Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: HERMS: eerst water dan mout, of omgekeerd?  (gelezen 344 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Emile

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Brouwerij de Boezem
    • www.vandelogt.nl
HERMS: eerst water dan mout, of omgekeerd?
« Gepost op: 21-08-2019 22:16 u »
Nu brouw ik al ruim 20 jaar met een HERMS systeem en dan heb je natuurlijk een vaste routine. Zeker omdat ik een brouwprogramma heb, waarin alle processtappen zijn geprogrammeerd. Zo begin ik de brouwdag altijd met opwarmen van water in de HLT. Als dat op temperatuur is, dan pomp ik het naar de maischketel. En daarna stort ik de geschrote mout erin. Ik zet de pomp 5 minuten stil, zodat het filterbed niet dichtslaat. Daarna pomp aan en circuleren, standaard HERMS werkwijze dus. Zet je de pomp te hard, dan kan het filterbed alsnog dichtslaan. Ook een bekend probleem.

Maar recent kwam ik op het idee om dit om te draaien. Dus eerst de mout storten in de maischketel en daarna het water uit de HLT er op pompen. En dat werkt eigenlijk super goed, het filterbed slaat niet meer dicht en het gaat allemaal wat sneller. Ik heb een optie toegevoegd in de software, dus ik kan beide manieren selecteren. Maar de laatste 5 keer heb ik alleen maar met deze laatste manier gebrouwen.

Zijn er meer mensen die dit zo doen? En wat zijn mogelijke voor- en nadelen hiervan? Ik ben wel benieuwd of er meer HERMS brouwers zijn die hiermee experimenteren.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.143
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: HERMS: eerst water dan mout, of omgekeerd?
« Reactie #1 Gepost op: 21-08-2019 23:10 u »
En wat zijn mogelijke voor- en nadelen hiervan?

Was je tevreden over de kwaliteit van je bier?  :) ;) :brouwen: En over het gevolgde proces?

Offline Redbadd

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HERMS: eerst water dan mout, of omgekeerd?
« Reactie #2 Gepost op: 22-08-2019 00:15 u »
Ik doe eerst de mout in de maischpan en pomp dan van onder het water erbij in, underletten heet het, gezien op youtube en zou het ontstaan van deegballen tegen gaan. Ik doe het eigenlijk altijd zo en nog nooit filterproblemen gehad, ook niet met een bult rogge en haver. Of dat door het underletten komt is een tweede, ik wacht in ieder geval niet met rond pompen.

Enige vervelende is dat als ik de kraantjes niet direct na het pompen van de gewenste hoeveelheid water dicht doe, er nog wel eens water vanuit de maischpan de Hlt terug in wil lopen.

Offline Emile

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Brouwerij de Boezem
    • www.vandelogt.nl
Re: HERMS: eerst water dan mout, of omgekeerd?
« Reactie #3 Gepost op: 22-08-2019 05:15 u »
Ik doe eerst de mout in de maischpan en pomp dan van onder het water erbij in, underletten heet het, gezien op youtube en zou het ontstaan van deegballen tegen gaan.
Nuttige info dit, wist niet hoe dat heette. Ik zal eens op Youtube kijken. Dat van dat tegengaan van deegballen kan ik wel bevestigen.

Ja, ik ben wel tevreden over hoe dit werkt. Voor de kwaliteit van het bier maakt het niet uit, de brouwdag zelf verloopt iets beter.

Offline hobbyman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HERMS: eerst water dan mout, of omgekeerd?
« Reactie #4 Gepost op: 22-08-2019 07:36 u »
Als je water vanuit je HLT naar de maischketel pompt, heb je dan nog genoeg water in je HLT om het HERMS proces te kunnen uitvoeren en te spoelen, of moet je eerst weer water gaan opwarmen?
In mijn situatie (ook HERMS) zou ik onvoldoende spoelwater hebben om door te kunnen, wat dus geen optie is. Ik verwarm mijn HLT elektrisch, en de maischketel op gas, om zo een snelle opwarming van het water te krijgen, voor aanvang van het brouwen.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.626
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: HERMS: eerst water dan mout, of omgekeerd?
« Reactie #5 Gepost op: 22-08-2019 09:12 u »
Een voordeel van 'underletting' is dat je (theoretisch) minder enzymen kwijt raakt bij het inmaischen,

Ingo

Tags: