Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Moutextract Brewferm  (gelezen 363 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Arne8

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: be
Moutextract Brewferm
« Gepost op: 13-08-2019 19:44 u »
Hallo,

2 maand geleden brouwde ik een amber/bruin bier van 8.9° met:
- 1,7 kg moutextract licht (8 EBC)
- 0.45 kg moutextract donker (57 EBC)

Dit biertje valt hier goed in de smaak maar zou deze graag nog wat verbeteren.
Nu zou ik dit bier graag nabrouwen met gewone mout. Weet er iemand hoe de samenstelling van deze moutextract-paketten zijn?
Het zou me toch redelijk wat schelen in prijs, aangezien ik het poeder wat aan de dure kant vind + toch leuker werken met verse mout.

Mvg Arne

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Brouwerij Mennekes

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: moutextract Brewferm
« Reactie #1 Gepost op: 13-08-2019 20:07 u »
Hey Arne,

Op de site van braumarkt staat er dit: 1 kg moutextract poedervorm = 1,60 kg mout.

Geen idee of dit ook voor Brewferm is. Ik zou je huidige recept eens in BrouwHulp invoeren. Ik weet niet of daar ook moutextract in zit maar anders kun je simpel zien wat de waardes zijn van je eigen bier en zo proberen een kopie te maken met mout ipv extract. Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar lijkt me wel mogelijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Moutextract Brewferm
« Reactie #2 Gepost op: 13-08-2019 22:05 u »
Inderdaad vermenigvuldigen met 1,6.

Te gebruiken mouten: pilsmout en ambermout.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 988
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Moutextract Brewferm
« Reactie #3 Gepost op: 13-08-2019 22:52 u »
Of het biertje hetzelfde gaat smaken is nog de vraag. Met zelf maischen heb je nog te maken met het rendement wat je uit de mout haalt.
Ook zijn de maischtemperaturen van invloed op de smaak.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Moutextract Brewferm
« Reactie #4 Gepost op: 14-08-2019 21:22 u »
Of het biertje hetzelfde gaat smaken is nog de vraag. Met zelf maischen heb je nog te maken met het rendement wat je uit de mout haalt.
Ook zijn de maischtemperaturen van invloed op de smaak.

Helemaal hetzelfde gaat het niet smaken. Grote kans dat de smaak beter is...  :)

Offline Snelbier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Moutextract Brewferm
« Reactie #5 Gepost op: 15-08-2019 10:07 u »
Weinig info te vinden over de extracten-samenstelling. Producenten willen hun 'recept' niet prijsgeven?
Jaartje geleden heb ik dezelfde info gezocht ivm deelmaisch-brouwsels, extracten 'ombouwen' naar volmout en omgekeerd.
BlackRock (NZ) heeft de meeste info, maar nét niet helemaal volledig..
Link:  https://www.blackrock.co.nz/brew-kits 
Muntons blijft wat algemener, en de bekende in NL leverbare extracten hebben slechts summiere info.
Na wat zelf-bedachte extract-brouwsels was ik er wel klaar mee..
Bier werd het altijd, maar met volmout wordt het lekkerder, zelfs als het anders wordt dan bedoeld.

Tags: