Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: IPA met marmelade  (gelezen 1062 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 768
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
IPA met marmelade
« Gepost op: 05-08-2019 16:57 u »
Een tijd geleden heb ik ergens een recept van internet geplukt (ik weet niet of het hier was) voor een IPA met marmelade en kaneel

Ik wil dit nu eens gaan uitproberen.
Er wordt echter niet vermeld wanneer de marmelade moet worden toegevoegd.
Iemand een suggestie?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: IPA met marmelade
« Reactie #1 Gepost op: 05-08-2019 21:45 u »
Wanneer de marmelade toegevoegd?
Laatste 8 minuten van het koken.

De sinaasappelschillen hebben wel voor problemen bezorgd. Het kraantje van mijn Braumeister raakte verstopt. Ik heb daarom de inhoud van de ketel overgegoten door de Braumeister te kantelen.
Hierdoor zijn er ook sinaasappelschillen in mijn CCT gekomen. Die verstoppen nu de onderste kraan van mijn CCT. Het aftappen van gist gaat daarom zeer moeizaam.

Een volgende keer dat ik een dergelijk bier brouw zal ik een hopspider gebruiken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: IPA met marmelade
« Reactie #2 Gepost op: 05-08-2019 22:28 u »
Ik heb inderdaad ook een IPA met marmelade gebrouwen.
De sinaasappelsmaak had voor mijn smaak nog intenser mogen zijn.

Een volgende keer ga ik extra sinaasappelschillen toevoegen en Mandarina Bavaria als hop toevoegen, zowel tijdens het koken als bij het koudhoppen.
Ook zal ik de marmelade in de hopspider toevoegen zoals eerder vermeld.

Het is overigens een mooie combinatie.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 768
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: IPA met marmelade
« Reactie #3 Gepost op: 11-08-2019 11:39 u »
Ik ga citra en Cascade gebruiken, totaal 120 g!

1700 g Chivers lemon curd en orange marmelade en een paar gram kaneel.

25 ltr. batch.

Wat vinden jullie hiervan?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: IPA met marmelade
« Reactie #4 Gepost op: 11-08-2019 16:31 u »
Ik ga citra en Cascade gebruiken, totaal 120 g!

1700 g Chivers lemon curd en orange marmelade en een paar gram kaneel.

25 ltr. batch.

Wat vinden jullie hiervan?

Ik zou in de hopgift de Citra gedeeltelijk vervangen door Mandarina Bavaria. Anders gezegd een combinatie maken van Critra, Mandarina Bavaria en Cascade.

Welke gist ga je gebruiken? De US-05 of misschien de K-97? Die laatste zou een marmalade-achtige smaak geven.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.217
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: IPA met marmelade
« Reactie #5 Gepost op: 11-08-2019 16:34 u »
Chivers lemon curd zou ik niet gebruiken, Kokkebil. Er zit oa palmolie en ei in.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: IPA met marmelade
« Reactie #6 Gepost op: 11-08-2019 16:49 u »
Chivers lemon curd zou ik niet gebruiken, Kokkebil. Er zit oa palmolie en ei in.

Een beetje olie en eiwit kan niet zo veel kwaad.
Vergeet niet dat gist ook vetten nodig heeft voor de opbouw van celmembranen.

https://www.jumbo.com/chivers-lemon-curd-320g/185934POT/

Een overmaat aan vet blijft achter in de hoprestanten.
Je zou bijvoorbeeld 1 pot Chivers lemon curd kunnen gebruiken en 3 potten marmalade.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.217
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: IPA met marmelade
« Reactie #7 Gepost op: 11-08-2019 16:55 u »
Als ik de ingrediŽnten bekijk zit er 3% citroensap in. De palmolie wordt eerder vermeld bij de ingrediŽnten en is dus ook minstens 3%. Een pot van 320 gram bevat dan minstens 9,6 gram palmolie en dat is ongeveer 2 eetlepels. Is dat niet wat veel voor in een bier?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: IPA met marmelade
« Reactie #8 Gepost op: 11-08-2019 17:12 u »
Als ik de ingrediŽnten bekijk zit er 3% citroensap in. De palmolie wordt eerder vermeld bij de ingrediŽnten en is dus ook minstens 3%. Een pot van 320 gram bevat dan minstens 9,6 gram palmolie en dat is ongeveer 2 eetlepels. Is dat niet wat veel voor in een bier?

Dat ligt aan de hoeveelheid bier.  :)

Kokkebil wil 25 liter brouwen. Dat is dus 9,6/25 = 0,4 gram per liter.

Mijn ervaring bij het brouwen met vettige ingrediŽnten zoals chocolade en dergelijke is dat veel olie en vetten op het wort komt te drijven en ook verdampt bij het koken. Als je de bovenste laag in de kookketel laat gaat er niet zo veel vettige substanties mee in het gistvat.



Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.217
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: IPA met marmelade
« Reactie #9 Gepost op: 11-08-2019 17:16 u »
Okido, dan heb ik niks gezegd  :)

Tags: