Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hulp gezocht bij recept/werkwijze  (gelezen 4579 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Gepost op: 10-07-2019 11:48 u »
Ik heb inmiddels (denk ik) al mijn spullen bij elkaar en dus is het tijd om te brouwen.
Ik ben van plan om de BIAB methode te gebruiken, zonder spoelen (no sparge).
Ik ben bezig geweest met brewtarget, maar heb nog even nodig voor ik het programma echt door heb, en dus wil ik even checken of wat ik wil doen ook kan.
Ik heb ook mout dat niet in de lijst staat, dus een beetje gegokt op wat het er het meest op lijkt.

Het type bier zou Belgisch blond moeten zijn met een iets lager alcohol percentage.
Alle spullen (ketel, vat etc) zijn nieuw voor mij, dus ik moet het een en ander goed in de gaten houden (meten etc) zodat de volgende batch beter voorspeld kan worden

Mijn idee/recept/werkwijze:

Mout:
Walt's lager malt - 0.4 kg  (https://www.beerlab.co.za/collections/grains?page=1)
Walt's pilsner malt - 2.0 kg  (https://www.beerlab.co.za/collections/grains?page=2)

Hop:
Hallertau 9.1% 10 gram - 1 uur
Saaz 2.4% - 5 gram - 10 min
Saaz 2.4% - 5 gram - 1 min

Gist
Mangrove Jack Belgian ale M41 (https://mangrovejacks.com/products/belgian-ale-yeast-10g)

1-staps mash bij 67 oC

Verhit 15-16 liter water tot een paar graden boven 67 oC (grofweg 73-74 oC, mijn graan temperatuur ligt rond de 30 oC)
Voeg de fijn geschrote mout toe en beweeg zak enige tijd heen en weer  (als bij thee trekken)
Isoleer en laat een uur staan

Verhit tot 77 oC en verwijder BIAB zak en granen en probeer zoveel mogelijk vocht uit te drainen

Breng aan de kook en laat een uur koken (rollende kook)
Voeg de hops toe volgens schema

Koel zo snel mogelijk en giet over in fermentatie emmer
Voeg gist toe, zodra het wort temperatuur onder de 28 oC  is
Plaats in fermentatie koelkast en bring temperatuur verder omlaag naar 22 oC

Ik zou op ongeveer 10 liter bier uit moeten komen?

Verwachte OG - 1052
Verwachte FG - 1013
Alcohol % - 5.2 %
IBU - 23.9

Lijkt dit ergens op?
Of ben ik dingen vergeten of maak ik het te moeilijk/te simpel?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.148
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #1 Gepost op: 10-07-2019 11:51 u »
Wat is de reden waarom je niet wil spoelen. Waarom wil je al die suikers uit het bostel niet recupereren. Uw brouwzaalrendement zal heel laag zijn.

Offline Rob.Erto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #2 Gepost op: 10-07-2019 11:55 u »
Ik zou zeggen, ga het eens lekker proberen, kijk wat het resultaat is en pas aan de hand daarvan eventueel dingen aan. Je gaat nu waarschijnlijk weer een heleboel (tegenstrijdige) adviezen krijgen.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 517
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #3 Gepost op: 10-07-2019 13:19 u »
Ik brouw ook met de BIAB methode, en spoel ook niet. Rendement wat ik haal is ongeveer 75%, dat vind ik niet slecht.

mbt de software die je gebruikt: ik gebruik BrouwHulp (ook gratis). Dat vind ik praktischer dan Brewtarget, al vind ik dat ook geen slecht programma.
Ik zou wel de gegevens van de grondstoffen die je wilt gebruiken invoeren.
M.b.t. de hoeveelheid water/bier: ik brouw meestal ook tien liter bier, en begin dan met 15 liter water.

Ik denk dat het wel een lekker biertje kan worden.

Succes!

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #4 Gepost op: 10-07-2019 13:58 u »
" Voeg gist toe, zodra het wort temperatuur onder de 28 oC  is "

Dit zou ik aanpassen naar 20 graden (en probeer het daar ook op te houden). Anders krijg je wat minder prettige smaken.

En voor nu zou ik zeggen gewoon doen.

Succes!!

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.148
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #5 Gepost op: 10-07-2019 16:34 u »
Ik brouw ook met de BIAB methode, en spoel ook niet. Rendement wat ik haal is ongeveer 75%, dat vind ik niet slecht.
Je zelf bedriegen is heel gemakkelijk. Uw hollands rendement van 75% kan nooit het internationaal gekend brouwzaalrendement zijn. 

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #6 Gepost op: 10-07-2019 16:49 u »
1-staps mash bij 67 oC

Verhit 15-16 liter water tot een paar graden boven 67 oC (grofweg 73-74 oC, mijn graan temperatuur ligt rond de 30 oC)


Ik denk dat de starttemperatuur van je water eerder rond de 70C mag liggen dan 73-74C. Zo'n klein beetje mout (zeker als het al 30C is) zal de temperatuur niet naar 67 verlagen :-)


Succes!

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 517
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #7 Gepost op: 10-07-2019 18:16 u »
Je zelf bedriegen is heel gemakkelijk. Uw hollands rendement van 75% kan nooit het internationaal gekend brouwzaalrendement zijn.

Ik heb het brouwzaalrendement in BrouwHulp ingesteld op 75% en haal tamelijk nauwkeurig het door BrouwHulp berekend sg.
Vergeet niet dat ik het water wat 'normaal' spoelwater is, extra toevoeg. Dus ik heb ongeveer 50% meer maischwater als 'normaal', oftewel ik maisch veel 'dunner'. Verder pers ik de zak na het maischen redelijk uit.

Hier nog wat meer info over BIAB: https://byo.com/article/biab-tips-from-the-pros/

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #8 Gepost op: 10-07-2019 22:15 u »
Je zelf bedriegen is heel gemakkelijk. Uw hollands rendement van 75% kan nooit het internationaal gekend brouwzaalrendement zijn.

Die discussie hebben we al heel wat keren gevoerd. Internationaal wordt onder hobybrouwers een andere benadering gevolgd dan de traditionele professionele benadering waarbij geen rekening wordt gehouden met de verschillende opbrengsten van de gebruikte mouten. Dit heeft helemaal niets met jezelf bedriegen.

Als je in plaats van een Excel-rekenblad eens een modern programma gebruikt voor hobbybrouwers met rendementsberekeningen zul je zien dat dit heel gebruikelijk is.
Bijvoorbeeld https://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/

Offline Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #9 Gepost op: 11-07-2019 10:25 u »
Dank jullie allemaal vor de op- en aanmerkingen

Ik ga het inderdaad maar gewoon proberen, met de volgende aanpassingen:
Een iets lagere temperatuur voor de mout-stort, rond de 70-71 C.
Gist toevoegen op lagere temperatuur, zo laag als ik 'm kan krijgen zonder toevoeging van ijs en een vergistingstemperatuur van rond de 20-21 C.

Veel meten en veel aantekeningen en foto's maken. Maakt het makkelijker voor de volgende keer.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #10 Gepost op: 11-07-2019 10:42 u »
Veel meten en veel aantekeningen en foto's maken. Maakt het makkelijker voor de volgende keer.

En dat natuurlijk met ons delen :)

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #11 Gepost op: 11-07-2019 11:22 u »
Dank jullie allemaal vor de op- en aanmerkingen

Ik ga het inderdaad maar gewoon proberen, met de volgende aanpassingen:
Een iets lagere temperatuur voor de mout-stort, rond de 70-71 C.
Gist toevoegen op lagere temperatuur, zo laag als ik 'm kan krijgen zonder toevoeging van ijs en een vergistingstemperatuur van rond de 20-21 C.

Veel meten en veel aantekeningen en foto's maken. Maakt het makkelijker voor de volgende keer.

Ik ga er van uit dat je geen klimaatkast hebt, dus misschien een idee om je gistvat in een bad met water te plaatsen om de temperatuur een beetje constant te houden.

Offline Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #12 Gepost op: 11-07-2019 12:04 u »
En dat natuurlijk met ons delen :)

Uiteraard!

Ik ga er van uit dat je geen klimaatkast hebt, dus misschien een idee om je gistvat in een bad met water te plaatsen om de temperatuur een beetje constant te houden.

Ik heb een koelkast met klimaatregeling (inkbird en warmtebron). Dus temperatuur is redelijk goed te regelen

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.204
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #13 Gepost op: 12-07-2019 09:55 u »
Uiteraard!

Ik heb een koelkast met klimaatregeling (inkbird en warmtebron). Dus temperatuur is redelijk goed te regelen

In dat geval, als je met koelen met water niet bij de 20 graden komt, je gistvat vullen en verder koelen in je klimaatkast. Pas bij 20 graden of liefst 18 je gist erbij doen. Veel beter voor de uiteindelijke smaak.

Offline Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #14 Gepost op: 12-07-2019 13:39 u »
Merci, dat was inderdaad een van de andere opties die ik in mijn hoofd had

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #15 Gepost op: 12-07-2019 14:34 u »
Ik koel altijd tot 25C met een dompelkoeler, daarna in de koelkast en bij 20C gaat de gist er meestal bij. Soms lager, hangt van de gist af.

Offline Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hulp gezocht bij recept/werkwijze
« Reactie #16 Gepost op: 31-07-2019 10:35 u »
Hartelijk dank allemaal!
Ik ben gisteren aan het brouwen geweest en nu staat alles in de vergistingskast.

Ik hoop dat het allemaal goed gaat komen.
Er zitten wel wat foutjes in mijn aannames, maar dat is te verwachten met nieuwe apparatuur.
Vooral de verdamping en vochtopname door het mout zijn door mij te hoog ingeschat.
Het gaat daardoor een vrij laag alcoholisch biertje worden, hopelijk wel lekker
We weten het over een maand of wat :)

Tags: