Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg  (gelezen 1506 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hobbyman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Gepost op: 19-07-2019 01:39 u »
De titel zegt het al. Op het forum al een tijdje gezocht en men geeft aan niet veel hoger te gaan dan 4 gram per liter ivm gevaar voor overcarbonisatie.

Ik wil een weizen brouwen en na hoofdgisting dmv CO2 het bier naar een tweetal cornelius vaatjes over drukken voor nog wat na-gisting en hergisting. Toen ik weizen hergistte in flessen gebruikte ik 8 gram suiker per liter. Voor cornelius vaatjes gebruikt men hooguit de helft. Waarom is dat? Als mijn bier volledig is uitgegist, is 4 gram dan nog steeds de max? Uiteraard kan ik altijd nog carboniseren met een CO2 fles mocht het te weinig zijn.

 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.520
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19L cornelius keg
« Reactie #1 Gepost op: 19-07-2019 07:36 u »
Ik gebruik voor mijn fusten gewoon 7 of 8 gram er liter. Maar dat kan alleen als je een goed tap systeem hebt. In mijn geval een standaard tapkraan met 3 meter remleiding van nylon 4 mm inwendig en fust koelen tot 6-7 graden. tapdruk 1 BAR.
 

Offline hobbyman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19L cornelius keg
« Reactie #2 Gepost op: 19-07-2019 09:41 u »
Hans, ik kan mijn fust inderdaad koelen tot zo'n 6 graden en de tapdruk op 1 bar zetten. Ik maak gebruik van een tapkraan met compensator. Dit werkt prima tot nu toe.

Als ik nu 8 gram suiker/liter in mijn fust doe, dan kom ik uit op een 3.1 vol CO2 volgens BrouwHulp. Dit delen door 0.51, dan heb ik 6 gram CO2/liter   
Dan heb ik een reken tabel waar ik dit invoer en ik zet deze weg op 22 graden, dan zou de verzadigings druk volgens de tabel uitkomen op 2.88 bar. Klopt dat? Ik wil na hergisten natuurlijk gaan koelen, en dan zou de druk bij 5 graden uitmoeten komen op 1.25 bar. De tapdruk zal daar dan ook op moeten worden ingesteld denk ik?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.520
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19L cornelius keg
« Reactie #3 Gepost op: 19-07-2019 10:05 u »
Hans, ik kan mijn fust inderdaad koelen tot zo'n 6 graden en de tapdruk op 1 bar zetten. Ik maak gebruik van een tapkraan met compensator. Dit werkt prima tot nu toe.

Als ik nu 8 gram suiker/liter in mijn fust doe, dan kom ik uit op een 3.1 vol CO2 volgens BrouwHulp. Dit delen door 0.51, dan heb ik 6 gram CO2/liter   
Dan heb ik een reken tabel waar ik dit invoer en ik zet deze weg op 22 graden, dan zou de verzadigings druk volgens de tabel uitkomen op 2.88 bar. Klopt dat? Ik wil na hergisten natuurlijk gaan koelen, en dan zou de druk bij 5 graden uitmoeten komen op 1.25 bar. De tapdruk zal daar dan ook op moeten worden ingesteld denk ik?

Met 8 gram suiker krijg je 4 gram koolzuur en als je dan nagisting doet bij 20 graden dan zit er al 1.6 gram koolzuur opgelost, dus samen dan inderdaad ca 6 gram/liter (5.6).  bij 22 graden kom ik dan op 2.5 BAR (Bierpro) en als je dan terugkoelt naar 5 graden zit je op  1.0 BAR. Wat ik doe is de tapdruk erop zetten op het moment dat ik ga tappen (kraan van de cilinder even open en dan weer dicht) dan tappen. tijdens het tappen zakt de druk dan iets evt na het tappen op 0.8 zetten door weer even de kraan open. dan heb je bij het tappen iets meer dan de verzadigingsdruk waardoor je net wat minder schuim tapt, maar omdat je die druk er niet continue opzet lost er niet meer koolzuur op. 

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 458
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #4 Gepost op: 20-07-2019 07:13 u »
Als je je bier met CO2 naar een fust over zet, waarom dan nog nagisten in fust met suiker en niet gewoon geforceerd carboniseren?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.520
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #5 Gepost op: 20-07-2019 07:44 u »
Als je je bier met CO2 naar een fust over zet, waarom dan nog nagisten in fust met suiker en niet gewoon geforceerd carboniseren?
Ik bottel vaak een brouwsel in fustjes en flesjes. Dan is 1 stap om bottelsuiker toe te voegen wel zo simpel.
Carboniseren kost ook behoorlijk wat koolzuur en extra handelingen. en het voordeel van bottelsuiker is dat het snel alle zuurstof verbruikt, dus minder kans op oxidatie omdat je tijdens het bottelen niet kunt voorkomen dat er extra zuurstof oplost in je bier. met bottelsuiker is die zuurstof na een paar uur verbruikt.

Offline hobbyman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #6 Gepost op: 21-07-2019 02:39 u »
Als je je bier met CO2 naar een fust over zet, waarom dan nog nagisten in fust met suiker en niet gewoon geforceerd carboniseren?

Als de hoofdgisting met een dag of 4 is afgelopen, dan kan het proces van na-gisting en hergisting op kamer temperatuur in het fust doorgaan. Terwijl dit bezig is kan ik het gistvat weer vullen met een nieuw brouwsel. Anders moet ik wachten tot het volledig is uitgegist (twee weken), en daarna (geforceerd) carboniseren. 
Als ik dit zonder suiker moet doen, dan moet ik warm carboniseren met CO2, het bier is immers nog niet uitgegist dus zal warm moeten staan nog. Ik weet niet of warm geforceerd carboniseren nadelen heeft behalve dat het koolzuur kost, maar het leek me wel makkelijk zo.
Alle tips zijn welkom

Offline hobbyman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #7 Gepost op: 02-08-2019 21:46 u »
Kan ik de suiker gewoon los in het fust gooien, of moet ik dit per se met kokend water verdunnen?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.430
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #8 Gepost op: 02-08-2019 22:17 u »
Kan ik de suiker gewoon los in het fust gooien, of moet ik dit per se met kokend water verdunnen?

Heb je wel eens een schep droge suikerkristallen in een glas cola gestrooid?

Offline hobbyman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #9 Gepost op: 02-08-2019 22:48 u »
Suiker in cola gooien wordt een zooitje. Misschien komt dit omdat er koolzuurdruk op zit?
Het bier is nog niet gecarboniseerd ten tijde van de suikergift. Men gooit ook suikerklontjes in de flesjes tijdens het bottelen begrijp ik.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.430
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #10 Gepost op: 03-08-2019 00:05 u »
Bier dat je gaat bottelen bevat altijd koolzuur. Door er losse suiker aan toe te voegen komt er koolzuur vrij.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.420
  • Land: be
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #11 Gepost op: 03-08-2019 08:19 u »
Bier dat je gaat bottelen bevat altijd koolzuur. Door er losse suiker aan toe te voegen komt er koolzuur vrij.
Heb je wel eens een schep droge suikerkristallen in een glas cola gestrooid?
Overschuimen gaat het niet doen hoor, er zijn zoveel hobbybrouwers die suikerklontje of losse suiker gebruiken bij het bottelen, en die flesjes schuimen ook niet over.
Op de gilde bij ons werd vroeger als er nog niet geforceerd werd gecarboniseerd ook gewoon 3 g/l suiker rechtstreeks in het biervat gedaan en dat allemaal zonder schuim problemen :weetniet:

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediŽnten
    • BrouwMout.nl
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #12 Gepost op: 03-08-2019 10:32 u »
Heb je wel eens een schap droge suikerkristallen in een glas cola gestrooid?

Ik heb wel eens een kilo suiker droog in mijn gistvat gegooid.  Dat doen we maar niet meerÖ  :o

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.430
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #13 Gepost op: 03-08-2019 11:49 u »
Overschuimen gaat het niet doen hoor, er zijn zoveel hobbybrouwers die suikerklontje of losse suiker gebruiken bij het bottelen, en die flesjes schuimen ook niet over.
Op de gilde bij ons werd vroeger als er nog niet geforceerd werd gecarboniseerd ook gewoon 3 g/l suiker rechtstreeks in het biervat gedaan en dat allemaal zonder schuim problemen :weetniet:

Bijzonder.
In het verleden heb ik losse suiker gebruikt bij het bottelen. Dat gaf snel overschuimers. De schuimvorming is overigens minder als je eerst de suiker in het flesje doet en daarna het bier in de fles laat stromen. Dat doe ik wel eens bij bottelen van het bier van uitgevoerde testjes. Er is dan altijd veel schuimvorming.
Door het bier eerst op te lossen heb je veel minder last van schuimproblemen.

Offline hobbyman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #14 Gepost op: 05-08-2019 23:03 u »
Goed. De suiker los in het vaatje gestort, en het bier er op, rechtstreeks vanuit de CCT. Geen schuim en geen werk aan gehad verder. Na een halve dag is de druk in het vaatje al 1 bar opgelopen.


Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 965
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #15 Gepost op: 06-08-2019 07:58 u »
Bijzonder.
In het verleden heb ik losse suiker gebruikt bij het bottelen. Dat gaf snel overschuimers. De schuimvorming is overigens minder als je eerst de suiker in het flesje doet en daarna het bier in de fles laat stromen. Dat doe ik wel eens bij bottelen van het bier van uitgevoerde testjes. Er is dan altijd veel schuimvorming.
Door het bier eerst op te lossen heb je veel minder last van schuimproblemen.

Mijn bier is normaal gesproken op kamertemperatuur bij het bottelen, na een cold crash bevat het meer koolzuur, kan het zijn dat dat de reden is dat jij wel schuim hebt?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.430
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoeveelheid suiker voor hergisting op 19 L cornelius keg
« Reactie #16 Gepost op: 06-08-2019 20:59 u »
Mijn bier is normaal gesproken op kamertemperatuur bij het bottelen, na een cold crash bevat het meer koolzuur, kan het zijn dat dat de reden is dat jij wel schuim hebt?

Dat zou inderdaad de reden kunnen zijn. Hoe lager de temperatuur des te meer koolzuur in het bier oplost.

Als je de suiker oplost heb je nooit schuimproblemen vandaar dat ik dit adviseer.

Tags: