Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mijn eerste weizen  (gelezen 1077 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 7ijs

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Mijn eerste weizen
« Gepost op: 22-07-2019 16:04 u »
Ik ben wat aan het experimenteren met BrewFather en heb een weizen recept samengesteld. Wat vinden jullie van onderstaand?
De smaak die ik zoek is een kruidige (kruidnagel), romige weizen.

Weizen - 5.1%
Weissbier
IBU : 11 (Tinseth)
Color : 7 EBC

Pre-Boil Gravity : 1.043
Original Gravity : 1.052
Final Gravity : 1.013
Batch Size : 20 L
Boil Size : 25.33 L
Boil Time : 90 min
Mash Water : 16.52 L
Sparge Water: 13.53 L @ 78 C
Total Water : 30.05 L

Brewhouse Efficiency: 70%
Mash Efficiency : 70%

Fermentables (4.72 kg)
2.36 kg - Pale Wheat 3.2 EBC (50%)
2.36 kg - Pilsen 3.2 EBC (50%)

Hops (20 g)
90 min - 20 g - Hallertauer Hersbrucker  

Yeast
1 pkg - Lallemand Munich Classic

Mash Profile
42 C - 15 min - Temperature
62 C - 35 min - Temperature
72 C - 25 min - Temperature
78 C - 5 min - Temperature

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 443
  • Land: nl
Re: Mijn eerste weizen
« Reactie #1 Gepost op: 22-07-2019 16:20 u »
Als je de hoofdgisting op 17-18 graden laat verlopen dan komt het wel goed. :brouwen:

Offline 7ijs

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eerste weizen
« Reactie #2 Gepost op: 22-07-2019 16:31 u »
Als je de hoofdgisting op 17-18 graden laat verlopen dan komt het wel goed. :brouwen:
Ik heb geen klimaatkast. Allen een berging waar het tussen de 18 en 21 graden is, dus hij zal zeker wel iets fruitiger worden?

Offline Jeffreybrouwt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Beginnend brouwer na startkit
Re: Mijn eerste weizen
« Reactie #3 Gepost op: 22-07-2019 16:44 u »
Ik heb geen klimaatkast. Allen een berging waar het tussen de 18 en 21 graden is, dus hij zal zeker wel iets fruitiger worden?
Houd er wel rekening mee ( als je aankomende dagen brouwt) dat de temperatuur hoog oploopt!
Ik weet niet of je temperatuur in je berging dan veel veranderd!!

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 443
  • Land: nl
Re: Mijn eerste weizen
« Reactie #4 Gepost op: 23-07-2019 01:44 u »
Ik heb geen klimaatkast. Allen een berging waar het tussen de 18 en 21 graden is, dus hij zal zeker wel iets fruitiger worden?
In dat geval kun je beter een saison gaan brouwen momenteel.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.201
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Mijn eerste weizen
« Reactie #5 Gepost op: 23-07-2019 02:14 u »
In dat geval kun je beter een saison gaan brouwen momenteel.
Een saison op 21 C  :weetniet: :weetniet: :weetniet:

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.667
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Mijn eerste weizen
« Reactie #7 Gepost op: 23-07-2019 15:15 u »
Voor kruidnagel is het de moeite waard om de gist van Schneider op te kweken, of die van La Trappe (als die opkweekbaar is)

Ingo

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 443
  • Land: nl
Re: Mijn eerste weizen
« Reactie #8 Gepost op: 23-07-2019 16:28 u »
een saison op 21 C  :weetniet: :weetniet: :weetniet:
Waar is het momenteel 21 graden dan? Op de noordpool of zo? :weetniet:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.975
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Mijn eerste weizen
« Reactie #9 Gepost op: 23-07-2019 16:49 u »
Voor kruidnagel is het de moeite waard om de gist van Schneider op te kweken, of die van La Trappe (als die opkweekbaar is)

Ingo

Ik zou het ook wel met een T58 of een Chimay aandurven, op lage temperatuur vergisten (al wordt dat voor de TS lastig aangezien er niet gecontroleerd wordt vergist)

Offline 7ijs

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eerste weizen
« Reactie #10 Gepost op: 24-07-2019 14:41 u »
Dank voor de tips. Hopelijk is het over een weekje of 2 minder warm. Ik ga mij dan eens wagen aan dit biertje.

Offline VanDenBerge

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eerste weizen
« Reactie #11 Gepost op: 24-07-2019 21:55 u »
Ik heb een maand of wat geleden een vergelijkbaar recept samengesteld. Is een prima Weizen geworden die met deze temperaturen heerlijk smaakt!
ik heb  ook een topic voor gestart met dezelfde titel :)
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39260.0.html

Tags: