Hallo
Ik ben een aantal maanden geleden weer beginnen met brouwen in mijn keukentje. Kleine batches van 10 ltr. en een van mijn eerste bieren was een Hoegaarden recept. Ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben omdat dit het eerste bier is wat ik maak wat daadwerkelijk drinkbaar is en aardig smaakt.
Ik merk echter dat ik wel het frisse zuurtje mis dat Hoegaarden wel heeft. Op het etiket van Hoegaarden staat dat er citroenzuur is toegevoegd. Hebben jullie advies over hoe ik dat zuurtje kan krijgen? Citroenschillen?
Daarnaast gebruik ik de volgende keer wat meer koriander en oranjeschil wat ik ook iets langer laat meekoken, die smaal komt nu onvoldoende terug.
Ik heb onderstaand recept gebruikt:
Batch grootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcohol percentage: 5,30%
begin SG: 1050
eind SG: 1010
EBC (kleur): 8
EBU (bitterheid): 14,9
Ingrediënten
ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk/leverancier
Pilsmout (3 EBC) 1170 g 3 EBC
Tarwemout (4-6 EBC) 665 g 4 EBC
Tarwevlokken 335 g 6 EBC
Havervlokken 105 g 2 EBC
Hop
Hallertauer Hersbrücker 21,12 g 90 min. 2.5% α
Hallertauer Hersbrücker 10,5 g 10 min. 2.5% α
Koriander 7,5 g 10 min.
Oranjeschil, bitter 6 g 10 min.
Wyeast 3944 1 zakje vloeibaar
Maisch water 8,5 liter
Spoel water 6,5 liter
Maischschema
Temperatuur (°C) 40 50 61 72 78
Tijd (min.) 10 17 45 47 1
Dank!