Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Diacetyl wegkrijgen bij geforceerd carboniseren  (gelezen 1283 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 983
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Diacetyl wegkrijgen bij geforceerd carboniseren
« Gepost op: 27-07-2019 13:14 u »
Mijn laatste bier (Amber ale met Maris Otter, aroma150 en cara 120, gehopt met bavarian mandarina) heb ik gekegd en gebotteld. De kegs heb ik geforceerd carboniseerd en staan sindsdien koud. Gisteren tapte ik en ik merkte voor het eerst een vette/boterachtige smaak, dit moet dus diacetyl zijn. Ook een flesje geopend en daar merk ik het niet, vrienden proefden het ook niet bij de tap trouwens.  Ik begrijp dat diacetyl vaker voorkomt bij US 05, waarmee ik vergist heb, en dat de gist deze meestal zelf weg werkt. Ik vermoed dat de hergisting dus de diacetyl in de flesjes heeft weg gewerkt. Hoe zou ik dit met het fust kunnen doen en hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen? Ik heb het beoogd SG behaald en heeft zeker 5 dagen stabiel in de CCT gezeten bij 22 ēC.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Diacetyl weg krijgen bij geforceerd carboniseren
« Reactie #1 Gepost op: 27-07-2019 15:26 u »
Zet je vaatjes een weekje warm weg. Waarschijnlijk heb je het bier niet gefilterd. Er zit dan altijd nog wat gist in je bier. Met een beetje geluk wordt de diacetyl alsnog afgebroken.

Om herhaling te voorkomen voer je een "lagering" uit op een hogere temperatuur voordat je gaat fusten.
Verder is het van groot belang zuurstofopname bij het fusten te voorkomen. Als er zuurstof bij je bier komt krijg je niet alleen last van oxidatie. Zuurstof kan er ook voor zorgen dat de gist zich gaat vermenigvuldigen. Omdat er weinig aminozuren voorhanden zijn gaat de gist die aanmaken waarbij diacetyl gevormd wordt.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 983
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Diacetyl wegkrijgen bij geforceerd carboniseren
« Reactie #2 Gepost op: 28-07-2019 10:21 u »
In principe heb ik alles gedaan wat je benoemt. Op hoge temperatuur "gelagerd" namelijk 23 ēC  bij 8 dagen en zo zuurstofloos het bier over gebracht naar het fust. Ik heb nu wel 1 fout gedaan met deze batch, ik heb vlak voor het keggen een monster af willen terwijl er onderdruk op stond door de coldcrash, waardoor er zuurstof aangezogen is door het monsterkraantje voor een seconde of 2.... Zou dit de gist wellicht getriggerd hebben? Ik ga de fusten warm weg leggen in mijn schuur bij 25 ēC.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Diacetyl wegkrijgen bij geforceerd carboniseren
« Reactie #3 Gepost op: 28-07-2019 13:22 u »
In principe heb ik alles gedaan wat je benoemt. Op hoge temperatuur "gelagerd" namelijk 23 ēC  bij 8 dagen en zo zuurstofloos het bier over gebracht naar het fust. Ik heb nu wel 1 fout gedaan met deze batch, ik heb vlak voor het keggen een monster af willen terwijl er onderdruk op stond door de coldcrash, waardoor er zuurstof aangezogen is door het monsterkraantje voor een seconde of 2.... Zou dit de gist wellicht getriggerd hebben? Ik ga de fusten warm weg leggen in mijn schuur bij 25 ēC.

Waarschijnlijk is het een kwestie van tijd voor je het kwijt bent. Wegzetten bij 25 ēC helpt.

Als ik het goed begrijp is er maar weinig zuurstof bij je bier gekomen. Dat kan echter al voldoende zijn... https://byo.com/article/dealing-with-diacetyl-tips-from-the-pros/

 

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 558
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Diacetyl wegkrijgen bij geforceerd carboniseren
« Reactie #4 Gepost op: 28-07-2019 14:27 u »
Ik heb het zelfde gehad bij een Kveik Voss blond bier, een week na gist enten al op fust gezet en direct in de koelkast en op 2,5 bar druk weggezet. Na twee weken ging ik het eerste biertje tappen en had ik een vette boterachtige smaak en geur. Ik heb de keg toen uit de koelkast gehaald, er een beetje druk uit laten ontsnappen en twee weken elke dag een keer flnk de keg geschud. Na die twee weken kwam er geen botergeur meer mee als ik het luchtventiel iets uittrok. Bier weer koud gezet en diacetylsmaak en geur compleet verdwenen. Komt dus wel goed!  :brouwen:

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
Re: Diacetyl wegkrijgen bij geforceerd carboniseren
« Reactie #5 Gepost op: 29-07-2019 08:39 u »
Is je tapleiding schoon? Het zou ook een infectie in je leidingen kunnen zijn namelijk, die dus niet in je fles terecht komt.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 983
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Diacetyl wegkrijgen bij geforceerd carboniseren
« Reactie #6 Gepost op: 29-07-2019 09:59 u »
Dank voor de tips. Tapleiding was nieuw en CO2 leiding had ik juist in de Star San gezet.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.082
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Diacetyl wegkrijgen bij geforceerd carboniseren
« Reactie #7 Gepost op: 30-07-2019 00:49 u »
De kegs heb ik geforceerd carboniseerd en staan sindsdien koud. Gisteren tapte ik en ik merkte voor het eerst een vette/boterachtige smaak, dit moet dus diacetyl zijn. Ook een flesje geopend en daar merk ik het niet,

Zie hier het verschil tussen geforceerd carboneren en hergisting... :brouwen:... Diacetyl wordt door de gist opgeruimd bij temperatuur hoger dan 15° C   en dan sneller dan het aangemaakt wordt.... en met geforceerd carboneren zal de gist niet meer actief zijn! Dus krijg je die diacetyl niet meer weg... (mits het bier goed is uitvergist..).

Ervaar en leer... ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Diacetyl wegkrijgen bij geforceerd carboniseren
« Reactie #8 Gepost op: 30-07-2019 21:32 u »
Zie hier het verschil tussen geforceerd carboneren en hergisting... :brouwen:... Diacetyl wordt door de gist opgeruimd bij temperatuur hoger dan 15° C   en dan sneller dan het aangemaakt wordt.... en met geforceerd carboneren zal de gist niet meer actief zijn! Dus krijg je die diacetyl niet meer weg... (mits het bier goed is uitvergist..).

Ervaar en leer... ;)

Zolang er actieve gist aanwezig is vindt er afbraak van diacetyl plaats als de temperatuur boven de 15  ēC is.

Tags: