Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe evolueer je van beginner tot professional?  (gelezen 4024 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.704
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #50 Gepost op: 18-07-2019 00:07 u »
maar wordt eerst wakker als je professioneel wilt gaan.
Ik zie in dit topic wel een hele hoop (off topic) ballast, maar waar het denk ik om gaat is advies uit de praktijk van mensen die echt professioneel brouwen over waar je zoal tegenaan loopt en hoe je dat oplost wat anders is dan het hobbybrouwen. Ik zou dan denken aan:
-reinigen en desinfecteren hoe doe je dat op grotere schaal?
-gisten wat voor soort koeling heb je dan nodig?
-hop doe je dat anders dan thuisbrouwers, bv pellets ipv bloemen?
-koelen hoe scheidt je de eiwitten van het wort? gaat dat anders dan op hobbybrouwschaal?
-gisten?
bottelen hoe reinig/desinfecteer je je flesjes of koop je flesjes wat is verder van belang bij het bottelen op grotere schaal?
-verkoop  hoe zorg je voor voldoende afzet?
etc.
 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.153
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #51 Gepost op: 18-07-2019 00:07 u »
Je hebt elke keer een dagje naast de ketels gestaan.  :weetniet:

Nope! Zelf mouten schroten, zelf de zakken openen, zelf inmaischen, zelf hop afwegen, zelf tank reinigen, zelf gist enten... the works  :brouwen:  Niemand anders dan ik brouwt mijn bier !!!  :brouwen: :brouwen:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.704
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #52 Gepost op: 18-07-2019 00:11 u »
Nope! Zelf mouten schroten, zelf de zakken openen, zelf inmaischen, zelf hop afwegen, zelf tank reinigen, zelf gist enten... the works  :brouwen:  Niemand anders dan ik brouwt mijn bier !!!  :brouwen: :brouwen:
Maar dan weet je dus al hoe je een grote installatie moet bedienen. Vraag is vooral wat je moet doen voordat je zover bent. Vandaar dat ik zei: meebrouwen met professionals.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.153
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #53 Gepost op: 18-07-2019 00:13 u »
Maar dan weet je dus al hoe je een grote installatie moet bedienen.

Klopt.. en als je je als huurbrouwer pro actief opstelt is dat prima mogelijk (bij sommige brouwerijen... ;) )

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.153
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #54 Gepost op: 18-07-2019 00:15 u »
Vandaar dat ik zei: meebrouwen met professionals.

En daar zit echt niet elke brouwerij op te wachten, want dat 'kost' veel tijd... ;) Tenzij de persoon in kwestie op die dag een klant is... :brouwen:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.704
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #55 Gepost op: 18-07-2019 00:19 u »
Klopt... en als je je als huurbrouwer pro actief opstelt is dat prima mogelijk (bij sommige brouwerijen... ;) )
Dat is dan misschien nog handiger dan bij een brouwerij in dienst gaan. (Als je daar al de kans voor krijgt). En ook voor huurbrouwerijen een kans om meer omzet te draaien als de afnemer het niet alleen doet om bier te krijgen, maar ook kennis en ervaring op te doen.   

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.704
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #56 Gepost op: 18-07-2019 00:21 u »
En daar zit echt niet elke brouwerij op te wachten, want dat 'kost' veel tijd... ;) Tenzij de persoon in kwestie op die dag een klant is... :brouwen:
Ja het mes moet wel aan 2 kanten blijven snijden natuurlijk. Maar met dat uitgangspunt is er wel wat mogelijk lijkt mij.

Offline DeAik

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #57 Gepost op: 18-07-2019 00:29 u »
Ik ben geen huurbrouwer, nooit geweest en zal het nooit zijn.

Ik weet wel wat brouwen is, en vandaar mijn opmerking over opschalen. Een hobbybrouwsel is niet hetzelfde als een professioneel brouwsel  ;)

Hobbybrouwers leven in een droomwereld. En dat is prima, maar wordt eerst wakker als je professioneel wilt gaan.

Goed hoor dat je nog nooit bij een huurbrouwerij hebt gebrouwen maar wel weet te vertellen dat het allemaal niets is. Heb zo'n vermoeden dat het op het forum in tekst allemaal anders overkomt dan bedoeld is, anders zou ik zeggen drink ff een pintje en kijk eens wat vrolijker.

Wat mij betreft (zoals Oscar al aangeeft) is een goede huurbrouwerij een prachtige manier om ooit te gaan kijken of je (semi) professioneel zou willen. En kunnen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zelf alle apparatuur te kopen en plaatsen en dan is dit toch een mooie manier om JOUW bier in een lokale bar of bierwinkel re zien. Legaal.

Maar zoals eerder gezegd, ieder zijn mening. Niet iedereen durft de weg van Ronald en Sander van der Streek (en anderen) in te slaan.

Misschien is dat wel een goede tip: als je professioneel wilt, win dan advies in bij andere professionele brouwerijen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.153
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #58 Gepost op: 18-07-2019 00:37 u »
Niet iedereen durft de weg van Ronald en Sander van der Streek (en anderen) in te slaan.

Ook zij zijn als huurbrouwer begonnen... :brouwen: :biersmile:  ;)

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.931
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #59 Gepost op: 18-07-2019 07:53 u »
Goed hoor dat je nog nooit bij een huurbrouwerij hebt gebrouwen maar wel weet te vertellen dat het allemaal niets is. Heb zo'n vermoeden dat het op het forum in tekst allemaal anders overkomt dan bedoeld is, anders zou ik zeggen drink ff een pintje en kijk eens wat vrolijker.

EBC probeert gewoon een eerlijk beeld te schetsen, vanuit de praktijk, en daar is volgens mij niet veel mis mee.

"Hoe meer ik weet, des te meer ik besef dat ik niets weet"

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.177
  • drink gezond
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #60 Gepost op: 18-07-2019 10:27 u »
Je kunt 100 % geďnformeerd worden en theoretisch het brouwproces kennen maar zonder ervaring…Tja het blijft een moeilijk opgave denk ik…

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.948
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #61 Gepost op: 18-07-2019 21:34 u »
Goed hoor dat je nog nooit bij een huurbrouwerij hebt gebrouwen maar wel weet te vertellen dat het allemaal niets is. Heb zo'n vermoeden dat het op het forum in tekst allemaal anders overkomt dan bedoeld is, anders zou ik zeggen drink ff een pintje en kijk eens wat vrolijker.

Wat mij betreft (zoals Oscar al aangeeft) is een goede huurbrouwerij een prachtige manier om ooit te gaan kijken of je (semi) professioneel zou willen. En kunnen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zelf alle apparatuur te kopen en plaatsen en dan is dit toch een mooie manier om JOUW bier in een lokale bar of bierwinkel re zien. Legaal.

Maar zoals eerder gezegd, ieder zijn mening. Niet iedereen durft de weg van Ronald en Sander van der Streek (en anderen) in te slaan.

Misschien is dat wel een goede tip: als je professioneel wilt, win dan advies in bij andere professionele brouwerijen.

Volgens mij heb ik prima advies gegeven aan de vraagsteller. VAKlab. Een door Vlaanderen georganiseerde training voor beginnende brouwers. Een training op locatie bij 3 professionele brouwerijen. Praten met de brouwer. Vragen stellen en leren. Deze drie brouwerijen zijn alle drie verschillend. Jessenhofke is bierfirma, Ter Dolen is grote microbrouwerij, Perron is klein, handmatig en voorziet enkel de lokale horeca.



Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.948
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #62 Gepost op: 18-07-2019 21:37 u »
Nope! Zelf mouten schroten, zelf de zakken openen, zelf inmaischen, zelf hop afwegen, zelf tank reinigen, zelf gist enten... the works  :brouwen:  Niemand anders dan ik brouwt mijn bier !!!  :brouwen: :brouwen:

Dan heb je enkel wort gemaakt, maar alle rest van wat een brouwerij doet niet gedaan  ;D  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #63 Gepost op: 18-07-2019 22:36 u »
Dan heb je enkel wort gemaakt, maar alle rest van wat een brouwerij doet niet gedaan  ;D  :brouwen:

Oscar vergeet te vertellen dat hij professioneel werkzaam was bij de brouwerij waar hij zijn huurbrouwsels liet brouwen...
Dit is iets wat meer voorkomt: thuis kleine brouwsels hobbymatig brouwen, werkzaam zijn in een professionele brouwerij en ook nog huurbrouwer zijn al dan niet bij de brouwerij waar men werkzaam is.

Oscar heeft nu zijn eigen brouwerij, maar voor hij zo ver was zijn er wel de nodige jaren overheen gegaan en heeft hij gewerkt bij meerdere brouwerijen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.948
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #64 Gepost op: 18-07-2019 23:16 u »
Oscar vergeet te vertellen dat hij professioneel werkzaam was bij de brouwerij waar hij zijn huurbrouwsels liet brouwen...
Dit is iets wat meer voorkomt: thuis kleine brouwsels hobbymatig brouwen, werkzaam zijn in een professionele brouwerij en ook nog huurbrouwer zijn al dan niet bij de brouwerij waar men werkzaam is.

Oscar heeft nu zijn eigen brouwerij, maar voor hij zo ver was zijn er wel de nodige jaren overheen gegaan en heeft hij gewerkt bij meerdere brouwerijen.

Oscar is dan ook niet de gemiddelde 'huurbrouwer'.

Feit blijft dat brouwen en bier op de markt zetten iets anders is dan een dagje wort maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #65 Gepost op: 18-07-2019 23:50 u »
Oscar is dan ook niet de gemiddelde 'huurbrouwer'.

Feit blijft dat brouwen en bier op de markt zetten iets anders is dan een dagje wort maken.

Helemaal mee eens. Er zijn heel wat hobbybrouwers die zich inschrijven in de Kamer van Koophandel als brouwerij maar hun mooie voornemens niet echt van de grond krijgen.

Een hobby is echt wat anders dan een professie.

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #66 Gepost op: 19-07-2019 07:48 u »
Tot zover, is het advies van Ingo de 1e stap naar mijn idee. Eerst heel veel zelf brouwen. Het advies om met potten en pannen te brouwen en niet met een automaat is trouwens ook een hele goede, je kunt dan ook makkelijk opschalen, door grotere potten en pannen te gebruiken. Dan leer je veel meer wat de effecten zijn van tijd en warmte.
Eerst ervaren hobbybrouwer worden is toch wel basis lijkt me.

 :brouwen:

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 974
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #67 Gepost op: 19-07-2019 09:06 u »

Eerst ervaren hobbybrouwer worden is toch wel basis lijkt me.

 :brouwen:
Ik krijg vaak het idee dat marketing en ondernemerschap de basis zijn en het bier niet per se heel bijzonder hoeft te zijn...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe evolueer je van beginner tot professional?
« Reactie #68 Gepost op: 19-07-2019 11:46 u »
Ik krijg vaak het idee dat marketing en ondernemerschap de basis zijn en het bier niet per se heel bijzonder hoeft te zijn...

Dat is een kant die zeker niet onderschat moet worden. Je kunt wel een goed bier brouwen maar je moet het ook verkopen.

Als je bier niet goed genoeg is zal het niet lukken met de verkoop. De kwaliteit onder controle hebben is dan ook de eerste prioriteit. Zoals al meer aangegeven in dit topic is het brouwen van een kleine hoeveelheid van 20 liter wat anders dan 500 of 1000 liter per keer. Het is weliswaar niet wezenlijk anders maar je hebt wel te maken met andere manieren van verwarmen, koelen en pompen.

Tags: