Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Black ipa  (gelezen 911 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline P_N

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Black ipa
« Gepost op: 05-08-2019 19:48 u »
Na 2x een ipa gebrouwen te hebben willen we een black ipa gaan brouwen.
1ste was uit een box en 2de vanuit  een bestaand recept
Nu wat onderzoek gedaan en hierop uit gekomen.
Iemand tips of aanmerkingen op dit recept?

Is voor mij en mijn maat de eerste keer dat we dit zo doen dus er zullen hier en daar wel wat opmerkingen bij zijn.
Aldoende leert men :)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBlack & lekker
Brouwdatum02-08-2019
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)58 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Zutphen
13,07 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC71,4 %
1,30 kgPale Ale moutDingemans7 EBC18,6 %
0,50 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC7,1 %
0,20 kgCarafa IIIWeyermann1400 EBC2,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.2,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
26,0 gChinookpellets13,1%60 min.40,5 IBU
15,0 gAmarillopellets8,9%20 min.9,6 IBU
10,0 gAmarillopellets8,9%10 min.3,8 IBU
30,0 gCascadepellets5,5%5 min.3,9 IBU
50,0 gAmarillopellets8,9%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.265
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Black ipa
« Reactie #1 Gepost op: 05-08-2019 20:24 u »
Hoi! Vanwaar de twee soorten pale mout? Is dat restverwerking?

Ik zou het bier persoonlijk meer 'hop forward' brouwen, niet teveel bitter- (want dat komt al, al is het op een andere manier, uit je carafa) en meer whirlpool/koudhop.

Misschien vind je het interessant om eens te zoeken op 'cold steep' voor je donkere mout; net zoveel kleur maar minder uiteindelijke gebrandheid.

Offline P_N

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black ipa
« Reactie #2 Gepost op: 05-08-2019 22:48 u »
inderdaad restpartij mout.
Dit had ik ook zo bij een Ipa gedaan volgens recept en die was goed gelukt.
vandaar maar als er een.n tip is voor mout wat zeker niet missen is sta ik open voor suggesties.
 
Wat bedoel je met meer hop forward brouwen?
Had even gegoogld maar niet echt een antwoord gevonden.

Cold steep ga ik eens nazoeken.

Offline snowmansion

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black ipa
« Reactie #3 Gepost op: 06-08-2019 10:20 u »
Hoi! Vanwaar de twee soorten pale mout? Is dat restverwerking?

Ik zou het bier persoonlijk meer 'hop forward' brouwen, niet teveel bitter- (want dat komt al, al is het op een andere manier, uit je carafa) en meer whirlpool/koudhop.

Misschien vind je het interessant om eens te zoeken op 'cold steep' voor je donkere mout; net zoveel kleur maar minder uiteindelijke gebrandheid.

Zou jij alsnog coldsteepen ook als je als donkerste mout alleen carafaIII gebruikt?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.265
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Black ipa
« Reactie #4 Gepost op: 06-08-2019 11:38 u »
wat bedoel je met meer hop forward brouwen?

Hiermee bedoel ik, minder hop (lang) meekoken en meer hop gebruiken bij vlamuit, hopstand/whirlpool en koudhop. Zo krijg je meer aroma's uit de hop en minder bitterheid. Een IPA is meestal niet echt heel bitter, maar vooral hoppig.

Zou jij alsnog coldsteepen ook als je als donkerste mout alleen carafaIII gebruikt?

Ik wel, in een black IPA wil ik zo weinig mogelijk gebrandheid. Kan me ook voorstellen dat je het niet doet hoor, ieder zijn smaak...

Offline P_N

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black ipa
« Reactie #5 Gepost op: 06-08-2019 12:26 u »
bedankt voor de tip met de hop.
daar ga ik zeker een aanpassing in maken.
 8)

Tags: