Hoi allemaal,
Na een maandje of 5 a 6 niet te hebben gebrouwen, moet de kelder worden bijgevuld. Brouwen met Kveik staat al een lange tijd op mijn lijstje. Sinds ik van het bestaan weet, wil ik er mee brouwen. Dat gaat zondag gebeuren. 2x zelfs, want ik ga een dubbelbatch maken. Een sterke blond met Stranda en een tripel (behoudens de gistkeuze) met Arve Espe.
Komende zondagochtend ga ik beginnen. Als jullie nog tips hebben, hoor ik het graag.
Tripel met Arve EspeBrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | |
Naam recept | Kachel Triple Kveik Espe |
Brouwdatum | 10-07-2019 |
Bierstijl | Tripel |
Volume | 24,0 l |
Begin SG | 1,090 SG |
Berekende kleur (Morey) | 9 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 29 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediėnt | 24,40 l | Water uit Water Heerlen |
12,24 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 31 mg/l | 7 mg/l | 79 mg/l | 232 mg/l | 25 mg/l | 75 mg/l |
Vergistbare ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 6,88 kg | Pilsmout | Weyermann | 3 EBC | 85,0 % |
1,21 kg | Kristalsuiker | Supermarkt | 0 EBC | 15,0 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Amylaserust | 67,0 °C | 1 min. | 75 min. | 3,5 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 10 min. | 3,5 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 8,0 g | Summit | pellets | 19,1% | 90 min. | 20,7 IBU |
10,0 g | Summit | pellets | 19,1% | 5 min. | 4,3 IBU |
10,0 g | Summit | pellets | 19,1% | 0 min. | 4,3 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 0,0 g | FY #20: Espe () | bovengist |
Sterke blondeBrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | |
Naam recept | Kachel Blonde Kveik Stranda |
Brouwdatum | 10-07-2019 |
Bierstijl | Sterke Blonde |
Volume | 22,0 l |
Begin SG | 1,090 SG |
Berekende kleur (Morey) | 8 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 26 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediėnt | 20,50 l | Water uit Water Heerlen |
10,25 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 31 mg/l | 7 mg/l | 79 mg/l | 232 mg/l | 25 mg/l | 75 mg/l |
Vergistbare ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 5,70 kg | Pilsmout | Weyermann | 3 EBC | 85,0 % |
1,01 kg | Kristalsuiker | Supermarkt | 0 EBC | 15,0 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Amylaserust | 67,0 °C | 1 min. | 75 min. | 3,6 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 10 min. | 3,6 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 25,0 g | Cascade | pellets | 5,5% | 90 min. | 20,5 IBU |
20,0 g | Cascade | pellets | 5,5% | 5 min. | 2,7 IBU |
20,0 g | Cascade | pellets | 5,5% | 0 min. | 2,7 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 0,0 g | FY #3: Stranda () | bovengist |
De omschrijving van Arve Espe (er is redelijk weinig over te vinden):
Warm alcohol and fruit: cognac and plums. (maar dan niet de smaak van fenolen, als ik goed ben ingelezen)
De omschrijving van Stranda:
It has a unique honey-like aroma with overripe mango which is complementary to modern, fruity hops
Ik realiseer mij dat het geen klassieke triple of blonde gaat worden. Het gaat eerder een Norwegian Ale of Farmhouse-achtig bier worden, maar ik ben heel benieuwd.
Als jullie nog tips hebben... ik hoor ze graag!