Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?  (gelezen 1217 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline boarder

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Gepost op: 12-07-2019 18:49 u »
Hallo mede brouwers,

Op dit moment brouw ik een Limburgs abdij bier. Ik laat het bier in het gistvat staan en hevel het niet over om de kans op infecties te verkleinen. Nu is het zo'n 9 dagen na het starten van de hoofdgisting en het waterslot pruttelt niet zo vaak meer. Dus tijd om te gaan lageren. Nu heb ik gelezen dat dit het best bij een iets lagere temperatuur kan, zodat stoffen als diacetyl verwijderd worden. Echter had ik gehoopt dat mijn schuur koeler zal zijn, helaas is dit niet het geval. Kan het kwaad om op ongeveer dezelfde temperatuur te lageren? Tijdens de hoofdgisting was het rond de 19-20 graden, in mijn schuur is het 18 graden. De koelkast is niet echt een optie, omdat het dan veel meer tijd in beslag neemt en ik hier heb gelezen dat dit bieren oplevert die minder hoog scoren.
Ik hoop dat jullie mij van advies kunnen voorzien.

Groetjes Jelle

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 769
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #1 Gepost op: 12-07-2019 19:03 u »
Je kan gerust lageren op dezelfde temperatuur als de hoofdgisting zonder negatieve invloed op de smaak. Koud lageren is vooral interessant om te klaren. Maar is een perfect helder bier echt belangrijk? Nope.

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #2 Gepost op: 12-07-2019 19:03 u »


Het antwoord staat in de beschrijving bij je bierpakket. KOEL dus, hoe koel, dat bepaal je zelf. Maar tussen de 12 en 15 graden Celcius is wel nodig.
Zonde om het bier niet goed te laten rijpen. Kijk eens op Marktplaats voor een goedkope koelkast. Na de lagering kun je die nog altijd ombouwen tot klimaatkast.

:biersmile:


Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #3 Gepost op: 12-07-2019 19:05 u »
En zo je je meteen twee verschillende meningen. En voor beide valt iets te zeggen. Niemand heeft gelijk, niemand heeft ongelijk.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 769
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #4 Gepost op: 12-07-2019 19:17 u »
Het is moeilijk een advies te geven dat voor elk bier past. Voor een blond bier van hoge gisting van 5 tot 6 vol % alc hevel ik niet na de hoofdgisting.  Ik lager 1 week bij 5C en bottel meestal 3 weken na brouwdatum. Maar alles hangt af van de gist, die is de baas.

Offline boarder

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #5 Gepost op: 12-07-2019 19:26 u »


Het antwoord staat in de beschrijving bij je bierpakket. KOEL dus, hoe koel, dat bepaal je zelf. Maar tussen de 12 en 15 graden Celcius is wel nodig.
Zonde om het bier niet goed te laten rijpen. Kijk eens op Marktplaats voor een goedkope koelkast. Na de lagering kun je die nog altijd ombouwen tot klimaatkast.

:biersmile:

Thanks, dat gedeelte over de temperatuur stond bij mij niet zo duidelijk beschreven.

Je kan gerust lageren op dezelfde temperatuur als de hoofdgisting zonder negatieve invloed op de smaak. Koud lageren is vooral interessant om te klaren. Maar is een perfect helder bier echt belangrijk? Nope.

Dan laat ik het zo. Ik zet hem in de schuur, dan is het in ieder geval iets koeler.

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 360
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #6 Gepost op: 12-07-2019 19:49 u »
Waarom lager je? Heeft volgens mij weinig nut.
Het bier wordt na het bottelen vanzelf helder als je de flesjes, als de nagisting is afgelopen, koel wegzet in de kelder.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.091
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #7 Gepost op: 12-07-2019 20:57 u »
Waarom lager je? Heeft volgens mij weinig nut.

Heeft wel degelijk nut om zodoende minder trub in je flesjes te krijgen... ;-)  En 'lageren' doe ik al jaren bij dezelfde temp als de vergistingstemperatuur... :)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.876
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #8 Gepost op: 12-07-2019 22:55 u »
Velen hebben denk ik de definitie van lageren niet helder.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.584
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #9 Gepost op: 12-07-2019 22:59 u »
Velen hebben denk ik de definitie van lageren niet helder.

Exact. Lageren doe je als je je bier niet ongeveer nu wilt nuttigen, maar over een half jaar. Dan lager je bij -1 - 0C om het zo goed mogelijk in verse conditie te houden.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #10 Gepost op: 12-07-2019 23:39 u »
Lageren bij hele lage temperaturen doen ze toch vooral in pilsbrouwerijen om gist kwijt te raken en smaakverbetering te krijgen? Maar je moet dat ook niet te snel na de hoofdgisting doen want dan worden bepaalde ongewenste stoffen die ontstaan als tussenproduct tijdens de hoofdgisting te langzaam afgebroken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.584
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #11 Gepost op: 13-07-2019 09:35 u »
Het Duitse woord Lagern beteken domweg opslaan voor langere tijd, voor bier tot diep in de zomer en om het zo vers mogelijk te houden doe je dat zo koud mogelijk. Dat er een aantal positieve neveneffecten zijn is mooi meegenomen daarom doet een aantal brouwerijen het nog steeds. Bij bijvoorbeeld Grolsch was het tot redelijk recent wet om drie maanden te lageren.

Als je een ondergister wilt lageren dan verlaag je na de hoofdgisting de temperatuur heel langzaam, de gist werkt nog gewoon bij 0C. Je bind dan nog steeds CO2, zodat je niet hoeft te carboniseren en de gist ruimt nog steeds van alles op, er is dus niet zoiets als een diacetylrust. Op een gegeven moment wordt het bier wel van de gistgehaald en naar een lager- of helderbiertank gepompt.

Het huidige grootindustriele brouwproces heeft hier niets meer mee van doen, het is compleet anders, hoge tanks, hoge druk, hoge temperaturen, klaringsmiddelen, filters etc.

Ingo


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #12 Gepost op: 13-07-2019 09:55 u »
Lageren kost tijd en dus opslagruimte. Logisch dus dat grote brouwerijen op zoek zullen zijn naar alternatieven. Voor hobbybrouwers is dat gelukkig een andere verhaal. Die kunnen sturen op optimale kwaliteit. De vraag is dus of lageren in dat opzicht voordelen oplevert. Zelf heb ik wel het idee dat de smaak beter wordt door kouder te lageren omdat waarschijnlijk de verhouding tussen autolysereacties en gewenste reacties afneemt maar dat weet ik niet zeker. Anders kun je net zo goed warmer lageren en korter, maar omdat pilsbrouwerijen toch koud lageren neem ik aan dat er dus zo'n voordeel moet zijn. 

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 360
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #13 Gepost op: 13-07-2019 10:10 u »
Hier ook stuk discussie over het al dan niet nut hebben van koud lageren:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39329.0.html

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 360
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #14 Gepost op: 13-07-2019 10:12 u »
Velen hebben denk ik de definitie van lageren niet helder.

Inderdaad. Sommigen verwarren navergisting met lageren.
Ik bedoel koud lageren voor het bottelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #15 Gepost op: 13-07-2019 12:03 u »
Exact. Lageren doe je als je je bier niet ongeveer nu wilt nuttigen, maar over een half jaar. Dan lager je bij -1 - 0C om het zo goed mogelijk in verse conditie te houden.

Ingo

Lageren is het laten staan van je bier nadat de nagisting is afgelopen...
Dat kan zowel warm als koud. Op grond van moderne inzichten wordt er vaak afwisselend koud en warm gelagerd voor een snelle rijping en klaring.

Traditioneel was lagering koud en lang zoals Ingo schrijft. Tegenwoordig is daar meer variatie in. Het artikel in Brauwelt dat hier over gaat kan ik zo snel niet terugvinden. Het is alweer een paar jaar geleden gepubliceerd.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.584
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #16 Gepost op: 13-07-2019 12:55 u »
Op grond van moderne inzichten wordt er vaak afwisselend koud en warm gelagerd voor een snelle rijping en klaring.

"Op grond van moderne inzichten wordt het bier vaak afwisselend koud en warm gehouden voor een snelle rijping en klaring."

Klaring en rijping dus, niet lageren...

@Hans, zoals je weet lopen allerhande reacties langzamer als de temperatuur lager is, maar ook verandert de onderlinge verhouding van reactiesnelheden. Dus ja, de smaak van het bier zal bij langdurige koude lagering anders veranderen dan bij langdurige warmere lagering. Pilsbrouwers lageren niet meer, het is een bijna continu proces geworden waarbij het bier met allerhande middelen en methoden wordt 'opgepoetst'. Probeer gewoon geen vergelijk te maken met die brouwerijen.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #17 Gepost op: 13-07-2019 13:15 u »
Klaring en rijping dus, niet lageren...

Klaring en rijping zijn natuurlijk altijd het doel van het lageren geweest....

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #18 Gepost op: 13-07-2019 16:55 u »
Probeer gewoon geen vergelijk te maken met die brouwerijen.

Klopt, niet zomaar doen wat zij ook doen, maar begrijpen waarom ze iets doen of niet doen en dat vertalen naar onze processen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 769
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #19 Gepost op: 13-07-2019 16:59 u »
Jullie kunnen nog een partijtje tennis spelen en over en weer argumenten verzinnen maar de topicstarter heeft al lang een antwoord hoor.. 🎾

Offline sven

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: ec
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #20 Gepost op: 22-07-2019 00:53 u »
Van waar komt die foto die vermeld dat diacetyl verdwijnt bij lage temperatuur? Toch wel een aardig kemeltje dat geschoten werd.
Even als het feit dat het sneller zou gaan warm dan koud.  Koud gaat sneller ivm uitklaren, warm gaat sneller ivm ronder maken van het bier.
Ik vergist  warm na en dan 48 tot 72 uur koud om uit te klaren.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.009
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #21 Gepost op: 22-07-2019 11:01 u »
Waarom lager je? Heeft volgens mij weinig nut.
Het bier wordt na het bottelen vanzelf helder als je de flesjes, als de nagisting is afgelopen, koel wegzet in de kelder.
Uw bier bevat veel trub in uw fles en dat wil ik juist niet.
Ik lager altijd bij een lagere temperatuur en heb mooi helder bier zowel in de fles als in het glas, en kan de inhoud van het flesje helemaal nuttigen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lageren bij de zelfde temperatuur als de hoofdgisting?
« Reactie #22 Gepost op: 22-07-2019 21:10 u »
Van waar komt die foto die vermeld dat diacetyl verdwijnt bij lage temperatuur? Toch wel een aardig kemeltje dat geschoten werd.
Even als het feit dat het sneller zou gaan warm dan koud.  Koud gaat sneller ivm uitklaren, warm gaat sneller ivm ronder maken van het bier.

Staat bij het plaatje. Dit is tekst uit de handleiding bij een bierpakket.

Tags: