Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: "Grand Cru"  (gelezen 1346 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
"Grand Cru"
« Gepost op: 13-08-2019 20:07 u »
Op basis van het recept van Orangeloo hierbij een vrije interpretatie van de Grand Cru van Hoegaarden:

Iemand op en/of aanmerkingen? Wat ik vooral zoek is het fruitige karakter van dit bier

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk054
Naam receptHet Opperhoofd
Brouwdatum12-08-2019
BierstijlTripel
Volume23,1 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Mosher)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
22,00 lWater uit Rossum (Ov.)
2,50 mlFosforzuur
11,03 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l203 mg/l44 mg/l73 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgGreenSwaen PilsenerThe Swaen3 EBC61,5 %
1,00 kgBio Pale WheatWeyermann4 EBC15,4 %
0,50 kgSwaen Munich LightThe Swaen15 EBC7,7 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC7,7 %
0,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC7,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.45 min.3,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gEast Kent Goldingsbellen5,8%60 min.15,7 IBU
40,0 gTettnangerbellen3,6%15 min.6,4 IBU
40,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%15 min.6,1 IBU
50,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 l starterForbidden Fruit (3463)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering22,0 °C




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: "Grand Cru"
« Reactie #1 Gepost op: 13-08-2019 20:57 u »
Gaat een mooi bier worden, zou zelf bij deze hoeveelheid 6 Gr zoete sinaasappelschil en 6 Gr koriander toevoegen ipv 10 Gr

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.518
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: "Grand Cru"
« Reactie #2 Gepost op: 13-08-2019 21:10 u »
 :brouwen: En nu maar hopen dat hij lekker wordt  :nut:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: "Grand Cru"
« Reactie #3 Gepost op: 13-08-2019 21:13 u »
:brouwen: En nu maar hopen dat hij lekker wordt  :nut:

Dat mag je dan zelf komen proeven :)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: "Grand Cru"
« Reactie #4 Gepost op: 13-08-2019 21:15 u »
Gaat een mooi bier worden, zou zelf bij deze hoeveelheid 6 Gr zoete sinaasappelschil en 6 Gr koriander toevoegen ipv 10 Gr

Ga voor schillen van 2 (biologische) sinaasappels, koriander kan ik inderdaad wel wat terugschroeven. Thx!

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: "Grand Cru"
« Reactie #5 Gepost op: 14-08-2019 11:02 u »
Je kunt hem ook Leffe Tripel noemen want dat is hetzelfde bier  ;)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: "Grand Cru"
« Reactie #6 Gepost op: 14-08-2019 11:05 u »
Je kunt hem ook Leffe Tripel noemen want dat is hetzelfde bier  ;)

Haha, ook die vind ik overigens wel lekker  :verbergen:

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: "Grand Cru"
« Reactie #7 Gepost op: 14-08-2019 11:23 u »
Haha, ook die vind ik overigens wel lekker  :verbergen:
Ik ook en ik heb ze wel eens naast elkaar gedronken. Het is exact hetzelfde bier.
Deze ga ik ook eens brouwen  ;D

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: "Grand Cru"
« Reactie #8 Gepost op: 26-08-2019 11:36 u »
Afgelopen vrijdag deze, iets aangepast, gebrouwen. Had niet genoeg Styrian, deze alleen als vlamuit toegevoegd. Voor de rest vervangen door Tettnanger en East Kent Goldings, mooi 'restjes' opgemaakt zo. Koriander teruggeschroefd naar 6 gram, verse sinaasappelschil van 1 sinaasappel toegevoegd (20 gram). Met een dunschiller kun je vrij goed de zest schillen zonder (al te veel) wit mee te nemen.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: "Grand Cru"
« Reactie #9 Gepost op: 16-10-2019 20:31 u »
Bier zit nu zo'n 4 weken op fles. Smaak is erg goed, alleen is het koolzuur nog niet echt top. Even afwachten, zit wel iets druk op maar veel minder dan ik zou willen.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: "Grand Cru"
« Reactie #10 Gepost op: 16-10-2019 21:16 u »
Goed te horen, zit er een redenatie achter 20 g verse schil? Bv x g vers staat voor g gedroogd?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: "Grand Cru"
« Reactie #11 Gepost op: 17-10-2019 08:02 u »
Goed te horen, zit er een redenatie achter 20 g verse schil? Bv x g vers staat voor g gedroogd?

Dat wast het resultaat van het dunschillen van 1 sinaasappel, 2 sinaasappels leek mij te veel van het goede. Vandaar.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.898
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: "Grand Cru"
« Reactie #12 Gepost op: 17-10-2019 08:45 u »
Dat wast het resultaat van het dunschillen van 1 sinaasappel, 2 sinaasappels leek mij te veel van het goede. Vandaar.
Maar het gaat om de hoeveelheid schil per liter wort. Dus hoeveel wort had je na koken?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: "Grand Cru"
« Reactie #13 Gepost op: 17-10-2019 09:27 u »
Maar het gaat om de hoeveelheid schil per liter wort. Dus hoeveel wort had je na koken?

23 liter +/-, waarvan ongeveer 1 ą 2 liter achterblijft in de kookketel.

Tags: