Münchener Helles

Gestart door tdp, 27-07-2019 12:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdp

Het idee was om een bockbier vandaag te brouwen, maar om met dit weer een decoctiemaisch uit te voeren... Die bewaren we voor een wat koelere dag. Onderstaand staat nu op de planning. Is vrij naar het recept van Schönramer Helles uit het boek 'for the love of hops':

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk053
Naam receptBlitzing Helles
Brouwdatum27-7-2019
BierstijlMünchener Helles
Volume23,1 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Mosher)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Rossum (Ov.)
1,80 mlFosforzuur
11,28 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l211 mg/l44 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgGreenSwaen PilsenerThe Swaen3 EBC100,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gHallertau Traditionbellen6,2%60 min.13,5 IBU
20,0 gCrystalpellets3,7%15 min.4,4 IBU
20,0 gSpalt Selectbellen4,9%15 min.5,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 1,0 l + 2,0 l getrapte starterHarvest ()ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting4,0 °C
Temp. lagering-1,0 °C


jaapz

Heb je al eens eerder met Harvest gebrouwen, en zo ja wat vind je er van? Ik gebruik zelf bijna altijd W34/70, maar wil ook weer eens met wat vloeibare lagergistjes aan de gang binnenkort...

tdp

Ik heb deze gebruikt voor een landbier, vrij naar Pott's Landbier. Ik vind het een mooie ondergister, trekt mooi helder en geeft een echt 'Bayrisch' moutprofiel.

tdp

Geslaagde brouwdag gehad zaterdag, rond 12u begonnen, en om 17u alles schoon weer in de kast! Koelen heb ik wel iets voor moeten verzinnen, maar middels een tuinslang door de Gamkokoeler wou dit 'prima', gekoeld tot 22 graden. De rest in de koelkast gekoeld tot 10 graden:


tdp

De Helles zit al even op fles. De gebruikte gist blijft een topper, mooi moutig gistprofiel, allemansvriend!

LAM

Ziet er goed uit! Vraag me wel af wat het beste waterprofiel is voor een helles. TDP gebruikt een waar best veel mineralen in zitten, maar is het niet juist wenselijk zo min mogelijk mineralen in het water te hebben? Zoals dat bij pils ook het geval is. Ik vind helles en pils toch wel aardig in dezelfde richting smaken.

tdp

Geen idee eigenlijk, al zie ik wel dat er aardig wat veranderd is, de laatste jaren. Het huidige waterprofiel waar ik nu mee brouw zou volgens Vitens dit moeten zijn.

Met dit water heb ik mijn inzending gebrouwen in ieder geval voor het ONK, nagenoeg op basis van dit recept. We horen dus binnen een paar weken hoe goed dit water past bij de bierstijl ;-)

Arthur B


tdp

Citaat van: tdp op 16-05-2023  14:39 uGeen idee eigenlijk, al zie ik wel dat er aardig wat veranderd is, de laatste jaren. Het huidige waterprofiel waar ik nu mee brouw zou volgens Vitens dit moeten zijn.

Met dit water heb ik mijn inzending gebrouwen in ieder geval voor het ONK, nagenoeg op basis van dit recept. We horen dus binnen een paar weken hoe goed dit water past bij de bierstijl ;-)

En deze is beoordeeld met een 81 punten, met de complimenten van de keurmeester.

Fractus

Ik reageer niet vaak omdat ik (te) weinig van al die biersoorten weet die je brouwt tdp, maar ik wilde even laten weten dat ik het zeer waardeer dat je je recepten mét feedback deelt op het forum. Mocht ik er ooit aan toe komen iets soortgelijks te brouwen, is dit een mooi naslagwerk.

Ook bijzonder efficiënte brouwdag trouwens, binnen 5 uur alles weer opgeruimd lukt mij meestal niet  ::)

tdp

Dankjewel Fractus!

Vaak zie je een discussie over een recept, welke dan doodbloedt. Dat vind ik jammer. Het brouwen kunnen we allemaal wel, of het nu in een koelbox, Easybrew 30 of 3 pannen systeem is. Ik vind het zelf ook altijd prettig wanneer mensen in ieder geval terugkoppeling geven. Je weet dan, los van of iemand er mee in de prijzen is gevallen, dat het wel of geen goed recept is.


tdp

Nav proefnotities van Ingo hierbij het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS031
Naam receptHell Yeah! (ONK A)
Brouwdatum29-10-2022
BierstijlMünchener Helles
Volume39,0
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Alcoholgehalte5,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement87,6 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
38,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
2,50 mlFosforzuur
16,38 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
29 mg/l7 mg/l55 mg/l106 mg/l26 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,48 kgBarke Pilsner MalzWeyermann3 EBC71,4 %
2,00 kgPilsmoutViking Malt3 EBC26,0 %
0,20 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC2,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gHallertau Tradition 2022 (Tuin)bellen6,0%60 min.15,2 IBU
30,0 gSpalt Select 2022 (Tuin)bellen5,0%15 min.4,7 IBU
40,0 gTettnanger 2022 (Tuin)bellen4,0%5 min.2,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
55,0 gDiamond Lager (Lallemand)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting11,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting11,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting11,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,0%
Start nagisting04-11-2022
Temp. nagisting12,0 °C
Temp. lagering12,0 °C


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.