Ik heb inmiddels (denk ik) al mijn spullen bij elkaar en dus is het tijd om te brouwen.
Ik ben van plan om de BIAB methode te gebruiken, zonder spoelen (no sparge).
Ik ben bezig geweest met brewtarget, maar heb nog even nodig voor ik het programma echt door heb, en dus wil ik even checken of wat ik wil doen ook kan.
Ik heb ook mout dat niet in de lijst staat, dus een beetje gegokt op wat het er het meest op lijkt.
Het type bier zou Belgisch blond moeten zijn met een iets lager alcohol percentage.
Alle spullen (ketel, vat etc) zijn nieuw voor mij, dus ik moet het een en ander goed in de gaten houden (meten etc) zodat de volgende batch beter voorspeld kan worden
Mijn idee/recept/werkwijze:
Mout:
Walt's lager malt - 0.4 kg (
https://www.beerlab.co.za/collections/grains?page=1)
Walt's pilsner malt - 2.0 kg (
https://www.beerlab.co.za/collections/grains?page=2)
Hop:
Hallertau 9.1% 10 gram - 1 uur
Saaz 2.4% - 5 gram - 10 min
Saaz 2.4% - 5 gram - 1 min
Gist
Mangrove Jack Belgian ale M41 (
https://mangrovejacks.com/products/belgian-ale-yeast-10g)
1-staps mash bij 67 oC
Verhit 15-16 liter water tot een paar graden boven 67 oC (grofweg 73-74 oC, mijn graan temperatuur ligt rond de 30 oC)
Voeg de fijn geschrote mout toe en beweeg zak enige tijd heen en weer (als bij thee trekken)
Isoleer en laat een uur staan
Verhit tot 77 oC en verwijder BIAB zak en granen en probeer zoveel mogelijk vocht uit te drainen
Breng aan de kook en laat een uur koken (rollende kook)
Voeg de hops toe volgens schema
Koel zo snel mogelijk en giet over in fermentatie emmer
Voeg gist toe, zodra het wort temperatuur onder de 28 oC is
Plaats in fermentatie koelkast en bring temperatuur verder omlaag naar 22 oC
Ik zou op ongeveer 10 liter bier uit moeten komen?
Verwachte OG - 1052
Verwachte FG - 1013
Alcohol % - 5.2 %
IBU - 23.9
Lijkt dit ergens op?
Of ben ik dingen vergeten of maak ik het te moeilijk/te simpel?