Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bramling Cross Bitter  (gelezen 1415 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.972
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Bramling Cross Bitter
« Gepost op: 01-07-2019 21:29 u »
Voor aanstaande vrijdag staat het volgende recept op de rol:

Op- of aanmerkingen zijn van harte welkom:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBrummel
Brouwdatum09-04-2019
BierstijlPale Ale/Strong Bitter
Volume23,1 l
Begin SG1,044 SG
Berekende kleur (Mosher)19 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Rossum (Ov.)
1,51 mlFosforzuur
10,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l212 mg/l44 mg/l73 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgFinest Pale Ale Golden PromiseSimpsons Malt7 EBC75,0 %
1,00 kgGreenSwaen Bio RedThe Swaen50 EBC25,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gBramling Crossbellen7,7%60 min.25,0 IBU
30,0 gBramling Crossbellen7,7%15 min.12,4 IBU
30,0 gBramling Crossbellen7,7%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterPub (A09)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #1 Gepost op: 01-07-2019 22:05 u »
De gist die je wil gebruiken is Pub (A09). Waar heb je die gekocht?

Het schijnt een sterk flocculerende gist te zijn. Dergelijke gisten kennen meestal een vrij lage vergistingsgraad. Met welk eind SG houd je rekening?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.972
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #2 Gepost op: 01-07-2019 23:11 u »
De gist die je wil gebruiken is Pub (A09). Waar heb je die gekocht?

Het schijnt een sterk flocculerende gist te zijn. Dergelijke gisten kennen meestal een vrij lage vergistingsgraad. Met welk eind SG houd je rekening?

Bij Brouwmarkt. Ik ken deze gist niet, ga uit van de gegevens die ik kan achterhalen op de website van Imperial, gok ergens tussen de 1.010 en 1.015, aangezien het een relatief laag begin SG heeft.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.972
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #3 Gepost op: 24-07-2019 08:31 u »
Dit bier 12-07 gebrouwen, 22l @ 1.044 in het gistvat.
Gisteren eens gemeten: Brix 6 / SG 1.012, SVG van 72,5 (+/-).

Het bier is al erg helder, gaat aanstaande vrijdag (in principe) op fles! Een mooie bitter om de hete dagen mee door te komen  8)


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #4 Gepost op: 24-07-2019 09:45 u »
Het schijnt een sterk flocculerende gist te zijn. Dergelijke gisten kennen meestal een vrij lage vergistingsgraad.
Kan dat komen omdat de gist vroegtijdig neerslaat, dus feitelijk niet helemaal uitgist?

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #5 Gepost op: 24-07-2019 09:53 u »
Kan dat komen omdat de gist vroegtijdig neerslaat, dus feitelijk niet helemaal uitgist?

Heb met vergelijkbare gisten zoals de Wyeast 1968 Londen ESB (vermoedelijk Fullers) ook gemerkt dat wanneer je de gist na hoofdvergisting weer in suspensie brengt, het nog wel eens wil doorvergisten. Dat kan bijvoorbeeld door over te hevelen naar een tweede vergistingsvat, of door bij een cct langs onder CO2 door te blazen.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 638
  • Land: nl
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #6 Gepost op: 24-07-2019 10:20 u »
Heb met vergelijkbare gisten zoals de Wyeast 1969 Londen ESB (vermoedelijk Fullers) ook gemerkt dat wanneer je de gist na hoofdvergisting weer in suspensie brengt, het nog wel eens wil doorvergisten. Dat kan bijvoorbeeld door over te hevelen naar een tweede vergistingsvat, of door bij een cct langs onder CO2 door te blazen.

Ik heb ook wel eens gemerkt dat deze gist dan na het afvullen doorgaat  :nut:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.972
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #7 Gepost op: 24-07-2019 11:12 u »
Hmm, niet in de gelegenheid om naar een goed vat over te hevelen. Goed in de gaten houden dus.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.664
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #8 Gepost op: 24-07-2019 12:29 u »
Windsor heeft daar ook wel een handje van. Voor echte Engelse plakkers is de dynamiek in ons gistvat te klein, rondpompen tijdens de gisting kan helpen. Overigens ook met een aantal Kveik "stammen" kan dit je gebeuren.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #9 Gepost op: 24-07-2019 16:04 u »
Windsor heeft daar ook wel een handje van. Voor echte Engelse plakkers is de dynamiek in ons gistvat te klein, rondpompen tijdens de gisting kan helpen. Overigens ook met een aantal Kveik "stammen" kan dit je gebeuren.

Ingo
Dan is mijn roerwerkje in het gistingsvat toch nog niet zo'n gek idee dus.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.972
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #10 Gepost op: 24-07-2019 16:57 u »
Dan is mijn roerwerkje in het gistingsvat toch nog niet zo'n gek idee dus.

Heb je die er al inzitten, of moet je dat nog uitdokteren?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #11 Gepost op: 24-07-2019 18:06 u »
Heb je die er al inzitten, of moet je dat nog uitdokteren?
Dat gebruik ik al jaren. Toevallig nog gebruikt bij mijn laatste bier een tripelachtig bier met ondergist op 16 graden vergist, zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39128.msg596701.html#msg596701. tegen het einde van de gisting het roerwerk uitgezet en toen nog 2 weken wachten tot de gisting helemaal was gestopt en toen bottelen enkele dagen later. bier was kraakhelder  van 1080 naar 1014 in 3 weken.   

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.664
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #12 Gepost op: 24-07-2019 18:51 u »
Op z'n simpels neem je zo'n chinees solarpompje en knijp je eventueel het debiet een beetje. Die kun je zo in het wort/jongbier mikken.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #13 Gepost op: 24-07-2019 23:12 u »
Op z'n simpels neem je zo'n chinees solarpompje en knijp je eventueel het debiet een beetje. Die kun je zo in het wort/jongbier mikken.

Ingo

Is zo'n ding goed te reinigen en te ontsmetten van binnen/ anders is zo je bier besmet.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.664
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #14 Gepost op: 25-07-2019 07:41 u »
Is zo'n ding goed te reinigen en te ontsmetten van binnen/ anders is zo je bier besmet.

Ik laat zo'n pompje gewoon een nacht in vaatwasmiddelwater draaien en dan een paar uur in een ontsmettingsmiddel. Kan het resultaat niet nameten maar het bier heeft er de paar keer dat ik het heb gedaan niets van opgelopen.

Ingo

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #15 Gepost op: 25-07-2019 08:13 u »
Hmm, niet in de gelegenheid om naar een goed vat over te hevelen. Goed in de gaten houden dus.

Of snel opdrinken  ;)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.972
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #16 Gepost op: 25-07-2019 09:12 u »
Of snel opdrinken  ;)

Bied je je weer geheel belangeloos aan om hieraan bij te dragen? ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bramling Cross Bitter
« Reactie #17 Gepost op: 25-07-2019 11:02 u »
Ik laat zo'n pompje gewoon een nacht in vaatwasmiddelwater draaien en dan een paar uur in een ontsmettingsmiddel. Kan het resultaat niet nameten maar het bier heeft er de paar keer dat ik het heb gedaan niets van opgelopen.

Ingo
Het is denk ik vooral asjes en lagertjes waar je slecht bijkomt. Maar door continue pompen zal het daar misschien toch wel bijkomen. Voor mij is een roermagneetje een goede oplossing met hetzelfde effect, maar simpeler omdat ik gewoon het magneetje steriel onderin het gistingsvat leg met de roerder eronder.

Tags: