat het zo beter gaat uitdraaien:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBock
Brouwdatum12/08/2019
BierstijlBockbier
Volume20,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)48 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Beerse
9,28 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
70 mg/l7 mg/l11 mg/l183 mg/l18 mg/l10 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,97 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC68,0 %
1,17 kgPilsmoutDingemans3 EBC20,0 %
0,58 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %
0,12 kgChocolademoutDingemans900 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
46,2 gStyrian Goldingsbellen3,8%60 min.19,2 IBU
46,1 gHallertau Hersbrucker bellen2,1%60 min.10,6 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
26,0 gBavarian Lager (M76)ondergist



Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.108
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Traditional Bock - tips gevraagd
« Reactie #9 Gepost op: 22-08-2019 23:42 u »
Hier wel een liefhebber van Melanoidinmout smaak. 5 tot 10 % toevoegen is niet verkeerd.

Tags: