"Grand Cru"

Gestart door tdp, 13-08-2019 20:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdp

Op basis van het recept van Orangeloo hierbij een vrije interpretatie van de Grand Cru van Hoegaarden:

Iemand op en/of aanmerkingen? Wat ik vooral zoek is het fruitige karakter van dit bier

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk054
Naam receptHet Opperhoofd
Brouwdatum12-08-2019
BierstijlTripel
Volume23,1 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Mosher)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Rossum (Ov.)
2,50 mlFosforzuur
11,03 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l203 mg/l44 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgGreenSwaen PilsenerThe Swaen3 EBC61,5 %
1,00 kgBio Pale WheatWeyermann4 EBC15,4 %
0,50 kgSwaen Munich LightThe Swaen15 EBC7,7 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC7,7 %
0,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC7,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.45 min.3,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gEast Kent Goldingsbellen5,8%60 min.15,7 IBU
40,0 gTettnangerbellen3,6%15 min.6,4 IBU
40,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%15 min.6,1 IBU
50,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 l starterForbidden Fruit (3463)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering22,0 °C


Sjoerd

Gaat een mooi bier worden, zou zelf bij deze hoeveelheid 6 Gr zoete sinaasappelschil en 6 Gr koriander toevoegen ipv 10 Gr

orangeloo

 :brouwen: En nu maar hopen dat hij lekker wordt  :nut:

tdp

Citaat van: Orangeloo op 13-08-2019  21:10 u:brouwen: En nu maar hopen dat hij lekker wordt  :nut:

Dat mag je dan zelf komen proeven :)

tdp

Citaat van: Sjoerd op 13-08-2019  20:57 uGaat een mooi bier worden, zou zelf bij deze hoeveelheid 6 Gr zoete sinaasappelschil en 6 Gr koriander toevoegen ipv 10 Gr

Ga voor schillen van 2 (biologische) sinaasappels, koriander kan ik inderdaad wel wat terugschroeven. Thx!

EvdBroek

Je kunt hem ook Leffe Tripel noemen want dat is hetzelfde bier  ;)

tdp

Citaat van: EvdBroek op 14-08-2019  11:02 uJe kunt hem ook Leffe Tripel noemen want dat is hetzelfde bier  ;)

Haha, ook die vind ik overigens wel lekker  :verbergen:

EvdBroek

Citaat van: tdp op 14-08-2019  11:05 uHaha, ook die vind ik overigens wel lekker  :verbergen:
Ik ook en ik heb ze wel eens naast elkaar gedronken. Het is exact hetzelfde bier.
Deze ga ik ook eens brouwen  ;D

tdp

Afgelopen vrijdag deze, iets aangepast, gebrouwen. Had niet genoeg Styrian, deze alleen als vlamuit toegevoegd. Voor de rest vervangen door Tettnanger en East Kent Goldings, mooi 'restjes' opgemaakt zo. Koriander teruggeschroefd naar 6 gram, verse sinaasappelschil van 1 sinaasappel toegevoegd (20 gram). Met een dunschiller kun je vrij goed de zest schillen zonder (al te veel) wit mee te nemen.


tdp

Bier zit nu zo'n 4 weken op fles. Smaak is erg goed, alleen is het koolzuur nog niet echt top. Even afwachten, zit wel iets druk op maar veel minder dan ik zou willen.

Sjoerd

Goed te horen, zit er een redenatie achter 20 g verse schil? Bv x g vers staat voor g gedroogd?

tdp

Citaat van: Sjoerd op 16-10-2019  21:16 uGoed te horen, zit er een redenatie achter 20 g verse schil? Bv x g vers staat voor g gedroogd?

Dat wast het resultaat van het dunschillen van 1 sinaasappel, 2 sinaasappels leek mij te veel van het goede. Vandaar.

hansHalberstadt

Citaat van: tdp op 17-10-2019  08:02 uDat wast het resultaat van het dunschillen van 1 sinaasappel, 2 sinaasappels leek mij te veel van het goede. Vandaar.
Maar het gaat om de hoeveelheid schil per liter wort. Dus hoeveel wort had je na koken?

tdp

Citaat van: hansHalberstadt op 17-10-2019  08:45 uMaar het gaat om de hoeveelheid schil per liter wort. Dus hoeveel wort had je na koken?

23 liter +/-, waarvan ongeveer 1 à 2 liter achterblijft in de kookketel.

Takkie83

Citaat van: EvdBroek op 14-08-2019  11:02 uJe kunt hem ook Leffe Tripel noemen want dat is hetzelfde bier  ;)

Qua smaak vergelijkbaar of daadwerkelijk door dezelfde brouwerij gebrouwen? M.a.w. Leffe = Hoegaarden?  :-\

tdp

Citaat van: Takkie83 op 12-02-2020  10:54 uQua smaak vergelijkbaar of daadwerkelijk door dezelfde brouwerij gebrouwen? M.a.w. Leffe = Hoegaarden?  :-\

Beide ;)

tdp

Nog even een proefnotitie:
Dit bier is een van de betere bieren die ik de afgelopen tijd gebrouwen heb. Moet ze nog naast elkaar gaan drinken (Leffe Tripel/ Hoegaarden Grand Cru/ deze), maar wat ik wou bereiken met dit bier, is gelukt. Uiteindelijk is ook dit bier mooi op druk gekomen, kalmte, rust en een borrel kan je redden ;).


Takkie83

Klinkt goed! Ik ga hem ook proberen, alsook die Leffe en Hoegaarden naast elkaar drinken. Ben benieuwd..  :proost:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.