Onlangs heb ik drie batches met Urtyp pils gebrouwen, elk 20 liter met hetzelfde recept.
De middelste van de drie had aan het eind van de vergisting na een korte lageringsperiode helaas een flinke botersmaak kenmerkend voor diacetyl. Dit is een probleem waar ik in het verleden vaker mee te maken heb gehad, met name door het bier niet lang genoeg uit te laten gisten. Waarom uitgerekend deze wel en de andere twee niet? Geen idee.. wellicht een kleine infectie?
Om nu niet meteen 20 liter bier door de gootsteen te laten lopen heb ik eerst de temperatuur verhoogd naar 16 graden in de hoop dat de gist (37/70) dit alsnog op te ruimen. Helaas was na een week de smaak vrijwel onveranderd.
Nu had het bier al en tijdje gestaan (brouwdatum 12-5 en dit was begin juli) en kan het zijn dat de gist zijn vitaliteit al wat kwijt was dus dacht ik: laat ik er een zakje US-05 in doen (vrij neutraal..) en het bier wat warmer (20 graden) weggezetten. Om de gist toch wat op weg te helpen heb ik er ook 100 gram suiker bij gedaan.
Een week later geproefd en jawel: de diacetyl smaak was verdwenen!
