Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon  (gelezen 7219 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bruxiee

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Gepost op: 21-08-2019 20:45 u »
Hoi mede brouwers,

Hierbij het recept wat wij als vereniging (Triple-W uit Nijmegen) hebben samengesteld en wat als basis heeft gediend voor plaats 1, 2 en 3. Tevens nog andere plaatsen in de top 10.

Het recept is door een gildelid samengesteld en op basis van het eerste proef brouwsel heeft een laatste fine tuning plaats gevonden.
Daarna zijn door de vereniging brouwpakketten beschikbaar gesteld aan de leden. Ieder lid heeft zijn eigen brouwwijze erop los gelaten, dus details daarover kunnen wij helaas niet melden.

Wat opvallend is: nummer 1 en 3 hebben originele gist opgekweekt van La Trappe, de nummer 2 heeft Fermentis S-33 gebruikt conform opgestelde recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkTriple-W
Naam receptLa Trappe Isid'or Kloon
BrouwdatumOnbekend
Volume20,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur29 EBC
Berekende bitterheid30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.



Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,3 %
0,750 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC11,7 %
0,650 kgCara 120Dingemans120 EBC10,2 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.35 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,0 gPerlepellets6,2%75 min.21,3 IBU
22,0 gPerlepellets6,2%20 min.6,7 IBU
22,0 gSaazpellets3,0%10 min.1,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 LOpkweek uit La Trappe Isid'orbovengist
11,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.866
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #1 Gepost op: 21-08-2019 22:40 u »
Bedankt voor het delen van dit recept.

Ik neem aan dat "wij als vereniging" Triple W is.

Het zou mooi zijn als de leden hun werkwijze willen delen. Ze worden dan met naam en toenaam genoemd en krijgen zo een plekje in de eregalerij die het board Bewezen recepten is.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 872
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #2 Gepost op: 21-08-2019 23:26 u »
Is er nog bijgekleurd? Isi d'or lijkt me donkerder dan wat je met dit recept behaalt.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.893
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #3 Gepost op: 22-08-2019 07:22 u »
Bij mij was de kleur standaard precies goed. Verder inderdaad Triple-W pakket.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.893
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #4 Gepost op: 22-08-2019 07:29 u »
Mijn werkwijze was gewoon het standaard recept volgen, alleen heb ik een starter gemaakt met La Trappe gist opgekweekt vanaf schuine buis. Verder heb ik 2 pakketten gemaakt omdat mijn installatie voor 40-50 liter is. En verder heb ik tijdens de hoofdgisting een roervlo gebruikt op de bodem van het vat en die uitgezet aan paar dagen voor einde gisting. Dat heeft een prima bier opgeleverd met prima schuim geur en smaak, maar had door de roervlo wel iets hogere bitterheid dan het origineel. Daardoor haalde ik te weinig punten voor de top 10. Iets om rekening mee te houden dus bij het recept. Mogelijk is ook het grotere volume deels een verklaring voor de hogere bitterheid. (kleine volumes geven relatief meer wandoppervlak van je gistingsvat tov volume, dus meer neerslag van hopharsen bij klein volume)   

Offline Mike101

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #5 Gepost op: 22-08-2019 08:48 u »
Bedankt voor het plaatsen! Wat was het eind SG?

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 872
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #6 Gepost op: 22-08-2019 09:49 u »
Bedankt, ik zal hem ook eens gaan proberen.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #7 Gepost op: 22-08-2019 15:30 u »
Dank! Denk dat dit mijn volgende gaat worden 😉

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #8 Gepost op: 22-08-2019 16:25 u »
Thanks, mooi recept met mooie resultaten, isi is een favoriet hier dus deze gaan we zeker eens proberen!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.893
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #9 Gepost op: 22-08-2019 18:51 u »
Bedankt voor het plaatsen! Wat was het eind SG?
begin SG=1072, eind SG=1019
beginbrix=18.1 eindbrix=10.3

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #10 Gepost op: 18-09-2019 22:36 u »
Hoeveel liter maischwater en hoeveel liter spoelwater?
Ik ga hem dit weekend brouwen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.893
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #11 Gepost op: 19-09-2019 00:41 u »
Hoeveel liter maischwater en hoeveel liter spoelwater?
Ik ga hem dit weekend brouwen.
Voor 20 liter pakket heb ik 22 liter einde koken aangehouden (20 liter bier bottelen)
19 L maischwater (3.2 l/kg)
12.7 L spoelwater (spoelen tot gewenste volume voor koken, afhankelijk van je installatie kan dus anders zijn).

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #12 Gepost op: 21-09-2019 22:08 u »
voor 20 liter pakket heb ik 22 liter einde koken aangehouden (20 liter bier bottelen)
19 L maischwater (3.2 l/kg)
12.7 L spoelwater (spoelen tot gewenste volume voor koken, afhankelijk van je installatie kan dus anders zijn).

Thanks @Hans, ben op exact 20 liter uitgekomen, mooie wort. Heb het nu in klimaatkast staan, wat Voor vergistingstemperatuur (SAV ALE S-33 gebruikt) adviseren jullie voor deze biersoort?

Offline Glasnost

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #13 Gepost op: 25-01-2020 13:14 u »
Hulde voor de maker(s) van deze kloon :groots: :proost:. Ik heb een licht aangepaste variant (met deels ook bruine suiker en Lallemand Abbaye gist) hiervan gebruikt en kon deze nauwelijks van het origineel onderscheiden!

Offline Rob Q

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #14 Gepost op: 25-01-2020 14:49 u »
Wil ik zeker ook proberen.

De suiker, is die toegevoegd bij einde koken of na de hoofdvergisting?

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #15 Gepost op: 26-01-2020 19:59 u »
Dank voor het delen van dit recept en de processtappen. Isid’or is een bier welke ik zeer goed kan waarderen. Ik heb afgelopen jaar eind oktober dit bier nagebrouwen met de S-33 maar ik vind die te zoet geworden en de karakteristieke smaak van de Isid’or missen. Nadat mijn meibock op de fles zit en er weer ruimte is in mijn vergistingskast wil ik een herkansing met opgekweekte La Trappe gist gaan inzetten. Kijken of ik daarmee toch wat dichter in de buurt kom.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #16 Gepost op: 27-01-2020 12:39 u »
Die van mij met S33 vond ik ook aan de zoete kant.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 342
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #17 Gepost op: 27-01-2020 13:28 u »
Die van mij met S33 vond ik ook aan de zoete kant.

Het eind sg van de Isido'r is 1016. Daar kom je met S33 meestal niet aan.

Offline Eddiek87

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #18 Gepost op: 27-01-2020 18:50 u »
Heb deze ook gebrouwen. SG bleef steken op 1022. Iets aan de zoete  kant, maar verder prima gelukt.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 342
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #19 Gepost op: 27-01-2020 19:16 u »
Wil ik zeker ook proberen.

De suiker, is die toegevoegd bij einde koken of na de hoofdvergisting?

Maakt niet uit. De voorkeur gaat uit na de hoofdvergisting. Dit kan een gestokte vergisting voorkomen

Offline Rob Q

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #20 Gepost op: 27-01-2020 20:34 u »
Dank je wel.

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #21 Gepost op: 27-01-2020 21:15 u »
Met de S-33 heb ik het inderdaad niet verder weten te schoppen dan 1021. Ben zeer benieuwd hoe e.e.a. uit zal pakken qua vergistingsgraad, smaakprofiel en geurbeleving met de La Trappe. Een mooie test om de kennis weer mee te verbreden.

Offline wilfred3871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik bierbrouwen.
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #22 Gepost op: 13-03-2020 01:28 u »
Als we de biertypengids erbij houden, over welk type hebben we het hier dan ?

Offline Rik85

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: 00
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #23 Gepost op: 19-03-2020 08:18 u »
Goedemorgen,

Wanneer voeg je de 500 gram kristalsuiker toe? En hoeveel gram per liter gebruik je voor de hergisting op de fles?

Alvast bedankt!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.409
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: ONK 2019 Recept Triple-W La Trappe Isid'or Kloon
« Reactie #24 Gepost op: 19-03-2020 13:45 u »
Die 500 gram kun je een paar minuten voor het einde van het koken toevoegen, of na de hoofdvergisting.

Zou zelf bij dit bier voor +/- 5 gram per liter gaan, maar weet niet wat ze gebruikt hebben. Zal vast iemand van Tripel-W op terugkomen.

V.w.b. biertypengids: Wellicht een dubbel?

Tags: