Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kiekeboe  (gelezen 8151 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kiekeboe
« Reactie #125 Gepost op: 25-09-2019 21:45 u »
Oei! Da's toch koud zunne!

Noteer dat de beste hoppen niet te ver van de kust groeien, waar het klimaat een pak milder is.
Voorbeelden: Poperinge.

Zelfs Pajottenland is pak zachter dan  The Ardens!

In de Ardennen zal ie veel later rijp zijn, mogelijks tot het al vriest.
Anderzijds heb je nu natuurlijk de opwarming van de aarde die in je voordeel speelt.

Dus dit jaar en volgende zou dat best kunnen lukken, je kan maar proberen. En hopelijk zal dat on 2050 niet meer lukken en maak ik me geen zorgen meer over want dan zou ik al veel jaren onder de zoden moeten liggen.

In Beieren wordt heel veel hop gekweekt, o.a. in de Hallertau halverwege Nürnberg en München. Daar zijn de heuvels ook meer dan 500 m hoog, een echt landklimaat daar.
Dus ik denk dat je in de Ardennen op 500 meter ook wel hop kunt kweken.

Ik zou hem wel zo snel mogelijk planten, dan kan hij nog een beetje wortelen voor de winter.

Dat gebied ligt ook weer meer zuidelijk, waar het gemiddeld warmer is.

Hmm, tja, we zullen wel zien. Ik ben van plan om het zondag of maandag te planten. Ik ga het zeker niet proberen overwinteren binnenshuis, want dat gaat volgens mij nog minder lukken.

Het plantje is een plantje en geen wortelstok. Dus ik veronderstel dat als ik het met de potgrond en al mee plant dat het de winter wel zal overleven wat wortels betreft.

Het ergste wat me kan overkomen is dat het plantje zo happy is dat het volgend seizoen 9 meter gaat groeien. Dan heb ik gegarandeerd een hoop problemen met medeëigenaars van het flatgebouw.  Ik hoop dat het de winter overleeft en dat het volgend seizoen een stuk zal willen opklimmen via het prieeltje dat je hoger op de foto ziet.

De bedoeling is niet om zelfvoorzienend te zijn (op hoppig vlak). Eerder dat het plantje een decoratieve, informatieve of educatieve functie zou kunnen hebben voor vrienden en familie die op bezoek komen en enige intresse betonen voor het bierbrouwproces en alles wat daar mee te maken heeft.

Om dezelfde reden (decoratief/informatief) wil ik komend voorjaar ook wel eens zomergerst proberen zaaien in een bloemblak op het terras waar dit jaar viooltjes in stonden (zie foto). Ik heb via google echter geen voorbeelden gevonden van mensen die gerst proberen kweken in een bloembak op een terras van een appartementsgebouw. Voorbeelden van allerlei siergrassen in een bloempot heb ik wel gevonden.







Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Kiekeboe
« Reactie #126 Gepost op: 25-09-2019 23:50 u »
Dat gebied ligt ook weer meer zuidelijk, waar het gemiddeld warmer is.

Landklimaat: in de zomer is het er gemiddeld wat warmer, in de winter kouder.

Offline marnox

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
Re: Kiekeboe
« Reactie #127 Gepost op: 26-09-2019 14:41 u »
Vraag nr. 5 over filtermethode.

Ik heb vastgesteld dat hobbybrouwers allerlei verschillende filtermethodes gebruiken. Meest voorkomend lijkt me de hevelfilter, die in de maischketel geduwd wordt. Daarnaast is er het overscheppen of overpompen van het beslag naar een (afzonderlijke) filtervat (of filteremmer zoals ondergetekende toepast), dan heb je hobbybrouwers die een binnenketel met gleuven of perforaties bezigen die na het maischen uit de kookketel getakeld wordt -met variant filterzak. Wat zijn de voor- of nadelen van de gebruikte methodes? Heeft dat dan invloed op het brouwzaalrendement?

Nog een optie: de filterheks. Een flexibele spiraal waarbij tussen de omwentelingen van de spiraal door het plaatsen allemaal kleine sleufjes ontstaan. Het is daarmee een soort van "hevelfilter plus" als je het mij vraagt.

Matmill maakt er eentje:





Maar je kan ze ook krijgen op AliE:
https://www.aliexpress.com/item/32962319962.html?spm=a2g1y.12024536.productList_15280930.pic_4

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.502
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Kiekeboe
« Reactie #128 Gepost op: 26-09-2019 15:50 u »
Een bezige bij ben je wel, Kiekeboe! En als je een wat simpelere versie brouwsoftware wilt, kijk dan even naar de Brouwplanner van Ronnie. Ik gebruik die ook nog altijd, een eenvoudige excel waar je zelf ook hoppen etc kunt toevoegen.
https://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/index.php?thread/1171-brouwplanner-v6-0-handleiding/&pageNo=1

En woeha, nog een kaasmaker op het forum. Daar word ik blij van. Al eens met rood- en blauwschimmels gewerkt? Zeker eens doen, staat op het NL kaasforum, ik veronderstel dat je daar ook al een profiel hebt? https://zelfkaasmaken.forum2go.nl/viewtopic.php?f=10008&t=1521&p=35111&sid=9dd5e1594e535031c31ed9af62c62a4c#p35111

Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kiekeboe
« Reactie #129 Gepost op: 26-09-2019 20:57 u »
Nog een optie: de filterheks. Een flexibele spiraal waarbij tussen de omwentelingen van de spiraal door het plaatsen allemaal kleine sleufjes ontstaan. Het is daarmee een soort van "hevelfilter plus" als je het mij vraagt.


Ja, ik had die dingen ook al zien staan op de website van Brouwmarkt, maar ik had me nog niet gerealiseerd (tot voor de post van Neetje hierboven) dat je ze ook kon gebruiken zonder hevel, maar rechtstreeks aansluiten op een kraantje in het maischvat (of de filterkuip).

Vreemde naam trouwens voor dit brouwattribuut. Bij een 'heks' denk ik aan een dame op leeftijd, met een kromme haakneus + wrat, die op een bezem door de lucht vliegt. Wat het verband is met dit brouwattribuut zie ik voorlopig niet. Mogelijks verwijst de naam naar een hexagram, dan is er misschien wel (met de nodige fantasie) enig verband te bedenken, maar dan zou het een filterhex moeten zijn, i.p.v. een filterheks.

In zoverre ik kan afleiden uit allerlei foto's is het eigenlijk een veer die als je ze plooit in een cirkel aan één kant een beetje open gaat staan. Klopt dat?

Misschien zal ik in de toekomst zo'n filterheks ook eens uit proberen, maar dan niet in de maischketel maar in de filterkuip. (Omdat ik de maischketel ook gebruik als kookketel en ik de maischketel poets tijdens filteren.). Heeft een filterheks voordelen tgo een filterplaat? Is het een goed idee om zo'n filterheks te gebruiken in combinatie met een filterplaat? Hoe krijg je zo'n filterheks weer proper na gebruik?



Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kiekeboe
« Reactie #130 Gepost op: 26-09-2019 21:42 u »
Een bezige bij ben je wel, Kiekeboe! En als je een wat simpelere versie brouwsoftware wilt, kijk dan even naar de Brouwplanner van Ronnie. Ik gebruik die ook nog altijd, een eenvoudige excel waar je zelf ook hoppen etc kunt toevoegen.
https://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/index.php?thread/1171-brouwplanner-v6-0-handleiding/&pageNo=1

Aha, dat is misschien interessant. Ik heb de link bezocht, maar ik kan niks downloaden alvorens me aan te melden op dat forum. Ik zal eens onderzoeken hoe ik dat moet doen. Ik begrijp echter niet helemaal waarom al die hobbybrouwers voortdurend op een laptop zitten te tokkelen tijdens het brouwen. Mijn moeder heeft nooit bier gebrouwen maar ze kon wel tomatensoep maken zonder computer en via mijn Afrikaanse pleegzoon heb ik geleerd dat bier brouwen en wijn maken in Afrika een huishoudelijke activiteit is n.a.v. feesten, dat doet men ginder ook al zonder computer.

Citaat
En woeha, nog een kaasmaker op het forum. Daar word ik blij van. Al eens met rood- en blauwschimmels gewerkt? Zeker eens doen, staat op het NL kaasforum, ik veronderstel dat je daar ook al een profiel hebt? https://zelfkaasmaken.forum2go.nl/viewtopic.php?f=10008&t=1521&p=35111&sid=9dd5e1594e535031c31ed9af62c62a4c#p35111

Tja, over blauwschimmelkaas. Net zoals bij mijn bierbrouwactiviteit zet ik wat betreft kaas in op één enkele eenvoudige kaas. Ik probeer dus een allereenvoudigste Gouda-kaasje te maken. Tot dusver was die kaas de ene keer te hard, de andere keer te zuur, nog een andere keer noch hard, noch zuur maar vooral smaakloos. Maar ik maak vorderingen (heel langzaam, maar toch heel zeker).

Mijn kaasmaakactiviteit is het laatste half jaar wat stilgevallen wegens gebrek aan tijd en de wijnkoelkast die ik gebruik als kaasgrot voor de rijping van de kaas (bij mij thuis en niet in het vakantieflatje) de geest gegeven had. Dat probleem is ondertussen verholpen en ik kijk uit naar enkele vrije dagen om nog eens kaas te maken.

Voor de rest maak ik me wel wat zorgen over de combinatie kaas maken en bier brouwen in mijn vakantieflatje. Temeer omdat ik een aantal attributen zowel gebruik voor bier als voor kaas en ik vernomen heb dat de melkzuurbacterie (allernoodzakelijkst voor kaas) een grote vijand is van een lekker biertje. Tot dusver heb ik nog geen problemen gemerkt. Ik maak alles zo goed als mogelijk schoon na gebruik en er zit meestal een hele tijd tussen kaas maken en bier brouwen (tussen beide activiteiten zit meestal enkele weken of maanden).

Het kaasforum waarnaar je verwijst is me bekend en ik heb er al veel van geleerd, maar ik heb er nog niks op gepost. Ik heb me enkele dagen geleden wel aangemeld omdat anders dan voorheen 'gasten' niet meer mogen meelezen zonder eerst aangemeld te zijn (een foute keuze van het beheer volgens mij, maar goed).

Offline marnox

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
Re: Kiekeboe
« Reactie #131 Gepost op: 26-09-2019 21:43 u »
Tsja, waar de naam vandaan komt weet ik ook niet. De productnaam is Läuterhexe, wat letterlijk vertaald wel zoiets als filterheks is.

Wat betreft je veronderstelling over een veer: dat klopt. Je legt de heks in je maischpan of filterkuip en door de plooiing ontstaan er aan de buitenzijde allemaal kleine sleufjes, veel meer dan iemand in een zelfgemaakt hevelfilter kan maken.

Schoonmaken is overigens opvallend gemakkelijk. Ik draai de filterheks los uit de pan en spoel m af onder de kraan. Door de veer een klein beetje uit elkaar te trekken open je als het ware alle gleufjes en spoel je de boel gemakkelijk af. Als je één pan wilt gebruiken voor maisch en koken kan je de hevelfilter onder in je ene pan schroeven. Je gebruikt deze pan met daarin de filterheks dan na de maisch als filterpan. Je wort laat je overlopen in het (plastic) vat wat je nu gebruikt als filteremmer. Na leegscheppen van de maischpan haal je de filterheks eruit en gebruik je de pan om het wort in te koken.

Verstuurd vanaf mijn Mi A2 Lite met Tapatalk


Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kiekeboe
« Reactie #132 Gepost op: 26-09-2019 21:58 u »
Als je één pan wilt gebruiken voor maisch en koken kan je de hevelfilter onder in je ene pan schroeven. Je gebruikt deze pan met daarin de filterheks dan na de maisch als filterpan. Je wort laat je overlopen in het (plastic) vat wat je nu gebruikt als filteremmer. Na leegscheppen van de maischpan haal je de filterheks eruit en gebruik je de pan om het wort in te koken.

Ja, die procedure had ik ook al overwogen. Maar als je gefilterde wort in de plastic emmer zit dan moet je die weer overkieperen in het gereinigde kookvat wat kans op oxidatie oplevert. Als je overhevelt al dan niet via een kraantje dan koelt het/het wort weer verder af alvorens het koken kan beginnen, dat mag dan ook weer niet zover ik begrijp. Maar we zien wel.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.095
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Kiekeboe
« Reactie #133 Gepost op: 27-09-2019 12:52 u »
Misschien zal ik in de toekomst zo'n filterheks ook eens uit proberen, maar dan niet in de maischketel maar in de filterkuip.

Als je nu een goede filterplaat/bodem hebt dan zou ik die blijven gebruiken. Volgens mij is het makkelijker om een goed-hoog rendement te behalen met een filterplaat.

Het voordeel van een filterhexe of sleuvenpijp is dat je niet behoeft over te scheppen en sneller naar kook kunt gaan. Na de 78 graden stap, spoelen met 99 graden. Het laatste afloop bepaalt zo'n beetje start koken. Ik heb zo'n 5 verschillende filterpijpen gemaakt en daarmee geexpirimenteerd. Bij allemaal een goed rendement dus de verschillen zijn marginaal tov filterplaat. Maar alle knutsels als doel om de filteremmer/geknoei en tijdverlies te bannen.

Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kiekeboe
« Reactie #134 Gepost op: 27-09-2019 19:23 u »
Als je nu een goede filterplaat/bodem hebt dan zou ik die blijven gebruiken. Volgens mij is het makkelijker om een goed-hoog rendement te behalen met een filterplaat.

Het voordeel van een filterhexe of sleuvenpijp is dat je niet behoeft over te scheppen en sneller naar kook kunt gaan. Na de 78 graden stap, spoelen met 99 graden. Het laatste afloop bepaalt zo'n beetje start koken. Ik heb zo'n 5 verschillende filterpijpen gemaakt en daarmee geexpirimenteerd. Bij allemaal een goed rendement dus de verschillen zijn marginaal tov filterplaat. Maar alle knutsels als doel om de filteremmer/geknoei en tijdverlies te bannen.


Klinkt allemaal logisch. Ik zal die filterheks dan maar laten voor wat ze is.

Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kiekeboe
« Reactie #135 Gepost op: 27-09-2019 19:46 u »
Vandaag ben ik achter de verklaring gekomen van iets wat voor mij tot dusver een mysterie was (aha erlebnis).  Als ik spaghetti, soep, aardappelen of eieren kook, dan heb ik nog nooit de kooktemperatuur gemeten. Op de lagere school heb ik immers geleerd dat water kookt op 100°C. Ik ben er op gezag van mijn leermeester op de lagere school al mijn hele leven van uit gegaan dat dit zo was.

Bij het bierbrouwen hou ik echter de temperatuur van het beslag of het wort continu in de gaten met een sondethermometer. Het was me al vaker opgevallen dat het (proefondervindelijk vastgestelde) kookpunt van het wort ongeveer 97°C is en geen 100°C. De door mij gebezigde aanname was vervolgens dat mijn sondethermometer niet helemaal correct was. Maar aangezien ik tegenwoordig met drie ketels en drie thermometers tegelijk werk stelde ik vast dat alle thermometers niet klopten.

Ik had al wel eens ooit gehoord dat er een verband is tussen luchtdruk en hoogte en de kooktemperatuur van water maar had me nooit gerealiseerd dat het verschil zo groot kon zijn. Op de top van de Mount Everest kookt water blijkbaar al op 75°C. Dat mijn wort al begint te koken op 96 a 97° op 580 meter hoogte boven de zeespiegel blijkt dus normaal en is niet te wijten aan een defecte thermometer.





Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kiekeboe
« Reactie #136 Gepost op: 30-09-2019 21:30 u »
Hier is ie dan. Het eerste (?) hopplantje in volle grond in hoog België. Als het plantje de winter overleeft en de teelt een succes wordt dan staat deze regio over 200 jaar misschien internationaal bekend als een belangrijke regio voor industriële hopteelt. Historici kunnen dan via dit forum -hobbybrouwen.nl-  terug opzoeken hoe het allemaal begonnen was met één enkel plantje. Maar goed, zover zijn we voorlopig nog niet.  :)


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kiekeboe
« Reactie #137 Gepost op: 30-09-2019 22:23 u »
Veel succes toegewenst met je hopplantage.  :)

Tags: