Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop  (gelezen 7661 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Gepost op: 25-07-2019 13:42 u »
Hoi allemaal,

Na enkele (naar eigen mening) succesvolle brouwsels willen de vrienden en ik eens een poging wagen tot een sterke blonde met drooghoppen. Je kan het wat vergelijken met een Duvel Tripel Hop. Ik heb dan ook een eerste erg eenvoudig receptje opgesteld. Graag had ik jullie mening hierover gehad, ik ben nl. erg benieuwd wat dit volgens jullie gaat opleveren of wat jullie zouden doen om het nog te verbeteren.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk004
Naam receptZonde IPA
Brouwdatum25-07-2019
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume35,0 l
Begin SG1,081 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)51 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
35,00 lLeidingwater Bossestraat
-16,66 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l14 mg/l2 mg/l38 mg/l57 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC83,3 %
1,00 kgCara-pilsWeyermann4 EBC8,3 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 162,0 °C1 min.40 min.3,2 l/kg
Stap 272,0 °C1 min.20 min.4,4 l/kg
Stap 378,0 °C1 min.5 min.5,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gMosaicpellets13,9%60 min.24,2 IBU
20,0 gCitrapellets12,0%60 min.20,9 IBU
10,0 gMosaicpellets13,9%15 min.3,2 IBU
10,0 gCitrapellets12,0%15 min.2,8 IBU
50,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist




De 50g citrahop wordt toegevoegd na 5 dagen en blijft erin zitten voor een week.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #1 Gepost op: 25-07-2019 15:25 u »
Ik zou meer hop gebruiken en later in het proces. Dus minder bitterhop en meer op 15 minuten (en whirlpool). Daarnaast is 50 gram koudhop op 35 liter heel erg weinig, als je richting de tripel hop wil zou ik eerder op de 200 of meer gaan zitten.

2 smackpacks op 35 liter met een SG van 1.081 is trouwens niet genoeg. Volgens mr malty heb je er al gauw 7 nodig, afhankelijk van de leeftijd van de gist. Een starter maken lijkt me dus een verstandig plan.

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #2 Gepost op: 25-07-2019 15:34 u »
Bedankt voor je reactie, gezien andere recepten voor IPA's die ik op dit forum en in boeken lees kan ik de hoeveelheid hop bij koudhoppen zeker en vast aannemen.

Ben je zeker i.v.m. die smackpacks? Op de verpakking van zo'n smackpack staat dat 1 voldoende is voor ongeveer 20l bier, ook in onze vorige brouwsels gebruikten we er telkens 2 en het lukte om ze volledig uit te gisten. Meestal kwamen we uit op een begin SG van 1060 bij deze vorige brouwsels. Een 3e smackpack gezien de hogere begin SG zou ik dan nog kunnen begrijpen, maar 7? ... Of bekijk ik het nu zo verkeerd?

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #3 Gepost op: 25-07-2019 16:04 u »
Bedankt voor je reactie, gezien andere recepten voor IPA's die ik op dit forum en in boeken lees kan ik de hoeveelheid hop bij koudhoppen zeker en vast aannemen.

Ben je zeker i.v.m. die smackpacks? Op de verpakking van zo'n smackpack staat dat 1 voldoende is voor ongeveer 20l bier, ook in onze vorige brouwsels gebruikten we er telkens 2 en het lukte om ze volledig uit te gisten. Meestal kwamen we uit op een begin SG van 1060 bij deze vorige brouwsels. Een 3e smackpack gezien de hogere begin SG zou ik dan nog kunnen begrijpen, maar 7? ... Of bekijk ik het nu zo verkeerd?

Wyeast zegt zelf dat 1 smackpack genoeg is voor 19 liter met een SG van maximaal 1.060. Mr Malty en Brewers Friend vinden dat je daar 2,2 smackpacks voor moet gebruikten. Voor 35 liter met een SG van 1.081 rekenen ze 5,3 smackpacks. Maar dat is nog zonder veroudering. Ze gaan uit van een afname van cellen van zo'n 20% per maand, waardoor het dus heel snel flink oploopt.

Uitgaande van de berekening van Wyeast (minder dan de helft en geen rekening houden met veroudering), zul je aan 2 tot 3 smackpacks wel genoeg hebben, maar of je hen moet vertrouwen is de vraag...

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #4 Gepost op: 25-07-2019 19:49 u »
Dat je te weinig gist gebruikt kan ik uit ervaring bevestigen.

Toevallig ook met een English IPA stijl bier. Op 18 liter was 1 pack absoluut onvoldoende en had ik volgens Mr Malty zoveel extra moeten toevoegen, het zou een duur biertje worden zonder zelf een starter te maken.

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #5 Gepost op: 26-07-2019 08:47 u »
Bedankt voor het antwoord.
Ik wil jullie ervaring uiteraard niet in twijfel trekken.
Dan volgt een bijkomende vraag:
Ik heb in boeken een aantal zaken gelezen over het gebruik van een giststarter, op YouTube zijn ook filmpjes te vinden welk materiaal je ervoor nodig hebt en een stappenplan over hoe ze te maken.
Maar het is me nog niet duidelijk hoeveel giststarter ik nu precies hoor te maken voor bovenstaand biertje met een hoeveelheid van 35 - 40 liter.
Ik heb geen jongbier van een vorig brouwsel ter beschikking nu om te gebruiken voor de giststarter dus ik neem aan dat ik moet starten vanuit droog moutextractpoeder? Iemand die mij hiermee op weg zou kunnen helpen?

Alvast bedankt!

Offline peterw

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #6 Gepost op: 26-07-2019 09:37 u »
Citaat
Bedankt voor het antwoord.
Ik wil jullie ervaring uiteraard niet in twijfel trekken.
Dan volgt een bijkomende vraag:
Ik heb in boeken een aantal zaken gelezen over het gebruik van een giststarter, op YouTube zijn ook filmpjes te vinden welk materiaal je ervoor nodig hebt en een stappenplan over hoe ze te maken.
Maar het is me nog niet duidelijk hoeveel giststarter ik nu precies hoor te maken voor bovenstaand biertje met een hoeveelheid van 35 - 40 liter.
Ik heb geen jongbier van een vorig brouwsel ter beschikking nu om te gebruiken voor de giststarter dus ik neem aan dat ik moet starten vanuit droog moutextractpoeder? Iemand die mij hiermee op weg zou kunnen helpen?

Waarschijnlijk heb je hier iets aan:
https://www.brouwstore.nl/blog/Giststarter/

Online brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.177
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #7 Gepost op: 26-07-2019 10:06 u »
het is me nog niet duidelijk hoeveel giststarter ik nu precies hoor te maken voor bovenstaand biertje met een hoeveelheid van 35 - 40l.
Ik heb geen jongbier van een vorig brouwsel ter beschikking nu om te gebruiken voor de giststarter dus ik neem aan dat ik moet starten vanuit droog moutextractpoeder? Iemand die mij hiermee op weg zou kunnen helpen?

Alvast bedankt!
Als je een starter wil maken kan dat met moutextract of met wort als voedingsbodem voor de gistcellen. Als je moutextract gebruikt zorg dan dat de pH van het gemaakte wort op 5 zit en liefst zonder de uitgezakte laag eiwitten en best blond ectract.

Met eigen wort, die kan je oogsten uit de kokende ketel van je eerstvolgede brouwsel, die je over een trechter met zeef in flessen doet, die je vult tot ze overlopen. Onmiddellijk een kroonkurk er op en laten afkoelen. Het wort blijft zeker één jaar goed, ik bewaar ze in de kelder op het rek. Bij gebruik langzaam afgieten zonder het bezinksel.
Er zal onderaan een laagje eiwitten bezinken wat je niet moet gebruiken.



Nu over het maken van de starter. Wil je met korrelgist een starter maken dan doe je dat minstens 24u voor je gaat brouwen. Neem een voldoende groot, grondig ontsmet, recipiënt waarin je 1000ml steriel gemaakt wort doet met een densiteit van 1040 of 10 Brix en een pH waarde van 5, daarin strooi je laagje per laagje het zakje korrelgist uit. De volgende dag moet je een laagje schuim hebben op het gistende wort en is uw starter klaar voor gebruik. Wil je de starter afgieten (wat ik niet doe) moet je enkele dagen koelkast voorzien om de gist te laten bezinken waarna je kan afgieten.

Wil je vertrekken met een gistbodem uit een eigen flesje of een heel vers uit een brouwerij,
vul dan ook een heel klein flesje 100ml waarmee je begint met de starter.
Het belangrijkste is dat je steriel wort gebruikt wat minstens 30 minuten gekookt heeft of steriel maken 15 minuten in de hogedrukpan bij 121°C.
Ook de erlenmeyer grondig ontsmetten waarin je uw starter wil opschalen en beluchten.
Ik heb een kleine (500ml) en een grote (2000ml) erlenmeyer waarin ik mijn starters maak.
Vermits ik een gistbank heb opgebouwd vertrek ik vanaf enkele gistkolonies die ik via een entnaald steriel overbreng van de schuine buis naar een proefbuisje met 2ml steriel gemaakt wort. 



Na 24u heb ik een laagje gist in het buisje. Dit giet ik over naar een steriel flesje met steriel 10ml wort.



Vervolgens opschalen naar 100ml in de kleine erlenmeyer op de magneetroerder met beluchten van het wort, om zodoende veel dochtercellen te maken.

Elke 24u opschalen tot 1,6L mits toevoeging van een minimale hoeveelheid gistvoeding.



Voor een brouwsel van 40 - 45L maak ik een starter van 1,6L
Op deze manier bekom ik op 3 dagen per mililiter starter ongeveer 200 miljoen jonge vitale gistcellen. Ik giet mijn starters NIET af en giet ze integraal in het gistvat nadat het wort is overgeheveld.
 
Ongeveer na 5 uur begint de gisting en als ik na 24u een telling doe op het aantal gistcellen die met de vergisting bezig zijn, kom ik op ongeveer 191 miljoen cellen per ml gistend wort.
Een telling kan je doen met een microscoop en een telkamer. 

Heb je nog vragen stuur maar een PB voor meer uitleg. Ik ben al meer dan 25 jaar bezig met gistkweek voor starters en de gistbank onderhouden.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #8 Gepost op: 26-07-2019 13:15 u »
En als je zo'n starter ondanks bovenstaande uitgebreid uitleg nog wat intimiderend vindt, met 5 zakjes korrelgist ben je er ook en dat is nog goedkoper dan 2 smackpacks ook

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.108
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #9 Gepost op: 26-07-2019 13:18 u »
Ik ga morgen een sterke blonde brouwen met de Mangrove Jack m41

Online brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.177
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #10 Gepost op: 26-07-2019 15:02 u »
En als je zo'n starter ondanks bovenstaande uitgebreid uitleg nog wat intimiderend vindt, met 5 zakjes korrelgist ben je er ook en dat is nog goedkoper dan 2 smackpacks ook

Er is helemaal niets intimiderend of moeilijk aan gist kweken.
Gewoon zorgen voor steriel wort en recipiënten, de juiste pH, voldoende luchtzuurstof, niet overdrijven met gistvoeding en de gist zijn ding laten doen.
Uit één kolonie met een paar honderd gistcellen kweek ik met 1600ml wort, vele miljarden jonge actieve gistcellen in enkelen dagen. Dit integraal in het gistvat en na 7 dagen is mijn 45L wort uitgegist.


Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 693
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #11 Gepost op: 26-07-2019 15:56 u »
Gist opkweken is iets waar je even doorheen moet, maar moeilijk is het niet.
Als je het onder de knie hebt leer je vanzelf meer over de eigenschappen van gist en het voegt een extra dimensie toe aan het brouwen.

Zeker de moeite waard om te leren en mee verder te gaan.

Succes

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #12 Gepost op: 26-07-2019 17:21 u »
Ik geloof best dat het niet zo moeilijk is eens je het (een aantal keer) gedaan hebt.
Ik bots nu op een aantal zaken vooraleer ik dit voor de eerste keer kan uitproberen. (geen wort + geen materiaal zoals erlenmeyer). Tot nu toe hebben we enkel smackpacks gebruikt.

Is het daarom niet handiger om nu de volgende keer ons te behelpen met smackpacks/korrelgist en bij het filteren een 2-tal liter wort in een steriele fles te bewaren en opzij te houden voor de volgende keer? In den tussentijd hebben we dan tijd om het nodige materiaal aan te schaffen en hiermee te experimenteren.

Gebruiken we dan 1 smackpack van de 1388 Wyeast zoals voorzien en deze laten vermenigvuldigen met de 2l wort?

Online brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.177
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #13 Gepost op: 26-07-2019 21:38 u »
Is het daarom niet handiger om nu de volgende keer ons te behelpen met smackpacks/korrelgist en bij het filteren een 2-tal liter wort in een steriele fles te bewaren en opzij te houden voor de volgende keer?
Gebruiken we dan 1 smackpack van de 1388 Wyeast zoals voorzien en deze laten vermenigvuldigen met de 2l wort?
Neen geen wort opzij houden bij het filteren. Het moet het kookproces gehad hebben anders begint het in de fles te gisten of te schimmelen.
Heeft die 2 liter mee gekookt dan kan je het gebruiken om een smackpack op te kweken als starter.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met drooghop
« Reactie #14 Gepost op: 27-07-2019 10:10 u »
Neen geen wort opzij houden bij het filteren. Het moet het kookproces gehad hebben anders begint het in de fles te gisten of te schimmelen.
Heeft die 2 liter mee gekookt dan kan je het gebruiken om een smackpack op te kweken als starter.

Als je het wort direct na het maischen in een uitgekookt/gestarsand potje doet zou het niet zo snel moeten gaan schimmelen: je hebt in effect een lage temperatuur, lange tijd pasteurisatie gedaan tijdens het maischen (60+C over 60 minuten). Het koken doodt verder (zo ver ik weet) niet meer. Als je meer wilt "doden" (zoals sporen van wilde gisten) gaat koken je ook niet helpen, dan moet je je wort gaan steriliseren en dat kan alleen op hogere temperaturen die je niet behaald tijdens de kook.

Online brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.177
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Reactie #15 Gepost op: 27-07-2019 10:58 u »
Dus Jaap jij wil het risico lopen om een starter te maken met wort van twijfelachtige kwaliteit, met nadien misschien een hele batch mislukt bier. Voldoende gekookt ben je meer zeker maar is nog altijd niet steriel. Dan moet het wort langs de hogedrukpan bij 121°C.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Reactie #16 Gepost op: 27-07-2019 12:38 u »
Giststarter maken is niet lastig, maar wanneer je daar geen zin/tijd/motivatie voor hebt, gebruik je gewoon meerdere pakken vloeibaar of meerdere zakjes korrelgisten. Ik maak geregeld een starter, maar gebruik net zo vaak een korreltje, het is net wat ik op dat moment prefereer!

Lekker brouwen, en je niet gek laten maken door alle goedbedoelde adviezen waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Reactie #17 Gepost op: 27-07-2019 14:00 u »
Dus Jaap jij wil het risico lopen om een starter te maken met wort van twijfelachtige kwaliteit, met nadien misschien een hele batch mislukt bier. Voldoende gekookt ben je meer zeker maar is nog altijd niet steriel. Dan moet het wort langs de hogedrukpan bij 121°C.

Het wort is niet "van twijfelachtige kwaliteit" als je het niet kookt en direct na de maisch netjes in een potje stopt. Het wort zal tijdens het koken niet nog meer pasteuriseren, wat dood kan is tijdens de maisch al dood gegaan. En wat je zegt over steriliseren is toch precies ook wat ik zeg?  :weetniet:

Maargoed, we gaan hier flink off-topic  :nut:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Reactie #18 Gepost op: 27-07-2019 15:38 u »
Het wort is niet "van twijfelachtige kwaliteit" als je het niet kookt en direct na de maisch netjes in een potje stopt. Het wort zal tijdens het koken niet nog meer pasteuriseren, wat dood kan is tijdens de maisch al dood gegaan. En wat je zegt over steriliseren is toch precies ook wat ik zeg?  :weetniet:

Toch raad ook ik aan het het wort te koken. Al is het alleen al omdat de temperatuur in fles/pot waarin je het bewaard hierdoor hoger is waardoor het risico van infectie veel kleiner is.

Overigens kun je ook potten met moutextract gebruiken voor het maken van een starter. Deze potten zijn te koop bij de reformwinkels zoals Ekoplazza
https://www.ekoplaza.nl/producten/product/gerstemoutstroop

Met deze potten kun je een oplossing maken die je even opkookt.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Reactie #19 Gepost op: 27-07-2019 18:17 u »
Toch raad ook ik aan het het wort te koken. Al is het alleen al omdat de temperatuur in fles/pot waarin je het bewaard hierdoor hoger is waardoor het risico van infectie veel kleiner is.

Overigens kun je ook potten met moutextract gebruiken voor het maken van een starter. Deze potten zijn te koop bij de reformwinkels zoals Ekoplazza
https://www.ekoplaza.nl/producten/product/gerstemoutstroop

Met deze potten kun je een oplossing maken die je even opkookt.

Die gerstemoutstroop gebruik ik tegenwoordig ook, werkt mooi!

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 860
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Reactie #20 Gepost op: 27-07-2019 19:09 u »
Die gerstemoutstroop gebruik ik tegenwoordig ook, werkt mooi!
Inderdaad een simpel alternatief. Tip: als je wat stroop hebt gekookt in water en je laat dit afkoelen, kan je best voorzichtig afgieten. Er is nogal wat residu, laat dat maar in je pannetje, dan is je starter helderder en zuiverder.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Reactie #21 Gepost op: 29-07-2019 08:42 u »
Inderdaad een simpel alternatief. Tip: als je wat stroop hebt gekookt in water en je laat dit afkoelen, kan je best voorzichtig afgieten. Er is nogal wat residu, laat dat maar in je pannetje, dan is je starter helderder en zuiverder.

Klopt, al kook ik mijn starterwort altijd in mijn Erlenmeyer.

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Reactie #22 Gepost op: 06-08-2019 13:06 u »
Hallo allemaal,

Sorry dat het eventjes geduurd heeft vooraleer ik antwoord. Eerst en vooral bedankt voor de discussie in dit topic. Ik overloop eventjes alles stap per stap hoe ik mijn allereerste giststarter zou willen maken.

Dus voor het maken van 35l bier met een SG van 1081 doe ik het volgende:

Stap 1: Aankopen
-Erlenmeyer van minstens 4 liter inhoud
-Magneetroerder
-2 pakjes van de Wyeast 1388
-Melkzuur
-Zakje gistvoeding (op het eerste zicht verkoopt Brouwland enkel de Lallemand Servomyces gistvoeding voor bier)
-Licht moutextractpoeder (8EBC)

Stap 2: Giststarter maken (48 uur voor brouwdag)
-200 g moutextractpoeder oplossen in 2 liter water, ongeveer een kwartier licht laten koken.
-Melkzuur toevoegen zodat pH = 5
-Overhevelen naar gesteriliseerde erlenmeyer en zo snel mogelijk afkoelen naar 20°C.
-2g van de gistvoeding toevoegen
-2 geactiveerde smackpacks toevoegen.
-Goed afdekken met aluminiumfolie
-24 - 48 uur op de magneetroerder laten staan zodat het goed kan beluchten.

-> Indien klaar in de koelkast?
-> Dit kan rechtstreeks bij het wort op de brouwdag?

Online brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.177
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Reactie #23 Gepost op: 06-08-2019 14:06 u »
Beste Kristof, ik maak al bijna 30 jaar voor elk brouwsel een starter.
Volgens mij is een erlenmeyer van 2 L groot genoeg.
Als je met moutextractpoeder wil werken zou ik aanraden dat na het koken en koelen af te gieten want  het bezinksel heb niet nodig, dat ben je beter kwijt dan rijk.
Koop ofwel melkzuur of fosforzuur. en zorg voor een goede pH meter.
Gistvoeding bevatten best ook oude gistcellen als bouwsteen, heeft een bruine kleur.
Zeker niet overdrijven met gistvoeding Te veel is zeker af te raden en nadelig voor de gistgroei.
Beluchten best met een klein luchtpompje via een slangetje.
Als je niet afgiet, dan 's morgens een laatste toevoeging van wort en 's middags de starter toedienen zonder te koelen, zo begint de vergisting van uw wort veel sneller.
 
De goede kleur van een starter met blond wort.
Deze is voor een brouwsel van 44 L in een erlenmeyer van 2 L.


 

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging voor een sterke blonde met koudhop
« Reactie #24 Gepost op: 10-08-2019 11:43 u »
Bedankt voor de informatie.
Ik vertrek vanuit de vloeibare Wyeast gist zoals we dat tot nu toe gewoon zijn. Het klopt dan toch dat ik met 1 smackpack toe te voegen aan 1,6 liter wort er kom indien ik deze 24-48 uur op de magneetroerder laat staan?

Tags: