Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Discussie nav prijswinnende tripel  (gelezen 3092 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Discussie nav prijswinnende tripel
« Gepost op: 17-09-2018 13:24 u »
Dit is een afgesplitst topic.
Het board Bewezen Recepten is namelijk een eregalerij en niet de plek om te discussiŽren over recepten




Hierbij het recept van mijn met 88 punten de eerste plaats in klasse C winnende tripel.

Smash Tripel 20 liter.


Mout:       6100 gram   pilsmout 3 ebc Dingemans
Suiker:     1000  gram   kristalsuiker

Hop:         62 gram Cascade bloemen 6,4 % alfa begin koken
                62 gram Cascade bloemen 6,4% alfa laatste 10 minuten koken

Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Maischschema: Storten op 68 graden, temperatuur zakt naar 63 graden. 45 minuten op 63 graden en 30 minuten op 73 graden.


Kooktijd:    90 minuten


Gist:  2 zakjes T-58 over het afgekoelde wort gestrooid.

Vergisting: 5 dagen op 21 graden dan overgeheveld naar gistfles voor 14 dagen op 18 graden.


Startsg: 1077

eind SG: 1016

Alcohol: 8,6%


Bitterheid: 49.1 Ibu Tinseth

Kleur: 8.5 Ebc

 Gebotteld met 8 gram per liter kristalsuiker


Opmerkingen keurmeester: Alcohol overheerst wat. Moutzoet en hopbitter mooi in balans.


Groeten Marco.


Zijn dat twee zakjes van 11 gram voor 20 liter? Normaal is 1 zo'n zakje toch voldoende voor 20 liter?

Ik heb nu een enigszins vergelijkbaar recept van 11 liter in de gistkast staan en dacht met 1 zakje T58 veel te veel gist te hebben toegevoegd...





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #1 Gepost op: 17-09-2018 14:11 u »
Zijn dat twee zakjes van 11 gram voor 20 liter? Normaal is 1 zo'n zakje toch voldoende voor 20 liter?

Ik heb nu een enigszins vergelijkbaar recept van 11 liter in de gistkast staan en dacht met 1 zakje T58 veel te veel gist te hebben toegevoegd...
Met een begin SG van 1.077 heb je wel 2 zakjes nodig voor 20 liter.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #2 Gepost op: 17-09-2018 14:22 u »
Gefeliciteerd, Marco.

Zijn dat twee zakjes van 11 gram voor 20 liter? Normaal is 1 zo'n zakje toch voldoende voor 20 liter?

Ik heb nu een enigszins vergelijkbaar recept van 11 liter in de gistkast staan en dacht met 1 zakje T58 veel te veel gist te hebben toegevoegd...





1 Zakje van 11 gram zou goed zijn voor 20 liter, tot 1.060

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #3 Gepost op: 17-09-2018 14:33 u »
Dus het sg is ook nog van invloed op de hoeveelheid gist, niet alleen het volume. Mijn sg was ongeveer 1.090, dan zou 1 zakje misschien nog niet eens zo gek zijn voor 11 liter?

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #4 Gepost op: 17-09-2018 17:36 u »
Misschien zelfs nog aan de krappe kant.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #5 Gepost op: 17-09-2018 19:32 u »
Misschien zelfs nog aan de krappe kant.

Ik vond het tooltje van MrMalty en dat gaf terug dat ik voor 11 l zo'n  9.9 gram gist nodig had. Er zit 11.9 gram in. Lijkt me redelijk ok dan

Offline Kassie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: 00
  • eentje met de jas aan
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #6 Gepost op: 15-10-2018 14:54 u »
Hoi,

Zaterdag wil ik dit recept (ongeveer) gaan brouwen. Wanneer is het goede moment om de kilo suiker toe te voegen?

Groet

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #7 Gepost op: 15-10-2018 17:49 u »
Hoi,

Zaterdag wil ik dit recept (ongeveer) gaan brouwen. Wanneer is het goede moment om de kilo suiker toe te voegen?

Groet

Ik heb dit na een uur koken toegevoegd om de karamellisatie beperkt te houden.

Offline Kassie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: 00
  • eentje met de jas aan
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #8 Gepost op: 15-10-2018 19:56 u »
Ik heb dit na een uur koken toegevoegd om de karamellisatie beperkt te houden.

Ok dankjewel!

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #9 Gepost op: 19-10-2018 17:43 u »
Wat is het gevolg als de suiker te lang meekookt en karamelliseert?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #10 Gepost op: 19-10-2018 18:02 u »
Wat is het gevolg als de suiker te lang meekookt en karamelliseert?

De kleur van het bier zal iets donkerder worden en ietwat karamelsmaak waarschijnlijk.

Offline HoppyHippo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #11 Gepost op: 30-10-2018 03:59 u »
Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Had even een vraagje, dit recept is op basis van 20L in het vergistvat neem ik aan.

33 liter start koken? 13 liter verdampen lijkt me wel erg veel, of maak ik ergens een rekenfoutje?

Wil op basis van dit recept zaterdag gaan brouwen. Met als toevoeging 20 gram zoete sinasappelschil als kleine tegenhanger van de kruidige gist.

Alvast dank en nog gefeliciteerd ;)

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 197
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #12 Gepost op: 30-10-2018 08:56 u »
Is het niet beter om de (opgeloste) kristalsuiker pas na de hoofdgisting toe te voegen? De gist verteert dan eerst de "moeilijke" suikers en daarna pas de laat toegevoegde kristalsuiker.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 468
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #13 Gepost op: 30-10-2018 09:36 u »
Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Had even een vraagje, dit recept is op basis van 20L in het vergistvat neem ik aan.

33 liter start koken? 13 liter verdampen lijkt me wel erg veel, of maak ik ergens een rekenfoutje?

Wil op basis van dit recept zaterdag gaan brouwen. Met als toevoeging 20 gram zoete sinasappelschil als kleine tegenhanger van de kruidige gist.

Alvast dank en nog gefeliciteerd ;)

Volgens mij blijft er na het maischen nog wat liters zitten in de mout. Dacht ongeveer 1 liter per kilo. Trek er die af en dan nog wat verlies bij het koken. Ook blijft er wat trub over na het koken. Kom je wel op ongeveer 20 liter.

Jos

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #14 Gepost op: 30-10-2018 17:41 u »
Volgens mij blijft er na het maischen nog wat liters zitten in de mout. Dacht ongeveer 1 liter per kilo. Trek er die af en dan nog wat verlies bij het koken. Ook blijft er wat trub over na het koken. Kom je wel op ongeveer 20 liter.

Jos

Inderdaad,bij start koken was het volume ongeveer 27 liter en er ging na koelen een kleine 21 liter in het gistvat. Uiteindelijk is er ongeveer 20 liter gebotteld.
In mijn geval blijft er een liter per kilo mout aan water achter.



Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #15 Gepost op: 30-10-2018 17:45 u »
Is het niet beter om de (opgeloste) kristalsuiker pas na de hoofdgisting toe te voegen? De gist verteert dan eerst de "moeilijke" suikers en daarna pas de laat toegevoegde kristalsuiker.

Als het doel is om een zo ver mogelijk uitvergist bier te krijgen wel.
In mijn geval wist ik wat mijn methode oplevert en kan ik bijvoorbeeld de bitterheid/hopgift daar op aanpassen.

Door ervaring met deze grondstoffen en met mijn apperatuur en volgens mijn werkwijze verkrijg ik dit resultaat.
Iemand anders zal misschien een verder uitvergist bier krijgen waardoor de balans van het bier verschuift naar meer bitter.
Door dit op voorhand al te weten kan je het bier een richting op sturen.
Ja het is een simpel recept maar er zit wel meer achter. ;)

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #16 Gepost op: 19-11-2018 16:29 u »
Maischwater: 21 liter
Spoelwater:   12 liter

Had even een vraagje, dit recept is op basis van 20L in het vergistvat neem ik aan.

33 liter start koken? 13 liter verdampen lijkt me wel erg veel, of maak ik ergens een rekenfoutje?
Ja. Verlies wat in de bostel blijft zitten, 90 minuten koken, volumevermindering met koelen en nog pakweg 3 Š 4 liter met het gisten.

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #17 Gepost op: 19-11-2018 16:58 u »
Gefeliciteerd met dit mooie bier!

Ik vroeg mij af waarom je ervoor gekozen hebt om 90 minuten te koken. Is hier een specifieke reden voor?

Alvast bedankt!

Offline Jeffreybrouwt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Beginnend brouwer na startkit
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #18 Gepost op: 12-07-2019 20:29 u »
Als het doel is om een zo ver mogelijk uitvergist bier te krijgen wel.
In mijn geval wist ik wat mijn methode oplevert en kan ik bijvoorbeeld de bitterheid/hopgift daar op aanpassen.

Door ervaring met deze grondstoffen en met mijn apperatuur en volgens mijn werkwijze verkrijg ik dit resultaat.
Iemand anders zal misschien een verder uitvergist bier krijgen waardoor de balans van het bier verschuift naar meer bitter.
Door dit op voorhand al te weten kan je het bier een richting op sturen.
Ja het is een simpel recept maar er zit wel meer achter. ;)

Dus iemand met minder ervaring, die het recept zo overneemt heeft een te bitter biertje?
Zoja hoeveel gram hop raden jullie aan?  En dan met name in pellets?

Alvast bedankt =)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #19 Gepost op: 12-07-2019 21:00 u »
Dus iemand met minder ervaring, die het recept zo overneemt heeft een te bitter biertje?
Zoja hoeveel gram hop raden jullie aan?  En dan met name in pellets?

Alvast bedankt =)

Graag in dit board (Bewezen Recepten) geen discussies over de recepten. Dat kan in het board Recepten. Ik heb daarom het topic gesplitst en verplaatst.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #20 Gepost op: 13-07-2019 12:58 u »
Dus iemand met minder ervaring, die het recept zo overneemt heeft een te bitter biertje?
Zoja hoeveel gram hop raden jullie aan?  En dan met name in pellets?

Alvast bedankt =)

Als je het resultaat van jouw werkwijze en brouwinstallatie nog niet goed kent zou ik adviseren om te mikken op een 30 ibu, bij te sturen met de hopgift begin koken... Een volgende keer dat je het recept weer brouwt kan je het naar smaak bijsturen.
De hoeveelheid hop die je moet gebruiken hangt af van het alfazuurgehalte van de gebruikte hop en de gewenste bitterheid en volume van het wort . Pellets of bloemen maakt niet uit.

Offline Ruurd

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #21 Gepost op: 30-08-2019 16:12 u »
Hi Marco,

Ik wil binnenkort mijn eerste biertje (ooit) gaan brouwen en het lijkt me heel gaaf om jouw recept als eerste te gebruiken. Echter had ik een vraag over het gist dat je gebruikt, de T-58. Dit zijn zakjes droge gist toch? Je geeft aan ze 'over het afgekoelde wort gestrooid' te hebben. Dus zonder giststarter, hup zo bij het wort en deksel op het gistvat?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #22 Gepost op: 30-08-2019 17:05 u »
Hi Marco,

Ik wil binnenkort mijn eerste biertje (ooit) gaan brouwen en het lijkt me heel gaaf om jouw recept als eerste te gebruiken. Echter had ik een vraag over het gist dat je gebruikt, de T-58. Dit zijn zakjes droge gist toch? Je geeft aan ze 'over het afgekoelde wort gestrooid' te hebben. Dus zonder giststarter, hup zo bij het wort en deksel op het gistvat?
Inderdaad zo over het afgekoelde wort strooien, moeilijker is het niet. :)
Succes met je eerste brouw.

Offline Belg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: be
  • Safir hier - Safir hier - *slok* - Dank u wel!
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #23 Gepost op: 12-09-2019 14:36 u »
Vorige week met een lichte aanpassing dit recept gebrouwen.
2 batches

Kook- en maÔschtijd ingekort naar 60'

1 batch zoals voorgeschreven
1 batch met kardemom toegevoegd op einde kook

Het zullen beiden stevige jongens worden want het begin-SG kwam net iets hoger uit dan verwacht.

Gist vervangen door M41.

Uitgegist en aan het lageren nu.

Wordt vervolgd...


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Discussie nav prijswinnende tripel
« Reactie #24 Gepost op: 14-09-2019 18:56 u »
De m-41 gist veel te ver door met dit recept en suikergift. En kardemom ...brrrr. :-\

Tags: