Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?  (gelezen 1533 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Leon058

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Gepost op: 07-08-2019 21:34 u »
Op 20 juli een IPA gebrouwen volgens onderstaand recept. Na 9 dagen gekoudhopt. Nu kruipt de pH steeds omhoog, 5 dagen na brouwdag was het 4,34 en vandaag 4,52 gemeten. Ben op de hoogte van studies en ervaringen dat koudhop pH verhogend lijkt te werken. Toch wil ik de pH liever in de range 4,2-4,3 hebben. In de hergisting zal hij ook omhoog kruipen, verwacht ik.

Heb regelmatig gist afgelaten (CCT) dus de invloed van autolyse zal beperkt zijn.

Zouden jullie aanraden om nog een kleine correctie met melkzuur te doen voor het bottelen? (enkele druppels erbij, roeren en checken)
Of is dit "knoeien"?

Bedankt :-)


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8
Naam receptBritse IPA juli 2019
Brouwdatum11-07-2019
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume20,7 l
Begin SG1,058 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)51 IBU
Brouwzaalrendement68,3 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
23,00 lWater uit Edesebos 2019
1,30 gCaCl2
3,20 gCaSO4
4,20 mlMelkzuur
5,27 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
89 mg/l3 mg/l12 mg/l92 mg/l35 mg/l103 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC83,3 %
0,50 kgVienna moutWeyermann7 EBC8,3 %
0,50 kgCara-redWeyermann50 EBC8,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1 staps maisch67,0 įC1 min.60 min.3,8 l/kg
uitmaischen66,0 įC10 min.5 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gTargetpellets8,1%45 min.21,7 IBU
30,0 gChallengerbellen6,3%30 min.15,3 IBU
25,0 gE.K. Goldingbellen4,2%30 min.8,7 IBU
25,0 gFugglebellen4,3%15 min.5,6 IBU
40,0 gE.K. Goldingbellen4,2%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,50 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0,7 l starterBritish Ale II (1335)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.082
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #1 Gepost op: 07-08-2019 21:43 u »
Toch wil ik de pH liever in de range 4,2-4,3 hebben.

Want? :weetniet: :weetniet: :nut: :nut:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #2 Gepost op: 07-08-2019 21:50 u »
Met een pH-waarde van 4,52 is niet veel mis. Ik zou het gewoon zo laten.


Offline Leon058

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #3 Gepost op: 07-08-2019 21:59 u »
Bedankt heren :)

Want? :weetniet: :weetniet: :nut: :nut:

Dan komt het bier wat frisser over en heeft het meer karakter, toch? Die waarden zie ik ook vaak terug in andere bronnen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.082
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #4 Gepost op: 07-08-2019 22:35 u »
Dan komt het bier wat frisser over en heeft het meer karakter, toch?

 :weetniet: Waar haal je die info vandaan?  :weetniet: :nut:

Offline Leon058

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #5 Gepost op: 07-08-2019 22:47 u »
:weetniet: Waar haal je die info vandaan?  :weetniet: :nut:

Deze bron bijvoorbeeld:

https://byo.com/article/the-principles-of-pH/

Ik weet dat ik het over kleine aanpassingen heb, maar daar haal ik plezier uit :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #6 Gepost op: 07-08-2019 23:03 u »
:weetniet: Waar haal je die info vandaan?  :weetniet: :nut:

Ken je klassiekers...

pH in Brewing: An Overview

Sturen op pH is zo gek nog niet!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.082
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #7 Gepost op: 07-08-2019 23:12 u »
Ken je klassiekers...

Ik lees niet zo veel boeken... ;)   Maar als de pH onder de 5 is is het goed. Na de vergisting zou ik de pH niet meer aanpassen  :brouwen:  Aan de pH kun je wel aflezen of je een goede vergisting heb gehad... :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #8 Gepost op: 08-08-2019 20:17 u »
Maar als de pH onder de 5 is is het goed.

Voor de smaak van je bier kun je het beste 4,8 aanhouden. Daarboven gaan bitterstoffen uit de hop wat wrang smaken.

Zie ook https://beerandbrewing.com/understanding-bitterness/
"The research concluded that perceived bitterness increases about 2 IBUs for every 0.1 tick up in pH. Hopsteiner researchers found a similar relationship between dry hopping and pH; an addition of a pound of hops per barrel will add 0.14 to pH (or 2Ė3 IBUs). Dry hopping with six pounds per barrel boosted the pH from a little bit more than 4.4 to more than 4.9."

Offline Leon058

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #9 Gepost op: 08-08-2019 21:16 u »
Voor de smaak van je bier kun je het beste 4,8 aanhouden. Daarboven gaan bitterstoffen uit de hop wat wrang smaken.

Zie ook https://beerandbrewing.com/understanding-bitterness/
"The research concluded that perceived bitterness increases about 2 IBUs for every 0.1 tick up in pH. Hopsteiner researchers found a similar relationship between dry hopping and pH; an addition of a pound of hops per barrel will add 0.14 to pH (or 2Ė3 IBUs). Dry hopping with six pounds per barrel boosted the pH from a little bit more than 4.4 to more than 4.9."

Kijk dat is interessante informatie. Een "pound per barrel" is 3,80 g/L heb ik even uitgerekend, ik zit daar net onder met mijn koudhop gift, maar het zou wel die stijging verklaren. "Six pounds per barrel " zou al 22.80 gram hop per liter zijn... Dankjewel Jacques!

Offline SVB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #10 Gepost op: 09-08-2019 08:59 u »
Had je niet hoeven uitrekenen hoor, staat gewoon in het complete artikel ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.082
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #11 Gepost op: 09-08-2019 19:44 u »
Voor de smaak van je bier kun je het beste 4,8 aanhouden.

Moet wel raar lopen met je vergisting wil die pH op 4,8 liggen of zelfs hoger.... ;) 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #12 Gepost op: 09-08-2019 22:18 u »
Moet wel raar lopen met je vergisting wil die pH op 4,8 liggen of zelfs hoger.... ;)

Een pH van 4,8 is niet zo heel vreemd. Er zijn bieren die wat langer op de gist staan met een hogere pH-waarde.




Als je stevige hoeveelheid koudhop gebruikt kan de pH daar boven komen...


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.082
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #13 Gepost op: 09-08-2019 22:52 u »
Een pH van 4,8 is niet zo heel vreemd.

Voor zover ik gemeten heb nog nooit meegemaakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #14 Gepost op: 09-08-2019 22:56 u »
Voor zover ik gemeten heb nog nooit meegemaakt.

Kijk naar de gegevens in de plaatjes.

Dat jij het nog niet hebt meegemaakt heb wil nog niet zeggen dat het niet voorkomt...  :)

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 642
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #15 Gepost op: 10-08-2019 11:37 u »
Wat ik zou waarderen is dat je de helft corrigeert en de andere helft niet.

Persoonlijk geen voorstander van corrigeren maar als het het een beter bier oplevert  waarom niet?

Erg nieuwsgierig wat het brengt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #16 Gepost op: 10-08-2019 11:43 u »
Wat ik zou waarderen is dat je de helft corrigeert en de andere helft niet.

Persoonlijk geen voorstander van corrigeren maar als het het een beter bier oplevert  waarom niet?

Erg nieuwsgierig wat het brengt.

Ik ben het met je eens dat het uitvoeren van testjes veel inzicht kan geven.

Testjes die ik heb uitgevoerd hebben in ieder geval laten zien dat de pH omhoog gaat door koudhoppen en door het bier op de gist laten staan.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.082
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #17 Gepost op: 12-08-2019 23:28 u »
Wat ik zou waarderen is dat je de helft corrigeert en de andere helft niet.

Ik zou beide helften NIET corrigeren... ;) :brouwen:

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.419
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #18 Gepost op: 13-08-2019 08:09 u »
Ik ben nu aan het speculeren.
Maar dat de pH langzaam omhoog kruipt, is dat niet gewoon omdat je lang aan het wachten bent met bottelen?
Je bier is uitgegist en de CO2 is er nu uit aan het gaan, dus gaat de pH omhoog.
Zodra je gaat bottelen gaat de pH weer omlaag doordat je koolzuur toevoegt?

Of ben ik nu de effecten van CO2 op de zuurgraad aan het overschatten? Zal vast wel een artikel hierover zijn ;), maar geen tijd om dit uit te zoeken.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.873
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #19 Gepost op: 13-08-2019 08:39 u »
Bedoel je dat de pH ook zou stijgen zonder koudhoppen, en het daar los van staat? Ik zou me dat best kunnen voorstellen in ieder geval.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #20 Gepost op: 13-08-2019 21:17 u »
Ik zou beide helften NIET corrigeren... ;) :brouwen:

Okay jij doet dat niet, maar anderen kunnen natuurlijk wel onderzoeken wat het verschil in smaak is...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH stijging door koudhoppen, correctie doen in gistvat?
« Reactie #21 Gepost op: 13-08-2019 21:22 u »
Bedoel je dat de pH ook zou stijgen zonder koudhoppen, en het daar los van staat? Ik zou me dat best kunnen voorstellen in ieder geval.

Los van het koudhoppen stijgt de pH door de effecten van autolyse.

https://draymans.com/yeast-slurry-pH-as-an-indicator-of-yeast-autolysis/


Tags: