Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stevige laagalcoholische koffieporter  (gelezen 877 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Stevige laagalcoholische koffieporter
« Gepost op: 22-07-2019 17:51 u »
Vandaag of morgen ga ik een fikse alcoholbom bottelen. Ik heb zojuist mijn voorraad nog eens nagekeken met in mijn achterhoofd een licht, maar ook zeer smaakvol bier ter compensatie als volgende brouwsel.

Op de site van de mad fermentationist kwam ik het idee tegen om een porter te brouwen met als hoofdingrediënt munichmout. Dat lijkt me een goed uitgangspunt voor een lichtalcoholisch, vol en gebrand bier. Mét koffie. Komt ie:

---

Methode BIAB:

begin SG 1031, eind SG 1008, ABV 3,1%
39 EBU, 48 EBC

24 liter, 60 min koken, eff 80%

75,4% munich licht 13 EBC
07,5% palemout 7 EBC
06,6% choco-b 900 EBC
06,6% black 1100 EBC
03,9% tarwemout 3 EBC

Maisch 24 l 60 min @ 67°C, 15 min @ 73°C, uitm. 78°C
Spoelen 5 l @ 78°C

27 g Target 9,5% FWH
14 g Target 9,5% koken 10 min

Gist fermentis s-04, vergisten op 19°C

5 shots espresso, toevoegen begin vergisting.

---

Lijkt jullie dit wat worden?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.584
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #1 Gepost op: 22-07-2019 18:30 u »
Het lijkt er op dat de oude Brown malt veel verder gekiemd werd dan nu, het was dus meer een geroosterde muenchner dan een geroosterde pale. Meer gebrande suikers dan gebrande zetmelen.

Recept, gewoon doen. Persoonlijk zou ik de tarwe door pale vervangen en misschien ipv pale destilleerdersmout nemen vanwege de enzymen.

Ik maak nog wel eens iets soortgelijks met pale, muenchnerII en pale chocolate. 20/60/20

ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #2 Gepost op: 22-07-2019 22:22 u »
Ik maak nog wel eens iets soortgelijks met pale, muenchnerII en pale chocolate. 20/60/20

Geen last van moeizame omzetting?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.584
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #3 Gepost op: 23-07-2019 07:56 u »
Geen last van moeizame omzetting?
MuenchnerII kan zich zelf net converteren, de Pale is voldoende om zichzelf en de chocolate te converteren. Een iets groter aandeel Pale kan natuurlijk altijd,

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #4 Gepost op: 26-07-2019 14:26 u »
Is de hoeveelheid koffie goed zo? Hier heb ik geen ervaring mee.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #5 Gepost op: 26-07-2019 15:47 u »
Is de hoeveelheid koffie goed zo? Hier heb ik geen ervaring mee.

Ik vind het veel, koffie voeg je snel teveel toe.
Beter een beetje jongbier aftappen en proefondervindelijk kijken hoeveel koffie erbij moet om het lekker(der) te maken.
Denk dat met met dit recept ook zonder espresso toe te voegen al koffie tonen hebt

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 769
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #6 Gepost op: 26-07-2019 18:36 u »
Hele koffiebonen toevoegen in de lagering in een hopzakje. Af en toe proeven. Wanneer je genoeg koffiesmaak hebt, het hopzakje eruit halen.

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 430
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #7 Gepost op: 26-07-2019 19:46 u »
Koffie... lastig te doseren. Heb ooit een koffie stout gemaakt. 50 koffieboontjes tijdens de gisting toegevoegd (ca 25 L). Weet ff niet meer hoelang.
In ieder geval: Volgens keer ben ik zuiniger met de koffiebonen. Was erg lekker maar eerlijk gezegd, te.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #8 Gepost op: 26-07-2019 20:11 u »
Ok, koffiebonen in een hopzakje vind ik wel een goed idee. Ontsmetten jullie die bonen nog op één of andere manier?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 769
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #9 Gepost op: 26-07-2019 20:17 u »
Ok, koffiebonen in een hopzakje vind ik wel een goed idee. Ontsmetten jullie die bonen nog op één of andere manier?
Zelf nog niet toegepast maar ik hoor wel goeie reacties op deze werkwijze. Ontsmetten is zeker niet nodig, de koffiebonen zijn gebrand hè.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #10 Gepost op: 26-07-2019 20:18 u »
Je kan ze even weken in de wodka

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #11 Gepost op: 26-07-2019 20:20 u »
Ontsmetten is zeker niet nodig, de koffiebonen zijn gebrand hè.

Geen idee of er na het branden nog iemand met z'n vieze vingers aan is geweest...

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 430
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #12 Gepost op: 26-07-2019 20:47 u »
Ik heb ze er gewoon zo ingekieperd. Beven netjes op de bode  liggen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 769
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #13 Gepost op: 26-07-2019 21:34 u »
Geen idee of er na het branden nog iemand met z'n vieze vingers aan is geweest...
Heel het proces van branden en verpakken gebeurt automatisch. En ik veronderstel dat jij je handen af en toe wast. 😉

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.584
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #14 Gepost op: 27-07-2019 00:08 u »
Koffiebonen en koffiebonen, er is heel veel verschil, welke boon en hoe gebrand. Ieder heeft zijn voorkeuren. Zwaar of licht gebrand, een vettige of droge boon, al dat soort zaken maken het lastig. Daar komt bij dat veel bonen relatief zwaar gebrand worden omdat de koffieautomaten niet zo goed met een vettige licht gebrande boon overweg kunnen.

Dus, wat moet je er mee? De makkelijkste weg is inderdaad kleine hoeveelheden jongbier en koffie (koud of warm geextraheerd) blenden en dan voor het afvullen bepalen wat je gaat doen. Zelf branden is weer een hele studie op zich. Vergeet het zuur niet dat koffie met zich mee kan brengen, in een straffe bak proef je het niet zo, maar in een "dun bier" des te meer. Het wordt minder mettertijd, maar je bier veranderd ook. Dit merk ik met name als ik koffie einde kook toevoeg.

Dan zijn er nog de andere methoden, waar geen boon aan te pas komt, b.v. een deel zwartemout of zelfs brown pas aan de kook toevoegen, maar hoeveel en wanneer. Of gebrande suikers, denk Buisman en dan niet alleen het schepje dat je bij de koffie doet, maar kijk eens naar de gehele range gebrande suikers die ze maken/aanbieden.

Een geheel andere methode is het inzetten van hout(extract) tijdens de gisting waarbij de gist stoffen uit het hout omzet in andere stoffen die een koffie achtige smaak geven. High-end en moeilijk te contoleren of het vergt heel veel ervaring.

Ten slotte, er zijn heel wat stoffen die een chocolade of koffie-achtige smaak geven, kijk b.v eens naar Carobmelasse. Solo doet het niet zo veel, maar in combinatie met crystal- en chocolade mout kan het je heel ver brengen,

Success ;)

EDIT: ik wil je hiermee niet van de wijs brengen, kies je weg, "high road" of "low road" en volg die,

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Stevige laagalcoholische koffieporter
« Reactie #15 Gepost op: 27-07-2019 10:29 u »
Haha, dat is niet de eerste keer dat je me van de wijs probeert te brengen met een interessant verhaal, Ingo. Ik waardeer het ten zeerste.

Ik heb ook nog anchopepers liggen, mild en wat gerookt. Misschien gebruik ik die wel ipv koffie...

Tags: