Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoegaarden  (gelezen 542 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rutger1973

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoegaarden
« Gepost op: 12-07-2019 19:47 u »
Hallo

Ik ben een aantal maanden geleden weer beginnen met brouwen in mijn keukentje. Kleine batches van 10 ltr. en een van mijn eerste bieren was een Hoegaarden recept. Ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben omdat dit het eerste bier is wat ik maak wat daadwerkelijk drinkbaar is en aardig smaakt.

Ik merk echter dat ik wel het frisse zuurtje mis dat Hoegaarden wel heeft. Op het etiket van Hoegaarden staat dat er citroenzuur is toegevoegd. Hebben jullie advies over hoe ik dat zuurtje kan krijgen? Citroenschillen?

Daarnaast gebruik ik de volgende keer wat meer koriander en oranjeschil wat ik ook iets langer laat meekoken, die smaal komt nu onvoldoende terug.

Ik heb onderstaand recept gebruikt:

Batch grootte:   10 l.            
kooktijd:   90 min.            
alcohol percentage:   5,30%            
begin SG:   1050            
eind SG:   1010            
EBC (kleur):   8            
EBU (bitterheid):   14,9            
               
Ingrediënten               
               
ingrediënt   hoeveelheid   kooktijd   waarde   merk/leverancier   
Pilsmout (3 EBC)   1170 g      3 EBC      
Tarwemout (4-6 EBC)   665 g      4 EBC      
Tarwevlokken   335 g      6 EBC      
Havervlokken   105 g      2 EBC      
               
Hop               
Hallertauer Hersbrücker   21,12 g    90 min.   2.5% α      
Hallertauer Hersbrücker   10,5 g    10 min.   2.5% α      
               
Koriander   7,5 g    10 min.   
Oranjeschil, bitter   6 g    10 min.
Wyeast 3944   1 zakje vloeibaar
Maisch water   8,5 liter   
Spoel water   6,5 liter   
               
Maischschema               
Temperatuur (°C)   40   50   61   72   78
Tijd (min.)   10   17   45   47   1


Dank!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoegaarden
« Reactie #1 Gepost op: 12-07-2019 21:32 u »
Citroenzuur kun je bij alle leveranciers van zelfbrouwartikelen kopen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Hoegaarden
« Reactie #2 Gepost op: 12-07-2019 22:09 u »
Citroenzuur kun je bij alle leveranciers van zelfbrouwartikelen kopen.

Of bij je lokale toko!

Offline rutger1973

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden
« Reactie #3 Gepost op: 12-07-2019 22:41 u »
Ok, dus het is daadwerkelijk zo simpel.... gewoon citroenzuur toevoegen. Tijdens de kook? Ik ga op zoek naar een nieuw recept met citroenzuur.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoegaarden
« Reactie #4 Gepost op: 12-07-2019 23:24 u »
Ok, dus het is daadwerkelijk zo simpel... gewoon citroenzuur toevoegen. Tijdens de kook? Ik ga op zoek naar een nieuw recept met citroenzuur.

Ja, soms is het allemaal wat simpeler dan je zou verwachten.

Overigens maakt de gist ook altijd wat citroenzuur aan tijdens de vergisting naast andere zuren zoals azijnzuur en melkzuur.
Door het toevoegen van citroenzuur einde koken daalt de pH van het wort. Het voordeel hiervan is dat de vergisting wat sneller op gang komt en ook dat de bitterheid zachter overkomt.

Tags: