Dan heb ik de test ivm temperatuurscontrole in de gistkast nog eens over gedaan, ditmaal met 3 gistvaten erin en tijdens de fase van de hoofdvergisting.


Het bovenste vat bevat een witbier (met minder suiker dus en een andere gist dan de onderste 2 vaten). De gist is hier Brewferm Blanche met voorgeschreven vergistingstemperatuur op het pakje: 18 tot 23°C.
Het middelste en onderste vat bevat een triple (met meer suiker en een andere gist dan het bovenste vat. De gist is hier SafAle BE 256 met voorgeschreven vergistingstemperatuur op het pakje korrelgist: 12 tot 25°C.
Het ventilatortje dat de temperatuur moet verdelen draaide permanent (dus niet om het kwartier een kwartier onderbreken zoals ik meestal doe).
De temperatuur werd op 3 manieren gemeten:
- De inkbird temperatuurregelaar met sensor die met sponsje tegen het vat gedrukt werd. Die meet enkel de temperatuur van het middelste vat, niet het vat eronder of erboven.
- 3 Brewferm sonde thermometers waarvan de sensor los (en zonder sponsje) op de drie vaten ligt. De temperatuur kan gelezen worden zonder dat de koelkast open moet. Deze thermometers meten de omgevingstemperatuur rond het vat.
- 3 tilt hydrometers die de temperatuur meten in het vat zelf. De temperatuur kan gelezen worden zonder dat de gistkast open moet.
Vaststellingen:
- Regelmatig bleek dat de omgevingstemperatuur rond het onderste vat warmer was dan helemaal boven in de koelkast. Dat in tegenstelling tot het feit dat het onderaan een koelkast meestal kouder is dan boven omdat warme lucht stijgt. Dat het omgekeerde effect vast gesteld werd is wellicht te wijten aan het ventilatortje dat de koude lucht recht omhoog opwaarts stuurt (a), het verwarmingselement dat zich niet helemaal onderaan bevindt (zie foto) maar in het deurvakje iets hoger (b), het bovenste gistvat (met andere gist en minder suiker in het wort) dat tijdens de hoofdvergisting minder warmte produceert.
- De gemeten waarden voor de onderste 2 vaten bleken gemiddeld -tijdens hoofdvergisting 24 tot 48 uur na brouwen- rond 16° omgevingstemperatuur te liggen en rond 19° in het gistvat zelf. De inkbird gaf meestal een iets hogere temperatuur (19.2°).
- De gemeten temperatuur rond en in het bovenste gistvat bleek steeds lager te liggen. Laagst gemeten waarde in het gistvat gemeten door de tilt hydrometer bleek 16.7° te liggen terwijl de omgevingstemperatuur daalde tot 15.3°C. Die 16.7° ligt onder de ondergrens van de voorgeschreven vergistingstemperatuur op het pakje (18°C). Daarom heb ik nu het ventilatortje maar stil gelegd in de hoop dat het bovenste gistvat het terug een beetje warmer krijgt.
- Heden 48 uur na brouwen is het SG van de 2 onderste vaten gedaald van +/- 1070 tot +/- 1029. Het SG van het bovenste gistvat is gedaald van +/- 1046 tot +/- 1024.