Maak het je de eerste keer vooral niet te moeilijk. Concentreer je op het brouwen en meet voor het gisten het SG... De rest is ondergeschikt. Dat komt later wel als je alles snapt... In eerste instantie gewoon lekker brouwen... 
Je kunt alles meten, maar in het begin is dat niet belangrijk...
Het wordt toch wel bier, en wellicht nog lekker ook... 
Concentreren op brouwen is concentreren op de werking van enzymen. De werking van enzymen is afhankelijk van de temperatuur, tijd en pH...
Of het noodzakelijk is de pH aan te passen is afhankelijk van je brouwwater en de samenstelling van de storting.
Beginnende brouwers hebben in Nederland het voordeel dat het water dat uit de kraan komt goed te gebruiken is voor de meeste bieren en dat er niet al te veel aangepast hoeft te worden.
Echter als je hele lichtgekleurde bieren of hele donkere bieren wilt brouwen ontkom je niet aan het aanpassen van de pH van het beslag omwille van de smaak van je bier. Bij een lichtgekleurd bier wordt de pH te hoog. Het bier is zeker te drinken maar mist frisheid en pit, het is vaak wat saai...
Bij een storting met veel donkere mouten wordt de pH laag. Je bier kan hierdoor wat zurig overkomen. Als je dat lekker vindt hoeft dat niet storend te zijn, Maar het bier kan wat voller smaken bij een iets hogere pH.
Daarnaast is een pH-meter handig voor het aanzuren van je spoelwater en voor het volgen van je vergisting.
Om te zorgen dat de pH van je beslag een goede waarde heeft kun je gebruik maken van rekenprogramma's zoals BrouwHulp, Bru'n Water en EZ Water Calculator. Je voert daarbij de samenstelling in van de opgeloste zouten en de percentages van de mouten in je stort. Het programma berekent dan de hoeveelheid zuur of grammen brouwzout dat je kunt toevoegen om de optimale pH te bereiken. Je hebt dan geen pH-meter hiervoor nodig.
De beantwoording van de vraag of het noodzakelijk is de pH te maken tijdens het maischen kan op drie manieren beantwoord worden:
1. maak je nergens druk over en neem voor lief dat je bier misschien beter kan kunnen smaken;
2. houd de pH nauwgezet in de gaten en corrigeer indien dat nodig is;
3. bereken vooraf of een aanpassing gewenst/noodzakelijk is, voeg zuur of bouwzouten toe en vertrouw op de software die je gebruikt hebt.