Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Prijswinnende Russian Imperial Stout nabrouwen  (gelezen 636 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Alexander_H

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Prijswinnende Russian Imperial Stout nabrouwen
« Gepost op: 06-08-2019 15:41 u »
Gisteren was het weer zover... Het OBBK.
Altijd leuk en gezellig. Lekkere bieren en leuke mensen ontmoet.
En dan ook nog 2 maal een 2de prijs  :elifant: :hoera: :dansen:
1 maal in de D klasse met een Russian Imperial Stout met 86 punten
Het recept is gebaseerd op het Kloonrecept 2e prijs ONK 2017Ik vond de koffiesmaak iets te weinig dus heb ik dit recept iets aangepast.De batch heb ik gesplitst. 15 gebotteld en 15 liter 3 maanden gelagerd met krieken.

Keurmeester: Mooi bier, voor RIS mogelijk iets teveel koffie  ^-^
Visuele aspecten: OK
Geur: Gebrand bitter, iets hoppig, meer koffie dan choco
Smaak: mooie bitterheid, mag iets licht fruitigerMondgevoel: Sterk alcohol warmend
Nasmaak: mout, hopbitter, gebrand / koffie, licht choco
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Export Porter 1860
Kenmerknr 143 18/02
Brouwdatum10-3-2018
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters30
Gewenst begin SG1105 (10,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater54,4 liter
Maischdikte2,3 l/kg
Maischwater33,2 liter
Spoelwater21,3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur115 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid104 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout (TS)68,0 %10,319 kg7 EBC
Crystal15,0 %2,276 kg149 EBC
Brown malt7,0 %1,062 kg150 EBC
Carafa Type 13,0 %0,455 kg900 EBC
Carafa Type 22,0 %0,304 kg1150 EBC
Kristalsuiker5,0 %0,759 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Sorachi Ace14,7 %96 gr90 minuten84 EBU
Fuggle (UK) 20176,2 %60 gr60 minuten21 EBU
Fuggle (UK) 20185,8 %60 gr30 minuten15 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd5 uur
Temperatuur giststarter21°C
OpmerkingenGistslurry van US 05 van Session IPA ruim 500 ml 's morgens even opgestart met 1 liter wort.


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
169°C75 minuten2,3 l/kg
278°C5 minuten2,3 l/kg



Mooi recept hoor, ik ga hem wat schalen en vergisten met Hornindal Kveik.
Het idee is om de batch te splitsen na de hoofdvergisting en een deel met koffie, choco nibs, vanille, eiken snippers etc te laten staan. eens kijken wat dat geeft.
Ik heb de hopgift iets minder gemaakt, of is het beter om op een hogere bitterheid uit te komen ?
Ik las op een andere site dat iemand een starter van 1 liter had met de kveik,voor een zeer zware RIS,  die was tot 16% alcohol gekomen :X


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#7
Naam receptOrange Export Porter 1860
Brouwdatum
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume23,0 l
Begin SG1,108 SG
Berekende kleur (Morey)117 EBC
Berekende bitterheid (Rager)80 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
34,94 lWater uit Hulst
3,50 gCaSO4
2,00 mlMelkzuur
5,06 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
71 mg/l8 mg/l49 mg/l127 mg/l67 mg/l128 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,91 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC68,0 %
1,74 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC15,0 %
0,81 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC7,0 %
0,35 kgCarafa IWeyermann900 EBC3,0 %
0,23 kgCarafa IIWeyermann1150 EBC2,0 %
0,58 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 169,0 °C1 min.75 min.2,1 l/kg
eind78,0 °C10 min.10 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
44,0 gSorachi Acepellets12,0%90 min.65,5 IBU
20,0 gFugglebellen4,3%60 min.9,7 IBU
20,0 gFugglebellen4,3%30 min.4,9 IBU



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Prijswinnende Russian Imperial Stout nabrouwen
« Reactie #1 Gepost op: 06-08-2019 21:42 u »
Dit bericht is door mij afgesplitst omdat het board Bewezen recepten is voorbehouden voor prijswinnende recepten.

Offline Alexander_H

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Prijswinnende Russian Imperial Stout nabrouwen
« Reactie #2 Gepost op: 07-08-2019 16:55 u »
Excuses Jacques , had ik beter moeten weten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Prijswinnende Russian Imperial Stout nabrouwen
« Reactie #3 Gepost op: 07-08-2019 21:18 u »
Excuses Jacques , had ik beter moeten weten.

Geeft niks. Een beheerder moet ook wat te doen hebben.  ;)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.511
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Prijswinnende Russian Imperial Stout nabrouwen
« Reactie #4 Gepost op: 07-08-2019 21:28 u »
Mooi recept hoor, ik ga hem wat schalen en vergisten met Hornindal Kveik.
Het idee is om de batch te splitsen na de hoofdvergisting en een deel met koffie, choco nibs, vanille, eiken snippers etc te laten staan. eens kijken wat dat geeft.
Ik heb de hopgift iets minder gemaakt, of is het beter om op een hogere bitterheid uit te komen ?
Ik las op een andere site dat iemand een starter van 1 liter had met de kveik,voor een zeer zware RIS,  die was tot 16% alcohol gekomen :X


Zeker een mooi recept  ^-^ Zit nu aan een versie met eikenhout en Jim Beam  :biersmile:

Offline Alexander_H

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Prijswinnende Russian Imperial Stout nabrouwen
« Reactie #5 Gepost op: 08-08-2019 09:29 u »
Zeker een mooi recept  ^-^ Zit nu aan een versie met eikenhout en Jim Beam  :biersmile:

Klinkt prachtig! Nog ideeėn over de hopgift? Het originele recept zat nogal boven in de schaal qua bitterheid voor de stijl als ik me niet vergis?
Geen haver om hem wat "dikker" te maken ? Ik ben zelf wel fan van die stoperige dikke stouts.

Offline Alexander_H

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Prijswinnende Russian Imperial Stout nabrouwen
« Reactie #6 Gepost op: 16-08-2019 20:31 u »
Het was even spannend of mijn kveik nog in leven was, starter gemaakt van 1 liter afloop van een vorige brouw, aangevuld met wat moutpoeder (had nog wat 1 liter porties in de vriezer staan).
na 1 dag helemaal niks, maar na 2 dagen werd ie gelukkig nog wakker :)
Zondag alsnog gebrouwen, maar wat een hoop mout in die stort zeg, paste maar net in mijn 36 liter ketel. De maisch was ook zeer dik en stug, wellicht had ik iets kleiner moeten inplannen. Enfin, sg ook bij lange na niet gehaald, en teveel gespoeld, dus we gaan iets omlaag in alcohol.

En toen kwamen we er achter dat onze emmer niet groot genoeg is, met wat kopruimte in gedachte. Nou ja, gelukkig nog blokker 5 liter flessen in overvloed.
Koelkast met verwarming op 30 graden gezet, en de volgende ochtend stond hij flink te blazen. Na de kook uiteindelijk een SG van 1.082 bij ruim 26 liter, vanmiddag zaten we op 1.032 en hebben we de batch gesplitst in 3X4 liter en 12 liter in een emmer.

1 X 4 liter met koffiebonen gedrenkt in bourbon.
1 X 4 liter met cacao nibs en een halve vanillestok (gedrenkt in bourbon).
1 x 4 liter met andere koffiebonen en eiken snippers (jawel, gedrenkt in bourbon)

De overige 12 liter laten we "puur".

Het ruikt al heerlijk in ieder geval.

Gek genoeg was alle gist in de 2 glazen flessen die op 25 graden stonden na de eerste vergisting naar de bodem gezakt. de 20 liter in de emmer stond de gist nog mooi bovenop, dus gelijk maar ge- top cropped, en dat staat nu in de stockli te drogen.
Nu nog een paar weken wachten en dan op de fles. en dan weer wachten.. duurt te lang!

Tags: