Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste recept voor mijn nieuwe Easybrew  (gelezen 1011 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Online Brouwerij Mennekes

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Eerste recept voor mijn nieuwe Easybrew
« Gepost op: 10-08-2019 18:48 u »
Nog een paar weekjes en dan komt mijn Easybrew binnen. Mijn eerste brouwsel wilde ik vrij simpel houden en gooi ik mezelf een klein beetje in het diepe door een paar moutsoorten te gebruiken en ook al een klein beetje waterbehandeling te doen. Ik weet dat velen van jullie anders adviseren en nog niet met pH-waardes of meerdere mouten te gebruiken. Maar mijn eigenwijsheid zegt dat ik gewoon hier mee ga beginnen. Blijkt het me tegen te vallen, dan kan ik alsnog wat verder terug naar de basis en zoeken naar de methode die bij mij past.  :D
Zie hieronder het recept en daaronder een paar vragen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptMennekes Blond
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume17,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)20 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,30 lDommelen Brabant water
3,40 mlMelkzuur
7,58 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l1 mg/l6 mg/l72 mg/l12 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,46 kgPilsmoutDingemans3 EBC79,3 %
0,20 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC4,6 %
0,20 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC4,6 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 įC1 min.60 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gStyrian Goldingspellets3,4%90 min.19,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist




1) Wat vinden jullie van dit recept. Zijn het logische ingrediŽnten en klopt het maischschema hier ook?
2) Op welke temperatuur kan ik deze het beste laten vergisten in de vergistingskast? De gistverpakking zegt tussen de 15 en 22 maar dat is vrij ruim. Ik dacht zelf aan 20 graden.
3) Ik heb vrij veel kristalsuiker in het recept zitten om aan een berekend alcoholpercentage van 6,2% te komen. Naar mijn idee is dit vrij veel suiker. Doe ik hier iets verkeerd of past dit prima in een Blond biertje?

Het is mijn allereerste recept dus misschien klopt er geen snars van, maar hopelijk kunnen jullie opmerkingen me een beetje op weg helpen. Alvast bedankt!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Brouwerij Mennekes

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Eerste recept voor mijn nieuwe Easybrew
« Reactie #1 Gepost op: 10-08-2019 18:54 u »
Whoops, ik zie nu een fout in het recept. Bellen ťn pellets. ik pas het even aan zometeen

Edit: is nu aangepast, excuses

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Eerste recept voor mijn nieuwe Easybrew
« Reactie #2 Gepost op: 10-08-2019 19:42 u »
Mooi recept.

Zelf zou ik iets minder suiker doen, en iets meer tarwemout. En een aromahop toevoegen, b.v. 10 of 15 gram Saaz 5 of 10 minuten meekoken.

Maar dat is beide een kwestie van smaak en ideeŽn, niet van 'goed' of 'fout'.

m.b.t. vergistingstemperatuur: ik begin meestal op 18 graden, en als de hoofdvergisting minder wordt (minder bubbels in het waterslot) elke dag 0,5 of 1 graad er bij tot 21 of 22 graden. Maar gewoon op 20 graden kan ook.

Online Brouwerij Mennekes

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Eerste recept voor mijn nieuwe Easybrew
« Reactie #3 Gepost op: 12-08-2019 10:00 u »
Mooi recept.

Zelf zou ik iets minder suiker doen, en iets meer tarwemout. En een aromahop toevoegen, b.v. 10 of 15 gram Saaz 5 of 10 minuten meekoken.

Maar dat is beide een kwestie van smaak en ideeŽn, niet van 'goed' of 'fout'.

m.b.t. vergistingstemperatuur: ik begin meestal op 18 graden, en als de hoofdvergisting minder wordt (minder bubbels in het waterslot) elke dag 0,5 of 1 graad er bij tot 21 of 22 graden. Maar gewoon op 20 graden kan ook.

Bedankt dat je me wat op weg wil helpen. Ik heb nu wat aanpassingen gedaan. 20% minder suiker en 100% meer tarwemout. Het berekend alcoholpercentage gaat dan wel met 0,1 omlaag. Toch zie ik deze liever op 6,2 of hoger zitten. Kan ik de Begin SG wellicht aanpassen naar 1063 om zo meer alcohol te krijgen?

Daarnaast twijfel ik nog even of ik wel met 2 hopsoorten wil gaan werken voor een eerste brouwsel. Is er misschien een andere hop die ik voor zowel bitterheid en aroma kan toepassen, maar nog wel past bij een iets steverige blond? Enige dual purpose hop die ik ken met een laag alfazuur is de Halletau Perle.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptMennekes Blond
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume17,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,30 lDommelen Brabant water
3,40 mlMelkzuur
7,74 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l1 mg/l6 mg/l72 mg/l12 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,41 kgPilsmoutDingemans3 EBC77,2 %
0,40 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC9,1 %
0,20 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC4,6 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 įC1 min.60 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gStyrian Goldingspellets3,4%90 min.19,8 IBU
10,0 gSaazpellets3,4%15 min.1,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist




Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 956
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Eerste recept voor mijn nieuwe Easybrew
« Reactie #4 Gepost op: 12-08-2019 11:28 u »
Prima zo. Lekker brouwen  :brouwen:

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Eerste recept voor mijn nieuwe Easybrew
« Reactie #5 Gepost op: 13-08-2019 22:32 u »
.... Het berekend alcoholpercentage gaat dan wel met 0,1 omlaag. Toch zie ik deze liever op 6,2 of hoger zitten. Kan ik de Begin SG wellicht aanpassen naar 1063 om zo meer alcohol te krijgen?

Natuurlijk kun je dat doen. Maar vergeet daarbij niet dat er door de bottelsuiker ook nog ongeveer 0,3 tot 0,5 procent alcohol bijkomt.
Verder moet je je niet blind starten op de alcoholpercentages die BrouwHulp of andere software voor je uitrekenen. Dat zijn slechts 'grove benaderingen', dat kan in werkelijkheid makkelijk een paar tiende procent meer of minder zijn.

Daarnaast twijfel ik nog even of ik wel met 2 hopsoorten wil gaan werken voor een eerste brouwsel. Is er misschien een andere hop die ik voor zowel bitterheid en aroma kan toepassen, maar nog wel past bij een iets steverige blond? Enige dual purpose hop die ik ken met een laag alfazuur is de Halletau Perle.

Je kunt ook alleen styrian goldings doen, en dan b.v. 30 gram 60 minuten meekoken en 10 gram 10 of 15 minuten meekoken.

Ik zou zeggen gewoon brouwen, het wordt altijd bier! :biersmile:

Tags: