Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Iers mos  (gelezen 3601 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwpost

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • BIAB brouwer
Iers mos
« Gepost op: 01-08-2019 20:11 u »
Ik ben momenteel op vakantie aan de Franse kust en hier ligt
het Iers mos voor het oprapen.
Heeft iemand enig idee of het te doen is om deze te drogen en te gebruiken? En hoe dit in zijn werk gaat.
Salut uit Frankrijk!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.695
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Iers mos
« Reactie #1 Gepost op: 01-08-2019 21:15 u »
Heeft iemand enig idee of het te doen is om deze te drogen en te gebruiken? En hoe dit in zijn werk gaat.

Dat zal vast te doen zijn. Kwestie van drogen en gebruiken denk ik...

Ik ben momenteel op vakantie aan de Franse kust en hier ligt
het Iers mos voor het oprapen.

Dat is raar toch... In Frankrijk Iers mos... :nut: :weetniet:... ;D ;D ;D

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.059
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Iers mos
« Reactie #2 Gepost op: 01-08-2019 21:16 u »
Gewoon proberen. Leg het alvast in de zon om te drogen, anders gaat met misschien bederven.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.059
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Iers mos
« Reactie #3 Gepost op: 01-08-2019 21:18 u »
Dat is raar toch... In Frankrijk Iers mos... :nut: :weetniet:... ;D ;D ;D
Hebben ze ook Nederlands mos? Dan kunnen we het gewoon hier oogsten. Wat daar groeit zal hier toch ook wel groeien en ook in Frankrijk?

Offline brouwpost

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • BIAB brouwer
Re: Iers mos
« Reactie #4 Gepost op: 01-08-2019 23:06 u »
Heb wat navraag gedaan bij de locale bevolking.
De beheerder van een zoutbed voor de winning van zeezout vertelde mij dat het wier veel gebruikt wordt in de plaatselijk keuken maar meestal vers. Om het te bewaren spoelen ze de mos een dag in schoon drinkwater om het teveel aan zout uit te spoelen. Daarna de wier een aantal dagen drogen in de zon en regelmatig te keren. Dit maakt hem redelijk lang houdbaar.
Bleken kan daarna ook nog maar hoe is mij nog niet geheel duidelijk.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.695
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Iers mos
« Reactie #5 Gepost op: 01-08-2019 23:33 u »
Om het te bewaren spoelen ze de mos een dag in schoon drinkwater om het teveel aan zout uit te spoelen. Daarna de wier een aantal dagen drogen in de zon en regelmatig te keren. Dit maakt hem redelijk lang houdbaar.

Redelijk veel werk voor iets wat je eigenlijk niet nodig hebt in het brouwproces... ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Iers mos
« Reactie #6 Gepost op: 02-08-2019 13:23 u »
Redelijk veel werk voor iets wat je eigenlijk niet nodig hebt in het brouwproces... ;)

Maar ook dat het geen kwaad kan. Vaak zie ik dat kort na het toevoegen van Iers mos dat de eiwitvlokken veel groter worden en dat daardoor de eiwitten eenvoudiger zijn te verwijderen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.487
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Iers mos
« Reactie #7 Gepost op: 02-08-2019 14:08 u »
Ik heb graag helder bier in mijn glas en daarvoor gebruik in 1g Iers mos in de kookketel per 10 L wort.
Ook de vergisting profiteert van wort met veel minder trub allerlei want ook daar gaat ook helder wort naar toe.
Wil ik toch een troebel biertje drinken, dan schud ik krachtig met de laatste 30 ml bier in het flesje om de gistbodem los te krijgen.

Offline brouwpost

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • BIAB brouwer
Re: Iers mos
« Reactie #8 Gepost op: 03-08-2019 16:38 u »
Klopt het wordt al eeuwen gebruikt als bindmiddel.
Ik als biab brouwer merk dat het sediment wat steviger wordt met deze mos.
Maar het blijft altijd wat extra werk maar dat maakt deze hobby ook interessant en leuk.
Voor het gemak en de prijs kunnen we altijd nog een kratje halen bij de Aldi.

Ik hou jullie op de hoogte van mijn mos avontuur.

Offline Theo Mol

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
  • breng meer brouwerij in je leven
Re: Iers mos
« Reactie #9 Gepost op: 19-10-2020 18:03 u »
Intussen weet ik dat het geen mos is en het hoeft dus ook niet uit Ierland te komen.
Ik heb er een vraag over, waar en hoe voeg ik het toe?
Vaak zie ik dat Iers mos 15 minuten moet meekoken, is het dan verstandig om het in het zakje te doen bij de hop die ook een kwartier meekookt? Of werkt het dan niet goed, verpest ik mijn hop ermee, of wat dan ook?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.487
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Iers mos
« Reactie #10 Gepost op: 19-10-2020 18:23 u »
Ik laat het altijd gewoon los meekoken, de hop trouwens ook. Geen geklooi met zakjes allerhande, in mijn ogen zijn die enkel goed voor infecties te krijgen.   

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.059
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Iers mos
« Reactie #11 Gepost op: 19-10-2020 18:35 u »
Gewoon los meekoken en 10 minuten voor het einde toevoegen. Als je het te lang mee laat koken dan zijn er weer nadelen dacht ik.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Iers mos
« Reactie #12 Gepost op: 19-10-2020 21:36 u »
Gewoon los meekoken en 10 minuten voor het einde toevoegen. Als je het te lang mee laat koken dan zijn er weer nadelen dacht ik.

Meestal wordt een toevoeging aanbevolen van 12 tot 15 minuten voor het einde koken.
Langer meekoken kan, dat zorgt zelfs voor meer eiwituitvlokking. De gevormde trub zou volgens de literatuur door langer te koken gebroken kunnen worden in kleinere delen die hierdoor minder makkelijk zijn uit te filteren.
Mijn ervaring is echter dat het effect van minder goed kunnen verwijderen van trub als je Iers mos eerder toevoegt meevalt. Overigens filter ik het wort niet maar laat ik de trub bezinken door na het afkoelen het 5 tot 10 minuten te laten staan. Het wort verlaat bij mij de Braumeister via een knietje dat net boven de bodem van de ketel zit.

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 943
  • Land: nl
Re: Iers mos
« Reactie #13 Gepost op: 20-10-2020 07:21 u »
Hier gaat ook alles los de ketel in. Een goede whirlpool doet wonderen. In plaats van Iers mos gebruik ik een halve protafloc tablet op 20 liter.

Offline Jaap W

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Iers mos
« Reactie #14 Gepost op: 20-10-2020 09:50 u »
Ik gooi de Irish Mos zo'n 10 minutuen voor einde kook ook los in de ketel. Als de vlam uit is, even een goede whirlpool, 15 a 20 minuten wachten en dan aftappen. De uitloop van mijn ketel zit op ongeveer een halve centimeter boven de bodem van mijn ketel en de "troep" ligt mooi in het midden van de ketel.  :biersmile: :proost: :nut:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.059
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Iers mos
« Reactie #15 Gepost op: 21-10-2020 00:18 u »
Meestal wordt een toevoeging aanbevolen van 12 tot 15 minuten voor het einde koken.
Langer meekoken kan, dat zorgt zelfs voor meer eiwituitvlokking. De gevormde trub zou volgens de literatuur door langer te koken gebroken kunnen worden in kleinere delen die hierdoor minder makkelijk zijn uit te filteren.
De vraag is dan hoeveel eiwitten je eigenlijk wilt verwijderen via samenklontering en waarom. Te veel eiwit geeft troebeling dus helder bier willen kan een reden zijn, maar eiwit doet ook iets met de volmondigheid, dus teveel eruit halen lijkt me ook weer niet goed.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.306
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Iers mos
« Reactie #16 Gepost op: 21-10-2020 13:13 u »
Misschien wordt het tijd dat hobbybrouwers massaal geen Iers mos meer gaan gebruiken. Kunnen we er ook geen problemen meer mee hebben. Veel verandeirng heb ik in ieder geval niet gemerkt toen ik het niet meer ging gebruiken.


Nogmaals: gooi alle Iers mos die je in huis hebt weg en haal het nooit meer in huis!


Maar ook dat het geen kwaad kan. Vaak zie ik dat kort na het toevoegen van Iers mos dat de eiwitvlokken veel groter worden en dat daardoor de eiwitten eenvoudiger zijn te verwijderen.

Jacques, als ik deze posts van je lees, dan ben je in de loop der jaren kennelijk van mening veranderd als het over het gebruik van Iers mos gaat, en gebruik je het nu zelf ook weer. Daar is niks mis mee, voortschrijdend inzicht is in principe een goede zaak. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar de redenen daar achter. Waarom denk je er nu anders over dan toen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.059
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Iers mos
« Reactie #17 Gepost op: 21-10-2020 14:53 u »
In principe zou je geen iers mos nodig hoeven hebben als je goed brouwt. Dus als je het gebruikt om brouwfoutjes te maskeren (bv niet goed aanzuren) dan is dat eigenlijk fenomeenbestrijding dus geen goede zaak. als je het toevoegt als je al goed brouwt om gewoon nog helderder bier te krijgen dan is er denk ik niks mis mee.
 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Iers mos
« Reactie #18 Gepost op: 21-10-2020 22:11 u »
Jacques, als ik deze posts van je lees, dan ben je in de loop der jaren kennelijk van mening veranderd als het over het gebruik van Iers mos gaat, en gebruik je het nu zelf ook weer. Daar is niks mis mee, voortschrijdend inzicht is in principe een goede zaak. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar de redenen daar achter. Waarom denk je er nu anders over dan toen?

Er is een periode geweest dat er een hele grote partij Iers mos op de markt was die een heel vervelende en onaangename smaakafwijking gaf (jodiumachtig).
Om geen last te krijgen van de smaakafwijking was de remedie de Iers mos niet te gebruiken en weg te gooien.
Gelukkig was dat na een redelijk lange tijd voorbij.

Tegenwoordig kunnen we zonder rara smaakafwijkingen Iers mos gebruiken. Zelf gebruik ik het regelmatig. Het is zelfs zo dat ik het binnenkort moet bestellen.

Tags: