Traditional Bock - tips gevraagd

Gestart door Lucidix, 21-08-2019 10:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lucidix

Hallo brouwers,

Ik ben van plan om een  ondergistend bockbier te brouwen binnenkort. Na mezelf te verdiepen in het forum en boeken zoals brewing classic styles en Designing great beers ben ik op volgend recept uitgekomen. Zien jullie verbeteringen naar het recept toe, of hebben jullie tips naar vergisting toe?

Alvast bedankt!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBock
Brouwdatum12-08-2019
BierstijlBockbier
Volume20,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)45 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd0 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Beerse
6,39 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
70 mg/l7 mg/l11 mg/l183 mg/l18 mg/l10 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,08 kgMünchenermoutDingemans15 EBC70,0 %
1,17 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC20,0 %
0,58 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
103,0 gHallertau Hersbrucker  bellen2,1%60 min.22,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
26,0 gBavarian Lager (M76)ondergist


Gerb

Heb je de hoeveelheid melanoidinemout ook uit dit boek? Ik heb wel eens 5% gebruikt in een blond bier weliswaar, maar ik vond het toen al te veel.
Verder lijkt het me een prima recept. Op welke temperatuur ga je vergisten?

Lucidix

Ik heb eigenlijk nog niet gebrouwen met Melanoidemout, dus weet ook niet helemaal wat ik er van kan verwachten. ik baseer me op de beschrijving deze beschrijving: "Traditional bock is a rich, smooth, complex, malty, strong lager beer with
substantial melanoidin-derived flavors and aromas". ik leid daaruit af dat er best wat Melanoidin smaken in zitten, en ik had gelezen dat die mlout tot 20% in het stort aanwezig mag zijn.

Voor de vergisting ga ik de hoofdvergisting aan 10°C laten gebeuren, daarna even wat laten oplopen naar 14°C en daarna kouder lageren voor 4 weken. Ik heb voordien ook nog nooit een ondergister gemaakt dus heb nog geen ervaring hier mee.

Juindorper

Ik zou even de hoeveelheid hop opnieuw invoeren want die 103 gram geeft VEEL meer bitterheid dan de beoogde 22IBU.

Lucidix

Citaat van: Juindorper op 21-08-2019  21:42 uIk zou even de hoeveelheid hop opnieuw invoeren want die 103 gram geeft VEEL meer bitterheid dan de beoogde 22IBU.

Ik heb het eens met een online calculator berekend, en met die 103 gram zou ik inderdaad op 219 IBU uitkomen. vreemd dat ik via BrouwHulp dan wel op 22 uitkom, heb ik waarschijnlijk iets over het hoofd gezien. Ik denk dat 11 gram een beter resultaat gaat geven, rond de 23 IBU

tdp

Citaat van: Lucidix op 22-08-2019  08:13 uIk heb het eens met een online calculator berekend, en met die 103 gram zou ik inderdaad op 219 IBU uitkomen. vreemd dat ik via BrouwHulp dan wel op 22 uitkom, heb ik waarschijnlijk iets over het hoofd gezien. Ik denk dat 11 gram een beter resultaat gaat geven, rond de 23 IBU

Heb je hopveroudering aanstaan toevallig?

Lucidix

Ik ben nu wel redelijk in de war. ik heb verschillende online calculators gebruikt nu en kom telkens op andere resultaten uit.

via deze bekom ik dit resultaat:
https://www.hopsteiner.com/ibu-calculator/

20 liter, 1064SG
103 gram aan 2,1% alpha (gedroogde bellen, stond op de verpakking vermeld), 60 min koken

geeft: 22 (Tinseth) en 31 (Rager)

RienP

De combinatie Munchener en melanoidine mout geeft wel heel veel moutigheid. Ik ben zou eerder de melanoidine vervangen door pale of pilsmout.

Ik ben zelf liefhebber van wat roostmout in m`n bock. Als je 1-2% toevoegt dan geeft dat een mooi effect in je bock.
Verder zou ik met de 10% caramout het bier iets meer bitterheid geven. Rond de 30 IBU zeg maar. Geeft iets meer balans.

Met 2% alfazuur is 100 gram hop niet zo vreemd.

Rien

Lucidix

Ik heb mijn recept verder aangepast. ik denk dat het zo beter gaat uitdraaien:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBock
Brouwdatum12/08/2019
BierstijlBockbier
Volume20,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)48 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Beerse
9,28 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
70 mg/l7 mg/l11 mg/l183 mg/l18 mg/l10 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,97 kgMünchenermoutDingemans15 EBC68,0 %
1,17 kgPilsmoutDingemans3 EBC20,0 %
0,58 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %
0,12 kgChocolademoutDingemans900 EBC2,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
46,2 gStyrian Goldingsbellen3,8%60 min.19,2 IBU
46,1 gHallertau Hersbrucker bellen2,1%60 min.10,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
26,0 gBavarian Lager (M76)ondergist


Neetje

Hier wel een liefhebber van Melanoidinmout smaak. 5 tot 10 % toevoegen is niet verkeerd.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.