2e test invloed koudhop op de vergistingsgraad

Gestart door Jacques, 23-02-2019 23:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: CJK op 31-03-2019  13:26 uIk ben benieuwd naar jouw volgende koudhoptest!

De huidige test loopt nog steeds...

De volgende test ga ik over een aantal weken uitvoeren.

Jacques

Het is heel lang stil geweest rond deze test.

Toch zijn door mij met de nodige regelmaat metingen verricht in de vorm van het wegen van de flessen.
Gisteren heb ik de laatste weging gedaan. Daarna heb ik het SG bepaald met een digitale refractometer. Ook heb ik de pH bepaald.

Allereerst laat ik zien hoe de flessen er uit zien na een klein half jaar.











Ter herinnering
Fles 1 – geen koudhop toegevoegd
Fles 2 – 8 g  hoppellets Crystal 3,7% (was ook bij de vorige test gebruik)
Fles 3 – 8 g  hopbloemen Opal 5,3%
Fles 4 – 8 g  hopbloemen Braming Cross 7,7%
Fles 5 – 8 g  hopbloemen Azacca 12,7%
Fles 6 – 4 g  hopbloemen Azacca 12,7%
4 g hop op 700 ml komt neer op 5,7 g per liter
en 8 g hop 700 ml komt neer op 11,4 g per liter.

Te zien is dat het bier in fles 1 ondanks de lange tijd dat deze staat niet helder geworden. Dit is zeer uitzonderlijk. De andere bieren zijn wel helder geworden, zij het dat de bieren met hopbloemen helderder zijn dan het bier ene bier met hoppellets. Gelet op de omvang van deze test valt daar statistisch niets over te zeggen. Pas als andere test een soortgelijke uitkomst laten zien kan hier waarde aan worden toegekend.
Verder valt op dat na deze lange tijd de hopbloemen nog steeds als een koek boven op het bier drijft. Professionele brouwers geven de voorkeur aan hoppellets en gezien de resultaten van deze test en de vorige test begin ik wel te snappen waarom dat is. Naast een snellere afgifte van de hoparomastoffen heb je ook het voordeel dat de hopdeeltjes bezinken en afgetapt kunnen worden in een CCT.

In de onderstaande grafiek zie je het verloop van de vergisting zoals vastgesteld met de weegmethode.




Te zien is dat er steeds een daling is geweest van het gewicht van de flessen. Niet uitgesloten is dat dit een gevolg is van verdamping vanuit het waterslot. Het viel mij op dat er na een hlf jaar nog steeds water staat in de watersloten.

Toch laat de refractometermeting een beeld zien die een grote overeenkomst kent met de weegmethode.




Er is zo te merken geen relatie tussen het alfzuurpercentage en het hopcreepeffect.
De relatie tussen de hoeveelheid koudhop en daling van SG is bevestigd. En ook dat het gebruik van meer koudhop zorgt voor een grotere stijging van de pH.
Verder lijkt het er op dat het hopcreepeffect afhankelijk is van de gebruikte hop.



Mijn smaaknotities zijn als volgt.

1.  zurig, autolyse, licht geoxideerd.
2.  bitter, autolyse, poederig, licht moutig, wrang
3.  fruitig (hop), bitterig, licht moutig
4.  licht niutig, bitter, autolyse, fruitig
5.  hoppig, fruitig, autolyse, licht wrang
6.  fruitig, licht moutig, autolyse, zurig

Overigens vond ik de Azacca qua hoparoma het mooiste in de bieren zitten.



Er moet nog veel getest worden. Over een aantal weken als het minder warm is zal ik een nieuwe test starten. Daarbij wil ik kijken naar het naijleffect van koudhoppen. Ik wil bier 1, 3 en 7 dagen koudhoppen en daarna deze blijven volgen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.