Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Even voorstellen: Greg  (gelezen 521 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Greg

 • Eerste berichten geplaatst
 • *
 • Berichten: 4
 • Land: be
 • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Even voorstellen: Greg
« Gepost op: 05-01-2020 22:45 u »
Hallo,

Mijn naam is Greg, ben chemicus en woon sinds 2000 in België. Een ruime 5 jaar geleden heb ik voor mijn verjaardag van mijn vrouw een tweedaagse brouwcursus cadeau gekregen - het beste cadeau dat ik ooit heb gekregen!

De brouwcursus heeft mij de beginselen van het brouwen geleerd, en mij geïnfecteerd met het notoire brouwvirus… Snel daarna ben ik begonnen zelf te brouwen in mijn keuken met een eenvoudige kookketel, een filterkuip en wat plastic vergistingsvaten. Inmiddels ben ik al redelijk wat brouwsels verder, en heb sinds een jaar of 2 ook een Grainfather waar ik mijn bier mee brouw. Vorig jaar heb ik ook een Grainfather conical fermenter aangeschaft om mijn vergistingen beter te controleren. De meest recente aankoop is een Tilt hydrometer. Ik hou ervan nieuwe recepten uit te proberen, maar enkele goed gelukte bieren uit het verleden staan regelmatig op mijn brouwschema voor een remake.

In de tussentijd heb ik op dit forum een schat aan ervaring en kennis ontdekt die mij voor iedere batch weer verder heeft geholpen. Heb dus besloten maar eens een ‘vol’ lid te worden van deze hobbybrouwgemeenschap. Ik hoop in de toekomst ook nuttige informatie te kunnen toevoegen aan het forum.

Proost!  :proost2:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 35.111
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen: Greg
« Reactie #1 Gepost op: 05-01-2020 23:00 u »
Welkom op het forum Greg.

Je bent goed bezig zo te lezen.

Offline GizmoGonzales

 • Eerste berichten geplaatst
 • *
 • Berichten: 3
 • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Greg
« Reactie #2 Gepost op: 13-03-2020 21:56 u »
Goedenavond Greg,

Ik heb onlangs ook een Grainfather brouwketel en conical fermenter gekocht, echter door omstandigheden nog niet aan brouwen toegekomen. Nu heb ik ook de pressure transfer kit erbij, en ik zat zo te denken over een bepaalde opstelling waarbij je me misschien kan helpen. Stel ik koppel een spunding valve dmv een ball lock aansluiting aan op de pressure transfer kit, en stel deze in op 1.5 psi  zou ik dan nog een waterslot nodig hebben? Ik zou dit willen doen omdat ik dan  zonder de conical fermenter te moeten openen en dus zonder oxidatie de pressure kit kan aansluiten en kan bottelen. als het tijd is om te bottelen ontkoppel ik dan de spunding valve en koppel ik de CO2 fles eraan. Ik ben erg benieuwd of a. mijn uitleg te begrijpen is en b. dit mogelijk is en of jij hier wel eens aan gedacht hebt/ geprobeerd hebt. alvast bedankt!

Offline Greg

 • Eerste berichten geplaatst
 • *
 • Berichten: 4
 • Land: be
 • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Greg
« Reactie #3 Gepost op: 18-03-2020 21:29 u »
Beste GizmoGonzales,

Mooi om te zien dat je dezelfde combinatie aan apparatuur hebt als ik - ik kan je verzekeren dat het een enorm plezier is om met de brouwketel en de conical fermenter te werken!
Voor wat betreft je idee om een spunding valve aan te sluiten: ik zie niet zo in waarom je dit tijdens de fermentatie zou doen. Een waterslot werkt prima en is zeer eenvoudig te gebruiken. Om het moment van bottelen zou je volgens mij prima het waterslot van de conical fermenter kunnen halen, om er dan vervolgens de pressure kit op aan te sluiten. Als je dit relatief snel doet, zal er zeer weinig zuurstof in je fermenter komen - CO2 is zwaarder dan lucht en zal dus in de fermenter blijven (als deze rechtop blijft staan). Maar als ik het principe van je idee goed begrijp, zou dit inderdaad alle contact met zuurstof vermijden.

Ik zelf heb geen pressure kit - tot nu toe gebruik ik de conical fermenter om gecontroleerd mijn vergisting te doen (dus op constante temperatuur). Dit is voor mij het belangrijkste voordeel van de conical fermenter. Wanneer de het wort volledig is vergist, transfereer ik het naar een apart mengvat waar ik de bottelsuiker (en eventueel wat extra gist) voor de vergisting op de fles toevoeg. Na goed te hebben gemengd, bottel ik het jongbier direct in mijn schone flessen. Ik weet dat ik het bier tijdens het overhevelen naar mijn mengvat, en tijdens het bottelen zelf wel aan wat zuurstof blootstel. Maar voor mij is dit voor het moment nog prima te doen. Mijn bier smaakt prima en blijft ook redelijk lang goed  :biersmile:

Wanneer je ervaringen kunt delen van het gebruik van je pressure kit, en eventueel ook van je spunding valve, hou me dan graag op de hoogte. Ben benieuwd of dit prima werkt en of je verschil proeft tussen het bier dat je met en zonder deze kit hebt gebrouwen.

Veel brouwplezier toegewenst!
Greg

Tags: