Kiekeboe

Gestart door Kiekeboe, 15-08-2019 21:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Herman

Welkom Kiekeboe,

Mooi inspiratievol voorsteltopic! Inderdaad ongelooflijk knap op de vierkante meter gepland.

middelaersch

Citaat van: emiel1 op 21-08-2019  22:48 uAls ik jou was zou ik de sensor toch op het vat plakken. Het regelen van de temperatuur rondom je vaten zal namelijk maar weinig invloed hebben op de temperatuur in je vaten. Tijdens de vergisting wordt er een hoop warmte geproduceerd, dat wil je terugkoelen. Die stijging vindt plaats in je vat en niet in de ruimte er omheen. Natuurlijk wordt er wel een deel afgestaan aan de ruimte rondom het vat, maar dat is niet zo veel en zal dus snel weer gekoeld zijn. Maar ondertussen loopt de temperatuur in je vaten op en een omgeving van 21 graden zal een vat waarin de temperatuur oploopt met een paar graden per uur niet echt in bedwang gaan houden...

Helemaal correct. Je moet de temperatuur van het bier regelen, en dus ook meten. De temperatuur van de lucht in de koelkast is in feite niet relevant.
Tevens voorkom je hiermee dat de regeling gaat resoneren (jojo-en).

Overigens is over dit onderwerp temperatuur gecontroleerd vergisten al heel veel geschreven op dit forum....

Neetje

Citaat van: Kiekeboe op 22-08-2019  21:43 uVolgens het recept moet ik vertrekken van 22 liter maischwater, maar dat is volgens mijn ervaring teveel omdat na toevoeging van de mout (5/6 kg) de ketel tot het uiterste randje gevuld is als hij niet scheef staat. Ik overweeg bij een volgende brouwbeurt te vertrekken van 20 liter maischwater en vervolgens tijdens filteren 12 liter (4 beslagscheppen van 3 liter) spoelwater toe te voegen. 

Met jou stort 5 kg pilsmout + 800 gram tarwemout + 1 kg suiker heb je bij 20 liter maischwater ongeveer 8,4 liter spoelwater nodig voor sg van 1.089. Gerekend met brouwzaalrendement van 80%
Geen water toevoegen tijdens suikerstort koken en al het wort uit de filterkoek laten lopen zodat je de 22,8 liter bij start koken hebt.

Het lijkt erop dat je spoelverlies en extra toevoeging van water je sg verlaagd.
Omdat je volop kookt verwacht ik dat je meer dan 2 liter verdampt maar als je na einde koken minder dan 20,8 liter over hebt kun je nog wat water toevoegen

Bij een rendement van 75 % zou het sg 1.085 zijn.

Kiekeboe

Citaat van: Herman op 22-08-2019  22:48 uWelkom Kiekeboe,

Mooi inspiratievol voorsteltopic! Inderdaad ongelooflijk knap op de vierkante meter gepland.


Dank. Zeg maar op de vierkante centimeter gepland ipv vierkante meter.

Kiekeboe

Citaat van: middelaersch op 22-08-2019  23:25 uHelemaal correct. Je moet de temperatuur van het bier regelen, en dus ook meten. De temperatuur van de lucht in de koelkast is in feite niet relevant.
Tevens voorkom je hiermee dat de regeling gaat resoneren (jojo-en).

Overigens is over dit onderwerp temperatuur gecontroleerd vergisten al heel veel geschreven op dit forum....

Ja, het argument van Emiel1 dat de temperatuur in het gistvat aan het begin van de vergisting veel hoger oploopt dan de omgevingstemperatuur heeft me overtuigd. Ook al omdat zo'n plastieken tonnetje minder warmte geleid dan een rvs vergistingsvat. Dan heb je ook een veel lagere omgevingstemperatuur nodig om de temperatuur in het vat efficiënt te koelen tot op het gewenste niveau. De temperatuur rond het vat is niet zo belangrijk als de temperatuur in het vat. Maar ik ga het sponsje met sensor niet vastplakken, maar proberen vastmaken met een elastische broeksriem omdat ik een hekel heb aan plakbandsporen op mijn gistvat. Hoewel ik denk dat zo'n gistvat een iets ruimere omtrek heeft dan de broeksriemen in mijn kleerkast. Maar we zien wel.

middelaersch

Citaat van: Kiekeboe op 24-08-2019  21:47 uJa, het argument van Emiel1 dat de temperatuur in het brouwvat aan het begin van de vergisting veel hoger oploopt dan de omgevingstemperatuur heeft me overtuigd. Ook al omdat zo'n plastieken tonnetje minder warmte geleid dan een rvs vergistingsvat. Dan heb je ook een veel lagere omgevingstemperatuur nodig om de temperatuur in het vat efficiënt te koelen tot op het gewenste niveau. De temperatuur rond het vat is niet zo belangrijk als de temperatuur in het vat. Maar ik ga het sponsje met sensor niet vastplakken, maar proberen vastmaken met een elastische broeksriem omdat ik een hekel heb aan plakbandsporen op mijn gistvat. Hoewel ik denk dat zo'n gistvat een iets ruimere omtrek heeft dan de broeksriemen in mijn kleerkast. Maar we zien wel.

Ik gebruikte eerst een spanbandje. Zelfde idee al jij hebt...
Nu ben ik iets pragmatischer geworden: duct tape.

Koen S

Sensor vastplakken met afplaktape voor schilderwerk, dan sponsje erover met elastiek van de naaiwinkel.

middelaersch

Citaat van: Koen S op 24-08-2019  22:24 uSensor vastplakken met afplaktape voor schilderwerk, dan sponsje erover met elastiek van de naaiwinkel.

Ik plak een stukje isolatiemateriaal dat bedoeld is om achter verwarmingsradiatoren te plakken links, recht en onder op het gistvat vast met duct tape.
Dan duw ik de sensor van bovenaf in dat  'zakje'. De sensor zelf plak ik dus niet vast.

Kiekeboe

Citaat van: Neetje op 21-08-2019  22:34 u=>Wat lageren betreft: dat heb ik nog nooit gedaan. Ik laat het bier ongeveer 2 weken in de gistkast (in de vooronderstelling dat het bier dan wel uitgegist zal zijn)

Wel ff kijken of je eind sg is gehaald anders nog enkele dagen wachten


Tja, ik verwijs naar foto's van mijn brouwinstallatie hierboven. Mijn gistvaten hebben geen aftapkraantjes. Volgens info zou de vergisting van het bier enkele dagen duren, om er heel zeker van te zijn dat het vergistingsproces voltooid is wacht ik 2 weken. In zoverre observatie met het blote oog ook meetelt stel ik vast dat het bubbelen in het waterslot na enkele dagen stopt. Ik kan dus enkel staalnames doen van het bier als ik de deksel van het vergistingsvat schroef wat dan weer tot infecties kan leiden.

Kiekeboe

Citaat van: Neetje op 21-08-2019  22:34 u=> Ik heb die tijd op 50° vermindert tot 5 minuten.
=>Een tweede reden waarom ik de tijd van de eerste maischpauze heb ingekort is dat die elektrische ketels van 27 liter van Brewferm bij het verhogen van 50 naar 62° voortdurend uitvallen zonder verklaarbare reden.

Hier ook meerdere ketels waaronder een Brewferm 27 liter à 2000Watt.
Heb nooit problemen met opwarmen/uitvallen. Sinds geruime tijd verwarm ik mijn water tot 66 graden en voeg dan mijn stort (roerend) toe. Begintemp is dan tegen 63 graden oid.
Probeer dit ook eens tijdens je brouwdag met één ketel. Je zult zien het resultaat zeer goed bier oplevert.

Ik wil wel eens proberen om die eerste stap/temperatuur/maischpauze over te slaan.

Nu schrijft het recept voor 15 minuten op 50°, dan 45 minuten op 62°, dan 30 minuten op 72°, tenslotte 5 minuten op 78°.

De benogdigde tijd voor het tussentijds verwarmen naar een hogere temperatuur neemt ook ongeveer één uur in beslag. Het totale maischproces duurt dan 2.5 uur.

Ik vraag me echter af of ik dan de tijd van de maischpauze op 62° moet verlengen? De geschrote mout heeft dan immers +/- 35 minuten minder tijd om te weken en zetmeel om te zetten in vergistbare suikers. Heeft iemand daar een mening over?






Jacques

Citaat van: Kiekeboe op 31-08-2019  20:33 uIk wil wel eens proberen om die eerste stap/temperatuur/maischpauze over te slaan.

Nu schrijft het recept voor 15 minuten op 50°, dan 45 minuten op 62°, dan 30 minuten op 72°, tenslotte 5 minuten op 78°.

De benogdigde tijd voor het tussentijds verwarmen naar een hogere temperatuur neemt ook ongeveer één uur in beslag. Het totale maischproces duurt dan 2.5 uur.

Ik vraag me echter af of ik dan de tijd van de maischpauze op 62° moet verlengen? De geschrote mout heeft dan immers +/- 35 minuten minder tijd om te weken en zetmeel om te zetten in vergistbare suikers. Heeft iemand daar een mening over?

Sla de temperaturen onder de 62 ºC over en laat de rest zoals het is. De zetmeel wordt netjes omgezet en je hoeft de maischtijden niet te verlengen. Zo haal je een grote tijdwinst die niet ten koste gaat aan de kwaliteit van je bier. 

Kiekeboe

Citaat van: Jacques op 31-08-2019  20:52 uSla de temperaturen onder de 62 ºC over en laat de rest zoals het is. De zetmeel wordt netjes omgezet en je hoeft de maischtijden niet te verlengen. Zo haal je een grote tijdwinst die niet ten koste gaat aan de kwaliteit van je bier.


Aha, een verassend duidelijk antwoord dat dan nog van een grote specialist terzake komt.

Dan nog een paar vraagjes (nu ik je toch aan de lijn heb).

- Ik heb ergens gelezen (mogelijks op dit forum) dat maischen op een lage temperatuur (50°) nadelig uitpakt voor de schuimhoudbaarheid. Dat vind ik soms een probleem (colaschuim), hoewel ik de subjectieve indruk heb dat de schuimhoudbaarheid verbetert als het bier langer (een maand of 3) gerijpt heeft. Klopt daar iets van?

- Dan heb ik ook ergens gelezen (mogelijks ook al op dit forum) dat maischen op een lage temperatuur voordelig uitpakt wat betreft helderheid van het bier. Of er een verband bestaat weet ik niet echt. Ik heb vooral de indruk dat hoe langer het bier in de koelkast staat hoe helderder het wordt.

- Dan overweeg ik ook om de glucose in het recept (800 gr / 1 kg) te vervangen door kristalsuiker uit de supermarkt. Zal dat grote invloed hebben op de smaak of de kwaliteit van het bier?

Jacques

Eiwitten geven schuim en volmondigheid/body en kunnen troebelheid veroorzaken.
Tegenwoordig wordt de mout in de mouterij intensiever behandeld waardoor eiwitpauzes niet meer nodig zijn. Een enzympauze kan er zelfs voor zorgen dat de schuimhoudbaarheid minder wordt. Maar er zijn veel meer factoren die invloed hebben op schuimhoudbaarheid. De zwaarte van het bier, vergistingstemperatuur, gebruikte gist, de mate van beluchten van het wort en nog wat zaken zijn van belang.

Glucose kun je zonder problemen vervangen door kristalsuiker (sucrose). Dat heeft nagenoeg geen invloed op de smaak van je bier.

Kiekeboe

En dan een fotoverslagje van een botteldag.


Het bier dat we op 18 augustus hebben gebrouwen (zie hoger) hebben we gebotteld op 2 september. Tussentijds heeft het bier in de vergistingskast (3 vaten van 30 liter - met 22 liter wort) op een temperatuur van 21°C. De dag voor het bottelen schakelen we de inkbird temperatuurregelaar uit en schakelen we de normale koelkastfunctie weer in, vervolgens wordt het bier dan een dag later gebotteld op een temperatuur rond de 6°C.

We hebben het bier 2 weken laten gisten. Het meten van het soortelijk gewicht om het einde van de vergisting vast te stellen hebben we niet gedaan wegens geen aftapkraantje aan de vergistingsvaten. Het SG bij bottelen bleek telkens tussen 1015 en 1020 te liggen (sommige metingen met en andere zonder bottelsuiker). Het begin SG lag telkens tussen 1065 en 1070.

Dit zijn de recipiënten waarin het bier gebotteld zal worden; zijnde 5 bakken met beugelflesjes (steinie brown 33 cl) alsook 2 kleine soda-kegs van 2.5 US gallon (+/- 9.5 liter).



Kiekeboe

Alle flesjes worden aan de binnenzijde mechanisch geborsteld met behulp van een flessenborstel gemonteerd op een boormachine. Het is de eerste keer dat ik een boormachine gebruik om flesjes te reinigen en ik ben erg tevreden van het resultaat. Ook sterk vervuilde flesjes met aangedroogde schimmels en rotzooi bleken makkelijk schoon te krijgen met dit systeem en zonder gebruik van agressieve chemicaliën. Ik heb me suf gezocht via google naar een soort van 'automatische' flessenborstel, maar ik heb die niet gevonden. Dus heb ik die zelf maar bedacht. Tenzij de winkels voor hobbybrouwspullen me voor zijn zal ik een patent aanvragen op mijn 'automatische' flessenborstel en daar misschien ooit rijk van worden  :nut:.



Kiekeboe

Na het borstelen laat ik de flesjes weken in een bad met heet water waarin een 4-tal vaatwastabletten zijn opgelost. Na enkele uren weken worden de flesjes opnieuw gespoeld.

Gelet op het succes van de flessenborstel, boormachine aangedreven overweeg ik om deze fase van weken in bad de volgende keer over te slaan (of te integreren - alles bij het aanrecht zonder langdurig op lage (ergonomisch onverantwoord) hoogte met kromme rug te moeten werken.)

Bij eerdere probeersels van reinigen flesjes liet ik de flesjes eerst weken in bad alvorens met de hand te borstelen, maar dan zat er zoveel viezigheid in het water dat ik deze keer eens wou proberen de flesjes al een beetje proper te hebben voordat ze geweekt werden in bad.



Kiekeboe

Na het weken worden de flesjes opnieuw gespoeld (evt geborsteld als dat nodig mocht blijken, maar dat was niet zo) en met zuiver water gevuld in een steriliseerketel (elektrische brouwketel/maischketel) gedaan om even te laten koken/steriliseren.


Kiekeboe

De gesteriliseerde flesjes laten we dan afdruipen op een afdruiprek voor flesjes.



Kiekeboe

Voorafgaand aan bovenstaande hebben we alle beugels van de flesjes afgenomen. We hebben ook de dichtingsringen van de beugels gescheiden. De beugels steriliseren we door ze te laten koken in water. De dichtingsringen reinigen we eerst met detergent en na grondig spoelen ontsmetten we die in een oplossing van warm water met puro oxi.

De dichtingsringen laten we niet koken omdat ze daardoor verharden. De beugels laten we wel koken maar laten we nadien niet langzaam afkoelen maar heel snel in ijskoud water omdat langzaam afkoelen de staaldraad van de beugels minder hard maakt minder spankracht heeft.




Kiekeboe

Dan hevelen we het bier in het vergistingsvat over naar een bottelvat. We hebben aan het bottelvat 8 gram suiker per liter bier (opgelost in kokend water) toegevoegd voorafgaand aan het hevelen.



Kiekeboe

Dan bottelen maar met een afvulpijpje. Met een lamp controleren we het vulniveau tijdens vullen.


Kiekeboe

Eén flesje (per brouwsel) voorzien we van een manometertje om de hergisting op fles te kunnen opvolgen. Aangezien we 60 liter bier gaan bottelen die afkomstig zijn uit 3 afzonderlijke gistvaten zullen we 3 flesjes met een manometer hebben.




Kiekeboe


De overige flesjes krijgen een etiket met een prijstang. Deze prijstang heeft twee regels waarop je telkens 6 cijfers kan zetten. De bovenste regel bevat de brouwdatum van het brouwsel. De tweede regel bevat info over het type bier alsook over welke variant van het simultaan gebrouwen bier het gaat.






Kiekeboe

Nadat we de 5 bakken bier gevuld hebben moeten we ook nog onze soda-kegs vullen. Die vaatjes worden eerst gespoeld met heet water waarin een vaatwastablet is opgelost, nadien ook nog eens met heet water met puro oxi. Opdat ook de leidingen gespoeld zouden zijn sluiten we ook af en toe de CO2 fles aan en een picknicktap.


Kiekeboe

Dan vullen we de soda-kegs rechtstreeks vanuit het gistvat en zonder bottelvat. Er werd aan de soda-kegs wel eerst suikerwater toegevoegd (4 gram per liter) alvorens het bier over te hevelen.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.