Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop

Gestart door Kristof.Anthonis, 25-07-2019 13:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kristof.Anthonis

Hoi allemaal,

Na enkele (naar eigen mening) succesvolle brouwsels willen de vrienden en ik eens een poging wagen tot een sterke blonde met drooghoppen. Je kan het wat vergelijken met een Duvel Tripel Hop. Ik heb dan ook een eerste erg eenvoudig receptje opgesteld. Graag had ik jullie mening hierover gehad, ik ben nl. erg benieuwd wat dit volgens jullie gaat opleveren of wat jullie zouden doen om het nog te verbeteren.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk004
Naam receptZonde IPA
Brouwdatum25-07-2019
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume35,0 l
Begin SG1,081 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)51 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
35,00 lLeidingwater Bossestraat
-16,66 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l14 mg/l2 mg/l38 mg/l57 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC83,3 %
1,00 kgCara-pilsWeyermann4 EBC8,3 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 162,0 °C1 min.40 min.3,2 l/kg
Stap 272,0 °C1 min.20 min.4,4 l/kg
Stap 378,0 °C1 min.5 min.5,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gMosaicpellets13,9%60 min.24,2 IBU
20,0 gCitrapellets12,0%60 min.20,9 IBU
10,0 gMosaicpellets13,9%15 min.3,2 IBU
10,0 gCitrapellets12,0%15 min.2,8 IBU
50,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist

De 50g citrahop wordt toegevoegd na 5 dagen en blijft erin zitten voor een week.

emiel1

Ik zou meer hop gebruiken en later in het proces. Dus minder bitterhop en meer op 15 minuten (en whirlpool). Daarnaast is 50 gram koudhop op 35 liter heel erg weinig, als je richting de tripel hop wil zou ik eerder op de 200 of meer gaan zitten.

2 smackpacks op 35 liter met een SG van 1.081 is trouwens niet genoeg. Volgens mr malty heb je er al gauw 7 nodig, afhankelijk van de leeftijd van de gist. Een starter maken lijkt me dus een verstandig plan.

Kristof.Anthonis

Bedankt voor je reactie, gezien andere recepten voor IPA's die ik op dit forum en in boeken lees kan ik de hoeveelheid hop bij koudhoppen zeker en vast aannemen.

Ben je zeker i.v.m. die smackpacks? Op de verpakking van zo'n smackpack staat dat 1 voldoende is voor ongeveer 20l bier, ook in onze vorige brouwsels gebruikten we er telkens 2 en het lukte om ze volledig uit te gisten. Meestal kwamen we uit op een begin SG van 1060 bij deze vorige brouwsels. Een 3e smackpack gezien de hogere begin SG zou ik dan nog kunnen begrijpen, maar 7? ... Of bekijk ik het nu zo verkeerd?

emiel1

Citaat van: Kristof.Anthonis op 25-07-2019  15:34 uBedankt voor je reactie, gezien andere recepten voor IPA's die ik op dit forum en in boeken lees kan ik de hoeveelheid hop bij koudhoppen zeker en vast aannemen.

Ben je zeker i.v.m. die smackpacks? Op de verpakking van zo'n smackpack staat dat 1 voldoende is voor ongeveer 20l bier, ook in onze vorige brouwsels gebruikten we er telkens 2 en het lukte om ze volledig uit te gisten. Meestal kwamen we uit op een begin SG van 1060 bij deze vorige brouwsels. Een 3e smackpack gezien de hogere begin SG zou ik dan nog kunnen begrijpen, maar 7? ... Of bekijk ik het nu zo verkeerd?

Wyeast zegt zelf dat 1 smackpack genoeg is voor 19 liter met een SG van maximaal 1.060. Mr Malty en Brewers Friend vinden dat je daar 2,2 smackpacks voor moet gebruikten. Voor 35 liter met een SG van 1.081 rekenen ze 5,3 smackpacks. Maar dat is nog zonder veroudering. Ze gaan uit van een afname van cellen van zo'n 20% per maand, waardoor het dus heel snel flink oploopt.

Uitgaande van de berekening van Wyeast (minder dan de helft en geen rekening houden met veroudering), zul je aan 2 tot 3 smackpacks wel genoeg hebben, maar of je hen moet vertrouwen is de vraag...

de Machtige Wil

Dat je te weinig gist gebruikt kan ik uit ervaring bevestigen.

Toevallig ook met een English IPA stijl bier. Op 18 liter was 1 pack absoluut onvoldoende en had ik volgens Mr Malty zoveel extra moeten toevoegen, het zou een duur biertje worden zonder zelf een starter te maken.

Kristof.Anthonis

Bedankt voor het antwoord.
Ik wil jullie ervaring uiteraard niet in twijfel trekken.
Dan volgt een bijkomende vraag:
Ik heb in boeken een aantal zaken gelezen over het gebruik van een giststarter, op YouTube zijn ook filmpjes te vinden welk materiaal je ervoor nodig hebt en een stappenplan over hoe ze te maken.
Maar het is me nog niet duidelijk hoeveel giststarter ik nu precies hoor te maken voor bovenstaand biertje met een hoeveelheid van 35 - 40 liter.
Ik heb geen jongbier van een vorig brouwsel ter beschikking nu om te gebruiken voor de giststarter dus ik neem aan dat ik moet starten vanuit droog moutextractpoeder? Iemand die mij hiermee op weg zou kunnen helpen?

Alvast bedankt!

peterw

CiteerBedankt voor het antwoord.
Ik wil jullie ervaring uiteraard niet in twijfel trekken.
Dan volgt een bijkomende vraag:
Ik heb in boeken een aantal zaken gelezen over het gebruik van een giststarter, op YouTube zijn ook filmpjes te vinden welk materiaal je ervoor nodig hebt en een stappenplan over hoe ze te maken.
Maar het is me nog niet duidelijk hoeveel giststarter ik nu precies hoor te maken voor bovenstaand biertje met een hoeveelheid van 35 - 40 liter.
Ik heb geen jongbier van een vorig brouwsel ter beschikking nu om te gebruiken voor de giststarter dus ik neem aan dat ik moet starten vanuit droog moutextractpoeder? Iemand die mij hiermee op weg zou kunnen helpen?

Waarschijnlijk heb je hier iets aan:
https://www.brouwstore.nl/blog/Giststarter/

brouwerwaldonk

Citaat van: Kristof.Anthonis op 26-07-2019  08:47 uhet is me nog niet duidelijk hoeveel giststarter ik nu precies hoor te maken voor bovenstaand biertje met een hoeveelheid van 35 - 40l.
Ik heb geen jongbier van een vorig brouwsel ter beschikking nu om te gebruiken voor de giststarter dus ik neem aan dat ik moet starten vanuit droog moutextractpoeder? Iemand die mij hiermee op weg zou kunnen helpen?

Alvast bedankt!
Als je een starter wil maken kan dat met moutextract of met wort als voedingsbodem voor de gistcellen. Als je moutextract gebruikt zorg dan dat de pH van het gemaakte wort op 5 zit en liefst zonder de uitgezakte laag eiwitten en best blond ectract.

Met eigen wort, die kan je oogsten uit de kokende ketel van je eerstvolgede brouwsel, die je over een trechter met zeef in flessen doet, die je vult tot ze overlopen. Onmiddellijk een kroonkurk er op en laten afkoelen. Het wort blijft zeker één jaar goed, ik bewaar ze in de kelder op het rek. Bij gebruik langzaam afgieten zonder het bezinksel.
Er zal onderaan een laagje eiwitten bezinken wat je niet moet gebruiken.



Nu over het maken van de starter. Wil je met korrelgist een starter maken dan doe je dat minstens 24u voor je gaat brouwen. Neem een voldoende groot, grondig ontsmet, recipiënt waarin je 1000ml steriel gemaakt wort doet met een densiteit van 1040 of 10 Brix en een pH waarde van 5, daarin strooi je laagje per laagje het zakje korrelgist uit. De volgende dag moet je een laagje schuim hebben op het gistende wort en is uw starter klaar voor gebruik. Wil je de starter afgieten (wat ik niet doe) moet je enkele dagen koelkast voorzien om de gist te laten bezinken waarna je kan afgieten.

Wil je vertrekken met een gistbodem uit een eigen flesje of een heel vers uit een brouwerij,
vul dan ook een heel klein flesje 100ml waarmee je begint met de starter.
Het belangrijkste is dat je steriel wort gebruikt wat minstens 30 minuten gekookt heeft of steriel maken 15 minuten in de hogedrukpan bij 121°C.
Ook de erlenmeyer grondig ontsmetten waarin je uw starter wil opschalen en beluchten.
Ik heb een kleine (500ml) en een grote (2000ml) erlenmeyer waarin ik mijn starters maak.
Vermits ik een gistbank heb opgebouwd vertrek ik vanaf enkele gistkolonies die ik via een entnaald steriel overbreng van de schuine buis naar een proefbuisje met 2ml steriel gemaakt wort. 



Na 24u heb ik een laagje gist in het buisje. Dit giet ik over naar een steriel flesje met steriel 10ml wort.



Vervolgens opschalen naar 100ml in de kleine erlenmeyer op de magneetroerder met beluchten van het wort, om zodoende veel dochtercellen te maken.

Elke 24u opschalen tot 1,6L mits toevoeging van een minimale hoeveelheid gistvoeding.



Voor een brouwsel van 40 - 45L maak ik een starter van 1,6L
Op deze manier bekom ik op 3 dagen per mililiter starter ongeveer 200 miljoen jonge vitale gistcellen. Ik giet mijn starters NIET af en giet ze integraal in het gistvat nadat het wort is overgeheveld.
 
Ongeveer na 5 uur begint de gisting en als ik na 24u een telling doe op het aantal gistcellen die met de vergisting bezig zijn, kom ik op ongeveer 191 miljoen cellen per ml gistend wort.
Een telling kan je doen met een microscoop en een telkamer. 

Heb je nog vragen stuur maar een PB voor meer uitleg. Ik ben al meer dan 25 jaar bezig met gistkweek voor starters en de gistbank onderhouden.

emiel1

En als je zo'n starter ondanks bovenstaande uitgebreid uitleg nog wat intimiderend vindt, met 5 zakjes korrelgist ben je er ook en dat is nog goedkoper dan 2 smackpacks ook

Martijn0172

Ik ga morgen een sterke blonde brouwen met de Mangrove Jack m41

brouwerwaldonk

Citaat van: emiel1 op 26-07-2019  13:15 uEn als je zo'n starter ondanks bovenstaande uitgebreid uitleg nog wat intimiderend vindt, met 5 zakjes korrelgist ben je er ook en dat is nog goedkoper dan 2 smackpacks ook

Er is helemaal niets intimiderend of moeilijk aan gist kweken.
Gewoon zorgen voor steriel wort en recipiënten, de juiste pH, voldoende luchtzuurstof, niet overdrijven met gistvoeding en de gist zijn ding laten doen.
Uit één kolonie met een paar honderd gistcellen kweek ik met 1600ml wort, vele miljarden jonge actieve gistcellen in enkelen dagen. Dit integraal in het gistvat en na 7 dagen is mijn 45L wort uitgegist.


lier

Gist opkweken is iets waar je even doorheen moet, maar moeilijk is het niet.
Als je het onder de knie hebt leer je vanzelf meer over de eigenschappen van gist en het voegt een extra dimensie toe aan het brouwen.

Zeker de moeite waard om te leren en mee verder te gaan.

Succes

Kristof.Anthonis

Ik geloof best dat het niet zo moeilijk is eens je het (een aantal keer) gedaan hebt.
Ik bots nu op een aantal zaken vooraleer ik dit voor de eerste keer kan uitproberen. (geen wort + geen materiaal zoals erlenmeyer). Tot nu toe hebben we enkel smackpacks gebruikt.

Is het daarom niet handiger om nu de volgende keer ons te behelpen met smackpacks/korrelgist en bij het filteren een 2-tal liter wort in een steriele fles te bewaren en opzij te houden voor de volgende keer? In den tussentijd hebben we dan tijd om het nodige materiaal aan te schaffen en hiermee te experimenteren.

Gebruiken we dan 1 smackpack van de 1388 Wyeast zoals voorzien en deze laten vermenigvuldigen met de 2l wort?

brouwerwaldonk

Citaat van: Kristof.Anthonis op 26-07-2019  17:21 uIs het daarom niet handiger om nu de volgende keer ons te behelpen met smackpacks/korrelgist en bij het filteren een 2-tal liter wort in een steriele fles te bewaren en opzij te houden voor de volgende keer?
Gebruiken we dan 1 smackpack van de 1388 Wyeast zoals voorzien en deze laten vermenigvuldigen met de 2l wort?
Neen geen wort opzij houden bij het filteren. Het moet het kookproces gehad hebben anders begint het in de fles te gisten of te schimmelen.
Heeft die 2 liter mee gekookt dan kan je het gebruiken om een smackpack op te kweken als starter.

jaapz

Citaat van: brouwerwaldonk op 26-07-2019  21:38 uNeen geen wort opzij houden bij het filteren. Het moet het kookproces gehad hebben anders begint het in de fles te gisten of te schimmelen.
Heeft die 2 liter mee gekookt dan kan je het gebruiken om een smackpack op te kweken als starter.

Als je het wort direct na het maischen in een uitgekookt/gestarsand potje doet zou het niet zo snel moeten gaan schimmelen: je hebt in effect een lage temperatuur, lange tijd pasteurisatie gedaan tijdens het maischen (60+C over 60 minuten). Het koken doodt verder (zo ver ik weet) niet meer. Als je meer wilt "doden" (zoals sporen van wilde gisten) gaat koken je ook niet helpen, dan moet je je wort gaan steriliseren en dat kan alleen op hogere temperaturen die je niet behaald tijdens de kook.

brouwerwaldonk

Dus Jaap jij wil het risico lopen om een starter te maken met wort van twijfelachtige kwaliteit, met nadien misschien een hele batch mislukt bier. Voldoende gekookt ben je meer zeker maar is nog altijd niet steriel. Dan moet het wort langs de hogedrukpan bij 121°C.

tdp

Giststarter maken is niet lastig, maar wanneer je daar geen zin/tijd/motivatie voor hebt, gebruik je gewoon meerdere pakken vloeibaar of meerdere zakjes korrelgisten. Ik maak geregeld een starter, maar gebruik net zo vaak een korreltje, het is net wat ik op dat moment prefereer!

Lekker brouwen, en je niet gek laten maken door alle goedbedoelde adviezen waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

jaapz

Citaat van: brouwerwaldonk op 27-07-2019  10:58 uDus Jaap jij wil het risico lopen om een starter te maken met wort van twijfelachtige kwaliteit, met nadien misschien een hele batch mislukt bier. Voldoende gekookt ben je meer zeker maar is nog altijd niet steriel. Dan moet het wort langs de hogedrukpan bij 121°C.

Het wort is niet "van twijfelachtige kwaliteit" als je het niet kookt en direct na de maisch netjes in een potje stopt. Het wort zal tijdens het koken niet nog meer pasteuriseren, wat dood kan is tijdens de maisch al dood gegaan. En wat je zegt over steriliseren is toch precies ook wat ik zeg?  :weetniet:

Maargoed, we gaan hier flink off-topic  :nut:

Jacques

Citaat van: jaapz op 27-07-2019  14:00 uHet wort is niet "van twijfelachtige kwaliteit" als je het niet kookt en direct na de maisch netjes in een potje stopt. Het wort zal tijdens het koken niet nog meer pasteuriseren, wat dood kan is tijdens de maisch al dood gegaan. En wat je zegt over steriliseren is toch precies ook wat ik zeg?  :weetniet:

Toch raad ook ik aan het het wort te koken. Al is het alleen al omdat de temperatuur in fles/pot waarin je het bewaard hierdoor hoger is waardoor het risico van infectie veel kleiner is.

Overigens kun je ook potten met moutextract gebruiken voor het maken van een starter. Deze potten zijn te koop bij de reformwinkels zoals Ekoplazza
https://www.ekoplaza.nl/producten/product/gerstemoutstroop

Met deze potten kun je een oplossing maken die je even opkookt.

tdp

Citaat van: Jacques op 27-07-2019  15:38 uToch raad ook ik aan het het wort te koken. Al is het alleen al omdat de temperatuur in fles/pot waarin je het bewaard hierdoor hoger is waardoor het risico van infectie veel kleiner is.

Overigens kun je ook potten met moutextract gebruiken voor het maken van een starter. Deze potten zijn te koop bij de reformwinkels zoals Ekoplazza
https://www.ekoplaza.nl/producten/product/gerstemoutstroop

Met deze potten kun je een oplossing maken die je even opkookt.

Die gerstemoutstroop gebruik ik tegenwoordig ook, werkt mooi!

Koen S

Citaat van: tdp op 27-07-2019  18:17 uDie gerstemoutstroop gebruik ik tegenwoordig ook, werkt mooi!
Inderdaad een simpel alternatief. Tip: als je wat stroop hebt gekookt in water en je laat dit afkoelen, kan je best voorzichtig afgieten. Er is nogal wat residu, laat dat maar in je pannetje, dan is je starter helderder en zuiverder.

tdp

Citaat van: Koen S op 27-07-2019  19:09 uInderdaad een simpel alternatief. Tip: als je wat stroop hebt gekookt in water en je laat dit afkoelen, kan je best voorzichtig afgieten. Er is nogal wat residu, laat dat maar in je pannetje, dan is je starter helderder en zuiverder.

Klopt, al kook ik mijn starterwort altijd in mijn Erlenmeyer.

Kristof.Anthonis

Hallo allemaal,

Sorry dat het eventjes geduurd heeft vooraleer ik antwoord. Eerst en vooral bedankt voor de discussie in dit topic. Ik overloop eventjes alles stap per stap hoe ik mijn allereerste giststarter zou willen maken.

Dus voor het maken van 35l bier met een SG van 1081 doe ik het volgende:

Stap 1: Aankopen
-Erlenmeyer van minstens 4 liter inhoud
-Magneetroerder
-2 pakjes van de Wyeast 1388
-Melkzuur
-Zakje gistvoeding (op het eerste zicht verkoopt Brouwland enkel de Lallemand Servomyces gistvoeding voor bier)
-Licht moutextractpoeder (8EBC)

Stap 2: Giststarter maken (48 uur voor brouwdag)
-200 g moutextractpoeder oplossen in 2 liter water, ongeveer een kwartier licht laten koken.
-Melkzuur toevoegen zodat pH = 5
-Overhevelen naar gesteriliseerde erlenmeyer en zo snel mogelijk afkoelen naar 20°C.
-2g van de gistvoeding toevoegen
-2 geactiveerde smackpacks toevoegen.
-Goed afdekken met aluminiumfolie
-24 - 48 uur op de magneetroerder laten staan zodat het goed kan beluchten.

-> Indien klaar in de koelkast?
-> Dit kan rechtstreeks bij het wort op de brouwdag?

brouwerwaldonk

Beste Kristof, ik maak al bijna 30 jaar voor elk brouwsel een starter.
Volgens mij is een erlenmeyer van 2 L groot genoeg.
Als je met moutextractpoeder wil werken zou ik aanraden dat na het koken en koelen af te gieten want  het bezinksel heb niet nodig, dat ben je beter kwijt dan rijk.
Koop ofwel melkzuur of fosforzuur. en zorg voor een goede pH meter.
Gistvoeding bevatten best ook oude gistcellen als bouwsteen, heeft een bruine kleur.
Zeker niet overdrijven met gistvoeding Te veel is zeker af te raden en nadelig voor de gistgroei.
Beluchten best met een klein luchtpompje via een slangetje.
Als je niet afgiet, dan 's morgens een laatste toevoeging van wort en 's middags de starter toedienen zonder te koelen, zo begint de vergisting van uw wort veel sneller.
 
De goede kleur van een starter met blond wort.
Deze is voor een brouwsel van 44 L in een erlenmeyer van 2 L.


 

Kristof.Anthonis

Bedankt voor de informatie.
Ik vertrek vanuit de vloeibare Wyeast gist zoals we dat tot nu toe gewoon zijn. Het klopt dan toch dat ik met 1 smackpack toe te voegen aan 1,6 liter wort er kom indien ik deze 24-48 uur op de magneetroerder laat staan?

brouwerwaldonk

Enkel op de magneetroerder zal niet genoeg lucht inbrengen nodig voor de gistgroei in 1,6 liter wort.

De voeding aanwezig in het smackpack is enkel voor de inhoud van het pack voorzien.
Ik zou een mespuntje gistvoeding toevoegen in het wort, pH op 5 brengen en voldoende luchtzuurstof.

Kristof.Anthonis



In dit filmpje dekken ze enkel af met aluminiumfolie, dit is geen goede manier dan?

Jacques

Citaat van: Kristof.Anthonis op 10-08-2019  11:43 uBedankt voor de informatie.
Ik vertrek vanuit de vloeibare Wyeast gist zoals we dat tot nu toe gewoon zijn. Het klopt dan toch dat ik met 1 smackpack toe te voegen aan 1,6 liter wort er kom indien ik deze 24-48 uur op de magneetroerder laat staan?

Dat is een beetje aan de krappe kant. 2 tot 2,5 liter is beter.

Kristof.Anthonis

Laat ik nu net een erlenmeyer aangeschaft hebben van 2 liter, ik denk dat een grotere moeilijk op de magneetroerder zal passen. Kan het met eentje van 2 liter ook indien ik er eerder aan begin, laat afkoelen en afgieten en vervolgens opnieuw wort toevoegen?

brouwerwaldonk

Volgens mij heb je met een erlenmeyer van 2 liter genoeg ruimte om een starter te maken uit een smakpack.
Ik maak al vele jaren een starter uit veel minder gist dan een smackpack (een proefbuisje met 1 ml wort + een bodempje gist). Als dat bij mij lukt dan kan iedereen dat.
Ik doe niets speciaal met het wort, gebruik een minimum aan voeding, ben niet bang van voldoende beluchten met een piepklein luchtpompje.
Ik breng telkens tussen 42 en 44 L wort tot 1070 op enkele uren in gisting, die na een dag of 7 uitgegist is tot 1012 of lager. Wil ik een sterk bier tot 9% dan voeg ik de suiker toe in het gistvat.       

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 11-08-2019  13:46 uVolgens mij heb je met een erlenmeyer van 2 liter genoeg ruimte om een starter te maken uit een smakpack.
Ik maak al vele jaren een starter uit veel minder gist dan een smackpack (een proefbuisje met 1 ml wort + een bodempje gist). Als dat bij mij lukt dan kan iedereen dat.
Ik doe niets speciaal met het wort, gebruik een minimum aan voeding, ben niet bang van voldoende beluchten met een piepklein luchtpompje.
Ik breng telkens tussen 42 en 44 L wort tot 1070 op enkele uren in gisting, die na een dag of 7 uitgegist is tot 1012 of lager. Wil ik een sterk bier tot 9% dan voeg ik de suiker toe in het gistvat.     

Met hoeveel liter starter/gist je begint bepaalt voor een belangrijk gedeelte de smaak van je bier.

Als je met relatief weinig gist start krijg je meer estervorming. Voor de meeste Belgische bierstijlen is dat gewenst.
Voor een bier met hoppig en moutig karakter kun je beter meer gist gebruiken.

brouwerwaldonk

Citaat van: Jacques op 11-08-2019  16:39 uMet hoeveel liter starter/gist je begint bepaalt voor een belangrijk gedeelte de smaak van je bier.
Wat is weinig en wat is veel. Meestal heb ik 8.720.000 cellen per ml in het gistvat bij het begin van de gisting vind je dat genoeg, veel of weinig   

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 11-08-2019  17:57 uWat is weinig en wat is veel. Meestal heb ik 8.720.000 cellen per ml in het gistvat bij het begin van de gisting vind je dat genoeg, veel of weinig

Volgens mr Marty zou je 510 miljard cellen moeten hebben. Jij komt uit op 350 miljard (zeer vitale) gistcellen. Dat zal zeker werken, maar ook zorgen voor redelijk veel esters en hogere alcoholen.

brouwerwaldonk

Ik durf te betwijfelen dat een smakpack 510 miljard cellen per ml heeft, misschien in totaal maar per ml daar stel ik mij heel veel vraagtekens bij.

Kristof.Anthonis

Wat denken jullie hiervan? Rekening houdend met alle tips die in dit topic gegeven zijn, waarvoor dank.
Er wordt weinig hop gebruikt aan het begin van de kook en heel wat meer naar het einde toe. Wat schatten jullie dat dit gaat worden indien correct uitgevoerd?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk004
Naam receptZonde IPA
Brouwdatum25-07-2019
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume35,0 l
Begin SG1,081 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)43 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
64,71 lLeidingwater Bossestraat
-16,66 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l14 mg/l2 mg/l38 mg/l57 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC87,0 %
1,00 kgCara-pilsWeyermann4 EBC8,7 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 162,0 °C1 min.40 min.3,2 l/kg
Stap 272,0 °C1 min.20 min.4,4 l/kg
Stap 378,0 °C1 min.5 min.5,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gMosaicpellets13,9%60 min.12,1 IBU
10,0 gCitrapellets12,0%60 min.10,4 IBU
20,0 gMosaicpellets13,9%15 min.6,4 IBU
20,0 gCitrapellets12,0%15 min.5,6 IBU
100,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
50,0 gCitrapellets12,0%whirlpool8,7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 l starterBelgian Strong Ale (1388)bovengist


Koen S

Wat is het door BrouwHulp voorspeld eind sg? Ik vrees dat je met je hoge begin sg en je beperkt aandeel suiker zal eindigen met een zoete tripel ipv een sterke blonde/IPA-achtige.

Kristof.Anthonis

BrouwHulp gaf een eind SG aan van 1.018 ;-).

Koen S

Citaat van: Kristof.Anthonis op 12-08-2019  17:12 uBrouwHulp gaf een eind SG aan van 1.018 ;-).
Dat is heel zoet voor een sterke blonde, zelfs voor een Tripel.
Hangt er natuurlijk van af welk resultaat je wil.
Ik zou mikken op een begin sg van max 1070 en eind sg van 1010 of lager. Dat kan je door de hoeveelheid mout te verlagen en het aandeel suiker te verhogen tot 12 à 15%. Als je op echt droog mikt, zou ik de Cara eruit laten.
Maar dat is persoonlijke smaak.

Kristof.Anthonis

Wanneer ik van 10 kg pilsmout naar 7 gaat dan zakt het begin SG naar 1,062 en het eind SG naar 1,013. Dit is dan al iets meer wenselijk. De vorige brouwsels hadden toch steeds 11 à 12 kg mout voor deze hoeveelheid bier (we gebruikten echter geen kristalsuiker). Met dit recept is het toch opmerkelijk minder. Is dit gebruikelijk bij dit type van bier?

Koen S

Voor Westmalle Tripel en Duvel gebruiken ze tot 20 procent suiker en toch zijn het helemaal geen lege bieren. Dus ja, voor een Belgische blonde is dit typisch.

Koen S

Ik heb al heel wat sterke blondes gebrouwen. Meestal mik ik op een begin sg van 1068-1069. Ik gebruik alleen pilsmout + 18% kristalsuiker, geen caramouten. Eventueel een klein beetje haver- en/of tarwevlokken. Eind sg 1007. En het resultaat is nog niet clean genoeg naar mijn zin.

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 12-08-2019  11:20 uIk durf te betwijfelen dat een smakpack 510 miljard cellen per ml heeft, misschien in totaal maar per ml daar stel ik mij heel veel vraagtekens bij.

Dat heeft een smackpack ook niet...
Die heeft 100 miljard cellen. Je ontkomt er dus niet aan om een giststarter te maken. Deze dient groter te zijn dan de 1,6 liter die jij noemde.

Kristof.Anthonis

Inmiddels staat de eerste giststarter hier op de magneetroerder.
Ik heb zo goed mogelijk ontsmet en zo proper mogelijk gewerkt. Hopelijk zie ik tegen morgenavond een 'koffie verkeerd'-kleur.
Indien dit niet het geval is, valt het dan nog te redden of wat zouden jullie doen?

tdp

Citaat van: Kristof.Anthonis op 05-09-2019  21:04 uInmiddels staat de eerste giststarter hier op de magneetroerder.
Ik heb zo goed mogelijk ontsmet en zo proper mogelijk gewerkt. Hopelijk zie ik tegen morgenavond een 'koffie verkeerd'-kleur.
Indien dit niet het geval is, valt het dan nog te redden of wat zouden jullie doen?

Dan gewoon nog een dag wachten ;) Is het opschalen gelukt? Laat anders maar eens een foto zien, dan kunnen we je advies geven :)

Kristof.Anthonis

Citaat van: tdp op 09-09-2019  12:45 uDan gewoon nog een dag wachten ;) Is het opschalen gelukt? Laat anders maar eens een foto zien, dan kunnen we je advies geven :)

Ondertussen staat alles te gisten, het heeft op het eerste zicht gedaan wat het moest doen.
Onze vorige brouwsels blijken na verloop van tijd lichtjes over te schuimen wanneer weer de flesjes openen. Kan dit te wijten zijn aan te weinig gistcellen bij de vergisting? We gebruikten toen slechts 2 smackpacks ipv de giststarter die we nu gebruikt hebben..

tdp

Citaat van: Kristof.Anthonis op 17-09-2019  20:41 uOndertussen staat alles te gisten, het heeft op het eerste zicht gedaan wat het moest doen.
Onze vorige brouwsels blijken na verloop van tijd lichtjes over te schuimen wanneer weer de flesjes openen. Kan dit te wijten zijn aan te weinig gistcellen bij de vergisting? We gebruikten toen slechts 2 smackpacks ipv de giststarter die we nu gebruikt hebben..

Ik zou dat eerder zoeken in niet schone flessen en/of een infectie.

Biertje1985

Gebruik een paar zakjes M41 korrels en je hebt de Duvel strain ook in je bier maar dan simpel. dan kan je later verder met het verkrijgen van de juiste spullen om een starter te maken. Zeker de Duvel gist, daar moet je veel van enten om een snelle en volledige vergisting te krijgen.

Kristof.Anthonis

Ondertussen kan ik jullie het eindresultaat met enige trots presenteren, en dit zijn mijn persoonlijke bevindingen:



Positief:
-Het bier heeft de beoogde kleur en is helderder dan ooit.
-Het heeft een heerlijke citrageur, wat ook de bedoeling was.
-Het bier schuimt niet lichtjes over, wat bij onze vorige brouwsels wel steeds het geval was. (Misschien door gebruik van giststarter waardoor het nu wel volledig uitvergist was?)

Werkpunten:
-Ondanks de sterke geur is de citrasmaak zeker aanwezig maar nog net niet genoeg.
-Iets meer schuim is zeker gewenst, bij het inschenken ontstaat er een mooie schuimkraag maar deze is helaas niet blijvend.

Iemand die oplossingen kent voor de werkpunten om de 2e versie nog beter te maken?
Alvast bedankt!

Koen S

Op welke temperatuur heb je vergist? Vergist je gecontroleerd? Als je de eerste gisting doet op de ondergrens van de gist, dan zit je goed. Start je de vergisting op een hogere temperatuur, dan heeft dit vaak een negatief effect op je schuimhoudbaarheid.
Hoe lang geleden heb je gebotteld? De eerste weken is je schuim meestal nog niet zo fijn en minder stabiel. Zeker als je geen bottelgist hebt gebruikt. Na verloop van tijd betert dat meestal.

Meer hopsmaak: 6 tot 8 gram hop per liter in de hopstand of koudhop. Koudhop pas tijdens de lagering gedurende een dag of 5.

Kristof.Anthonis

Citaat van: Koen S op 26-12-2019  19:21 uOp welke temperatuur heb je vergist? Vergist je gecontroleerd? Als je de eerste gisting doet op de ondergrens van de gist, dan zit je goed. Start je de vergisting op een hogere temperatuur, dan heeft dit vaak een negatief effect op je schuimhoudbaarheid.
Hoe lang geleden heb je gebotteld? De eerste weken is je schuim meestal nog niet zo fijn en minder stabiel. Zeker als je geen bottelgist hebt gebruikt. Na verloop van tijd betert dat meestal.

Meer hopsmaak: 6 tot 8 gram hop per liter in de hopstand of koudhop. Koudhop pas tijdens de lagering gedurende een dag of 5.

De hoofdvergisting vond plaats op 20°C, na een week hebben we de temperatuur 2 graden verhoogd.
Bottelen is ondertussen al zo'n 6 weken geleden, en ik heb bottelgist gebruikt, dat zou het dus niet mogen zijn...
Gezien het overschuimen van de vorige brouwsels hebben we slechts 6,5 g/l bottelsuiker toegevoegd. Misschien moet dit ook meer zijn dan?

De koudhop werd toegevoegd na een week, jij zou hier dus mee wachten tot het bier volledig uitvergist is en we de temperatuur laten zakken voor het lageren?

Koen S

Citaat van: Kristof.Anthonis op 26-12-2019  20:37 uDe hoofdvergisting vond plaats op 20°C, na een week hebben we de temperatuur 2 graden verhoogd.
Bottelen is ondertussen al zo'n 6 weken geleden, en ik heb bottelgist gebruikt, dat zou het dus niet mogen zijn...
Gezien het overschuimen van de vorige brouwsels hebben we slechts 6,5g/l bottelsuiker toegevoegd. Misschien moet dit ook meer zijn dan?

De koudhop werd toegevoegd na een week, jij zou hier dus mee wachten tot het bier volledig uitvergist is en we de temperatuur laten zakken voor het lageren?
Die bottelsuiker is zeker voldoende.
Ik zie dat je vooral hopsoorten gebruikt met een hoog % alfazuur. Als je tijdens het koken hop met minder alfazuur gebruikt, kan je meer hop meekoken. Dit is zeer schuimpositief. Ik gebruik de laatste tijd terug meer en meer 'nobele' hoppen. Altijd veel en stevig schuim.

Als je koudhopt, zou ik inderdaad wachten tot je echt gaat lageren. Persoonlijk ben ik meer voorstander van hopstand, gewoon praktischer en minder risico op infectie en vooral oxidatie. Maar dat is mijn keuze.


Jacques

Citaat van: Kristof.Anthonis op 26-12-2019  16:23 uWerkpunten:
-Ondanks de sterke geur is de citrasmaak zeker aanwezig maar nog net niet genoeg.
-Iets meer schuim is zeker gewenst, bij het inschenken ontstaat er een mooie schuimkraag maar deze is helaas niet blijvend.

Je had kunnen koudhoppen met zowel de Citra als de Mosaic. Door twee hopsoorten te gebruiken versterk je het hopkarakter.
Voor de schuimhoubaarheid is het goed het bier niet te lang op de gist te laten staan. Daarom kan het gewenst zijn de duur van het koudhoppen beperkt te houden. Daarmee voorkom je het ontstaan van onaangename smaken uit de hopblaadjes.

https://beerandbrewing.com/off-flavor-of-the-week-grassy/
"Finally, dry hops can lend a vegetal, grassy flavor if they're left in contact with beer for too long. Generally, a week of dry hopping is sufficient, although up to fourteen days is usually fine, too. Avoid dry hopping for more than two weeks, though, to keep the grass low."

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.