Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gistvraag nav prijswinnend recept  (gelezen 483 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Gistvraag nav prijswinnend recept
« Gepost op: 15-08-2019 20:20 u »
Hallo allemaal,

Ik ben erg blij om bij mijn eerste ONK deelname ook direct in de prijzen te vallen. Hopelijk lukt het mij in de toekomst meer van dit soort resultaten behalen. Ik neem echter aan dat jullie er absoluut voor gaan proberen te zorgen dat dat natuurlijk niet zal gaan gebeuren. ;D

Het recept heb ik eigenlijk zo samengesteld omdat ik qua hop Saaz en styrian goldings lekker vind in dit soort blonde bieren. Ik had al een paar keer een soortgelijk recept geprobeerd met andere combinaties van hoppen en gisten.
Het gebruik van 2 pilsmouten van verschillende fabrikanten is toevallig zo ontstaan omdat ik nog een restje van de arsegan  had liggen en deze op wilde maken.
Mijn doel was om een bier te maken dat redelijk zoet, niet te bitter en lekker doordrinkbaar zou zijn met een behoorlijke body.
 
Ik wil ook wel even aangeven dat ik in de paar jaar dat ik aan het brouwen ben geslagen echt heel veel heb gehad aan de info op dit forum. Iedereen bedankt voor de altijd ontzettend fijne manier van het verstrekken van antwoorden, informatie en tips.


Iedereen veel brouwplezier toegewenst.

Groet,
Wolter



Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptONK - Blond
BiertypeBlond
Volume14.0
Begin SG1.065 SG
Eind SG1.014 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)19 IBU
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16.00 lHoorns drinkwater
0.50 gCaSO4
3.70 mlMelkzuur
10.88 lSpoelwater



Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.900 kgPilsmoutWeyermann3 EBC43.7 %
1.000 kgPils/Lager moutArsegan3 EBC23.0 %
0.500 kgSpelt Mout (BIO)Weyermann0 EBC11.5 %
0.250 kgCara-pilsWeyermann5 EBC5.7 %
0.200 kgCara-redWeyermann40 EBC4.6 %
0.500 kgWitte kandijsuikerSupermarkt0 EBC11.5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
stap 161.0 įC30 min.35 min.4.2 l/kg
Stap 271.0 įC7 min.40 min.4.2 l/kg
Stap 378.0 įC10 min.5 min.4.2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
14.0 gSaazbellen3.0%90 min.7.1 IBU
9.5 gStyrian Goldingsbellen2.6%90 min.4.2 IBU
13.5 gSaazbellen3.0%30 min.4.9 IBU
9.0 gStyrian Goldingsbellen2.6%30 min.2.8 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3.69 gKorianderzaadspecerijkoken
3.58 gSinaasappelschil. zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0.600 l starterBelgian Ale Yeast (1214)bovengist



Behaalde score is 89 punten:

Visuele aspecten      15/15
Geurassociaties        21/25
Smaakassociaties     22/25
Basissmaak                9/10
Body                           5/5
Mondgevoel                4/5
Nasmaak                   13/15


Opmerking op keuringsformulier:

Heel mooi bier dat goed in balans is. Het nodigt telkens uit voor 'n volgende slok. Mijn complimenten.
Stel dat we korrelgist gebruiken om dit mooie recept eens te proberen, hoeveel korrelgist is dan het advies?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.456
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gistvraag nav prijswinnend recept
« Reactie #1 Gepost op: 15-08-2019 22:25 u »
Topic afgesplitst omdat het board Bewezen recepten bedoeld is als eregalerij voor bieren die een prijs hebben gewonnen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.456
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gistvraag nav prijswinnend recept
« Reactie #2 Gepost op: 15-08-2019 22:26 u »
Om de hoeveelheid gist te berekenen die je nodig hebt zijn verschillende rekentools.

Bijvoorbeeld http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Gistvraag nav prijswinnend recept
« Reactie #3 Gepost op: 16-08-2019 13:45 u »
Om de hoeveelheid gist te berekenen die je nodig hebt zijn verschillende rekentools.

Bijvoorbeeld http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Thanks, daar kan ik wat mee

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Gistvraag nav prijswinnend recept
« Reactie #4 Gepost op: 22-08-2019 22:13 u »
@wolter (kan niet taggen hier of wel?)

Ik ga jouw mooie recept eens gebruiken, voor mij zijn de supplementen een nieuw onderdeel.
Wanner voeg je CAS04 en melkzuur toe, is dat met maischen?
En nog tips met betrekking tot vergisting?

Tags: