Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel minder zoet maken  (gelezen 2219 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tripel minder zoet maken
« Gepost op: 21-07-2019 00:44 u »
Op basis van dit recept https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,2632.0.html heb ik nu tweemaal een lekkere tripel gebrouwen.
Ook vrienden, familie kennissen en collega's waren enthousiast over het bier. Enige commentaar was dat het wel iets minder zoet zou mogen. Hier kan ik mezelf goed in vinden.
Het bier is vol van smaak, redelijk fruitig van smaak en geur, heeft een fijn bittertje maar is wel erg zoet.

Hoe ga ik komen tot een minder zoete tripel.

Ik denk in elk geval op een lagere temperatuur vergisten. Wat nog meer? Andere gist? Meer spoelen?  :weetniet:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #1 Gepost op: 21-07-2019 01:13 u »
Deel van de mout vervangen door suiker

Offline Brouwert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #2 Gepost op: 21-07-2019 07:27 u »
Wat is je vergistingsgraad en welke gist heb je gebruikt (de S-04 zoals in het recept staat?)?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.152
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #3 Gepost op: 21-07-2019 08:55 u »
Er zijn gisten die ook maltotriose kunnen omzetten naar alcohol. Dus zal het uitzoeken worden welke dat zijn. Ook per 10L wort 100g mout vervangen door suiker en die volop laten meespelen, door die pas toe te voegen in het gistvat naar het einde van de gisting.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #4 Gepost op: 21-07-2019 08:59 u »
Het is een volmout Tripel, dus begrijpelijk dat deze zoetig is. Je zou de gist eens kunnen vervangen voor een meer Belgische gist zoals Fermentis BE-256 of Mangrove Jack m-31. Deze gisten wat verder door. Je zou ook nog een gedeelte van de mout kunnen vervangen door 10-15% suiker.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.690
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #5 Gepost op: 21-07-2019 09:44 u »
Zoet balanceer je met bitter, een tripel mag best wat aan bitter hebben, ga eens aan de bovenkant zitten, richting 30 IBU. Een gist die dieper uitgist en suiker in de stort helpen ook. Een ander gist geeft een andere smaak, die veranderen zou niet mijn eerste keus zijn als het huidige bier je bevalt.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.903
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #6 Gepost op: 21-07-2019 10:11 u »
De zoete indruk kan ook komen door esters. Dus naast de gemeten SVG te meten en daar conclusie uittrekken over restsuikers en die SVG verhogen zou je ook kunnen kijken of je minder esters kunt maken bv door bij lagere temperatuur te vergisten. Kristalsuiker geeft ook meer esters. Dus nog maar de vraag of je daarmee de zoete indruk wegkrijgt. Restsuikers zijn ook suikers die minder zoet smaken, dus hebben minder invloed op de zoet beleving dan menigeen denkt.   

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #7 Gepost op: 21-07-2019 11:28 u »
Zoet balanceer je met bitter, een tripel mag best wat aan bitter hebben, ga eens aan de bovenkant zitten, richting 30IBU. Een gist die dieper uitgist en suiker in de stort helpen ook. Een ander gist geeft een andere smaak, die veranderen zou niet mijn eerste keus zijn als het huidige bier je bevalt.

Ingo
Die bovenkant is eerder 40. Westmalle is 39 en echt niet te bitter.
Mik op een eind sg van 1010 door suiker toe te voegen. Dit kan je makkelijk berekenen met bv BrouwHulp.
De hogere IBU in combinatie met lager eind sg zal voor een betere balans zorgen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.152
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #8 Gepost op: 21-07-2019 11:48 u »
Het is een volmout Tripel, dus begrijpelijk dat deze zoetig is.
Eigenlijk mag je met een volmoutbier niet hoger mikken dan 7 vol% en dat is dan nog geen tripel.
Alles boven 7 vol% moet komen van suiker. Dit met een aangepaste gist kan je gemakkelijk tot 1005 doorgisten.
Ik heb een gistsoort in mijn gistbank (Flanders Golden Ale) die vlotjes doorgaat tot 1002 en na een tijdje rijpen in de kelder, toch heel zacht is van smaak

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #9 Gepost op: 21-07-2019 11:51 u »
In dit topic staan veel goede suggesties voor het brouwen van een minder zoet bier.

Wat werkt is:
- minder caramout in de stort;
- bitterheid verhogen;
- suiker toevoegen;
- gist enten met een hogere vergistingsgraad;
- meer gist enten;
- beluchten wort beperken (in combinatie met meer gist)
- vergistingstemperatuur omlaag brengen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #10 Gepost op: 21-07-2019 11:53 u »
Die bovenkant is eerder 40. Westmalle is 39 en echt niet te bitter.

36 volgens https://www.bierista.nl/Westmalle-tripel

Hopbier

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #11 Gepost op: 21-07-2019 12:02 u »
36 volgens https://www.bierista.nl/Westmalle-tripel

Hopbier
39 gemeten in het lab van de KU Leuven, zie het boek van Kevin Verstrepen, 'Belgisch bier getest en geproefd'.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #12 Gepost op: 21-07-2019 12:19 u »
39 gemeten in het lab van de KU Leuven, zie het boek van Kevin Verstrepen, 'Belgisch bier getest en geproefd'.

Uit jaar: 2011?

Hopbier

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #13 Gepost op: 21-07-2019 13:00 u »
Uit jaar: 2011?

Hopbier
2018.
Westmalle Tripel is trouwens al decennia 39 IBU.

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #14 Gepost op: 21-07-2019 13:04 u »
Dank voor de vele reacties. Hier kan ik wel wat mee. Kan iemand uitleggen waarom het vervangen van een deel mout voor suiker een minder zoet bier oplevert?

Wat is je vergistingsgraad en welke gist heb je gebruikt (de S-04 zoals in het recept staat?)?

Ik gebruik inderdaad de S-04 uit het recept. De laatste brouw kwam ik op een vergistingsgraad van 81%.

Er zijn dus heel wat manieren om te proberen. Voor een volgende brouw zal ik eens beginnen met toevoegen van suiker om te zien wat dat doet.

Groet,

Wilrik

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #15 Gepost op: 21-07-2019 13:10 u »
Kristalsuiker vergist 100%, de suikers uit gemoute en ongemoute granen slechts gedeeltelijk. Daardoor haal je een hogere vergistingsgraad en een lager eind sg als je suiker toevoegt.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 687
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #16 Gepost op: 21-07-2019 13:13 u »
Mout kan niet volledig omgezet worden in vergistbare suikers er zijn altijd ook onvergistbare suikers en dat ervaar je als zoet. Suiker is 100% vergist het wordt dus volledig omgezet en zal dus geen zoete smaak achterlaten.

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #17 Gepost op: 21-07-2019 13:27 u »
Ah duidelijk. Het kwartje is gevallen  :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #18 Gepost op: 21-07-2019 13:29 u »
Mout kan niet volledig omgezet worden in vergistbare suikers er zijn altijd ook onvergistbare suikers en dat ervaar je als zoet. Suiker is 100% vergist het wordt dus volledig omgezet en zal dus geen zoete smaak achterlaten.

Overigens hebben onvergistbare suikers een vrij lage zoetkracht. Vergistbare suikers zoals fructose en glucose smaken veel zoeter.



Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #19 Gepost op: 21-07-2019 13:37 u »
- meer gist enten;
- beluchten wort beperken (in combinatie met meer gist)
- vergistingstemperatuur omlaag brengen.

Deze 3 omdat ze de hoeveelheid esters verminderen?

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #20 Gepost op: 21-07-2019 13:41 u »
Overigens hebben onvergistbare suikers een vrij lage zoetkracht. Vergistbare suikers zoals fructose en glucose smaken veel zoeter.

Aangezien ik al een vrij hoge vergistingsgraad heb moet ik het dan misschien toch niet proberen met meer suiker. Misschien is op een lagere temperatuur vergisten niet zo gek. De laatste keer heb ik 20 graden aangehouden tijdens de vergisting, volgende keer eens een graadje lager.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #21 Gepost op: 21-07-2019 20:29 u »
Deze 3 omdat ze de hoeveelheid esters verminderen?

Ja. Veel esters zorgen voor een zoete beleving.
Daarnaast geeft meer gist ook een droger bier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #22 Gepost op: 21-07-2019 20:31 u »
Aangezien ik al een vrij hoge vergistingsgraad heb moet ik het dan misschien toch niet proberen met meer suiker. Misschien is op een lagere temperatuur vergisten niet zo gek. De laatste keer heb ik 20 graden aangehouden tijdens de vergisting, volgende keer eens een graadje lager.

Wat is hoog?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.903
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #23 Gepost op: 21-07-2019 21:04 u »
Aangezien ik al een vrij hoge vergistingsgraad heb moet ik het dan misschien toch niet proberen met meer suiker. Misschien is op een lagere temperatuur vergisten niet zo gek. De laatste keer heb ik 20 graden aangehouden tijdens de vergisting, volgende keer eens een graadje lager.

De zoete indruk kan ook komen door esters. Dus naast de gemeten SVG te meten en daar conclusie uittrekken over restsuikers en die SVG verhogen zou je ook kunnen kijken of je minder esters kunt maken bv door bij lagere temperatuur te vergisten. Kristalsuiker geeft ook meer esters. Dus nog maar de vraag of je daarmee de zoete indruk wegkrijgt. Restsuikers zijn ook suikers die minder zoet smaken, dus hebben minder invloed op de zoet beleving dan menigeen denkt.   

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #24 Gepost op: 21-07-2019 21:32 u »
Daarnaast geeft meer gist ook een droger bier.

Vanwaar dan minder beluchten in combinatie met meer gist?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #25 Gepost op: 21-07-2019 23:29 u »
Vanwaar dan minder beluchten in combinatie met meer gist?

Beluchten zorgt voor meer gist maar ook voor een hogere estervorming.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #26 Gepost op: 22-07-2019 00:42 u »
Beluchten zorgt voor meer gist maar ook voor een hogere estervorming.

Welke van de twee doet daar het hardst aan mee dan? Oftewel: krijg je meer estervorming door beluchten of door onder-enten? En heft meer gist/minder beluchten elkaar dan niet op?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.903
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #27 Gepost op: 22-07-2019 07:30 u »
Beluchten zorgt               voor een hogere estervorming.
Heb je daar een verklaring voor of literatuurverwijzing? Ik had altijd begrepen dat beluchten juist voor een cleaner bier zorgt.

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #28 Gepost op: 22-07-2019 09:34 u »
Wat is hoog?

De laatste keer zat ik op 81%. Begin SG 1072 eind 1014

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.903
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #29 Gepost op: 22-07-2019 10:29 u »
81% is zeker hoog en zou geen verklaring kunnen zijn voor een zoet bier door restsuikers. Moet in dit geval dus een andere oorzaak hebben zoals esters of andere stoffen die de verhouding bitter/zoet richting zoet sturen. 

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #30 Gepost op: 22-07-2019 11:25 u »
Die 8 gram koriander op 15 liter bier zal ook zeker bijdragen aan de zoetbeleving. Door deze te vervangen door 4 gram bittere sinaasappelschil zal je ook een wat minder zoet smakende tripel krijgen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.152
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #31 Gepost op: 22-07-2019 11:46 u »
81% is zeker hoog en zou geen verklaring kunnen zijn voor een zoet bier door restsuikers. Moet in dit geval dus een andere oorzaak hebben zoals esters of andere stoffen die de verhouding bitter/zoet richting zoet sturen.
Dan is het nog de vraag, HOE kom je tot dit cijfer. Met een begin densiteit 1072 naar 1014 kom ik op een schijnbare vergistinggraad van 79,3%

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.903
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #32 Gepost op: 22-07-2019 12:19 u »
Dan is het nog de vraag, HOE kom je tot dit cijfer. Met een begin densiteit 1072 naar 1014 kom ik op een schijnbare vergistinggraad van 79,3%
Er zit een klein verschil tussen of je het berekent op basis van SG of op basis van schijnbaar extract inderdaad. 1072=17.5 plato en 1014 = 3.6 plato. Dan is SVG = (17.5 - 3.6) / 17.5 = 79.4% en op basis van SG is het (72 - 14) / 72 = 81%. Feitelijk is de officiŽle definitie volgens de plato methode, maar de hobbybrouwers gebruiken bijna altijd de SG formule omdat die direct uit te rekenen is op basis van gemeten SG.

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #33 Gepost op: 22-07-2019 12:27 u »
Er zit een klein verschil tussen of je het berekent op basis van SG of op basis van schijnbaar extract inderdaad. 1072=17.5 plato en 1014 = 3.6 plato. Dan is SVG = (17.5 - 3.6) / 17.5 = 79.4% en op basis van SG is het (72 - 14) / 72 = 81%. Feitelijk is de officiŽle definitie volgens de plato methode, maar de hobbybrouwers gebruiken bijna altijd de SG formule omdat die direct uit te rekenen is op basis van gemeten SG.

Ik gebruik inderdaad de tweede berekening.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.903
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #34 Gepost op: 22-07-2019 14:16 u »
Ik gebruik inderdaad de tweede berekening.
Op zich prima. Voor lichte bieren (begin SG=1040) is het verschil tussen beide methoden ca 1% SVG en voor zware bieren kan dat verschil oplopen tot ca 2%. Zolang het maar duidelijk is welke methode je gebruikt is het prima.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #35 Gepost op: 22-07-2019 21:17 u »
Welke van de twee doet daar het hardst aan mee dan? Oftewel: krijg je meer estervorming door beluchten of door onder-enten? En heft meer gist/minder beluchten elkaar dan niet op?

Door onder-enten krijg je meer estervorming. Dat wordt versterkt als je intensief belucht om op die manier meer gistcellen aan te laten maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel minder zoet maken
« Reactie #36 Gepost op: 22-07-2019 21:36 u »
Heb je daar een verklaring voor of literatuurverwijzing? Ik had altijd begrepen dat beluchten juist voor een cleaner bier zorgt.


Flavor-Active Esters: Adding Fruitiness to Beer



Tags: