Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Problemen bij het brouwen met moutextract  (gelezen 651 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Eliah

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Problemen bij het brouwen met moutextract
« Gepost op: 01-07-2019 19:10 u »
Ik ben echt nog een newby op het vlak van bier brouwen, so bear with me. Nu heb ik voor het eerste een gebrouwen met moutextract i.p.v. een brouwpakket. Het bier is nu al 23 dagen aan het gisten en is nog niet klaar, de gisting is naar mijn weten ook niet stil gevallen (er komen nog bellen naar boven).

Brouwproces:
  • De hop en het moutextract (750 g ECB3 en 750 g  ECB50) samen aan de kook gebracht.
  • Na de kook heb ik het wort laten afkoelen tot 50°C en heb ik er nog wat andere hop aan toegevoegd.
  • Nadat het wort afgekoeld was heb ik er de gist aan toegevoegd.
Het gaat hier om 7.5 liter bier met een begin SG van 1075, ik heb er geen suiker aan toegevoegd en daar zit denk ik mijn fout. Het bier heeft nu een begin sg van 1030 en is stabiel, er zit ook niets van zoetigheid in het bier en het blijft zeer troebel.

Weten jullie waar ik fout ben gegaan en/of ik deze fout nog recht kan zetten?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Problemen bij het brouwen met moutextract
« Reactie #1 Gepost op: 01-07-2019 21:06 u »
Allereerst welkom op dit forum.

Een slepende vergisting is een teken van het starten van de vergisting met te weinig actieve gist.
Maar het kan ook zijn dat het waterslot zo nu een dan nog werkt door temperatuurverschillen.

Waarmee heb je het SG bepaald? Was dat toevallig een refractometer?

Offline Eliah

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Problemen bij het brouwen met moutextract
« Reactie #2 Gepost op: 02-07-2019 13:24 u »
Allereerst welkom op dit forum.

Een slepende vergisting is een teken van het starten van de vergisting met te weinig actieve gist.
Maar het kan ook zijn dat het waterslot zo nu een dan nog werkt door temperatuurverschillen.

Waarmee heb je het SG bepaald? Was dat toevallig een refractometer?

Bedankt!

Het waterslot werkt vooral wanneer ik het bier verplaats van de kelder naar de keuken om de eind SG te meten.

Ik meet de SG met een hydrometer.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.217
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Problemen bij het brouwen met moutextract
« Reactie #3 Gepost op: 02-07-2019 13:59 u »
Hoi, even voor de volledigheid om het antwoorden wat te vergemakkelijken:

Was 7,5 liter de bedoeling van dit pakket? Heb je het begin SG van 1075 gemeten, of van het pakket overgenomen? Hoeveel suiker had je eigenlijk moeten toevoegen? Weet je welke gist bij het pakket zat, en bij welke temperatuur je die toegevoegd hebt? En tenslotte: raakt je hydrometer per ongeluk de bodem van je maatcilinder/kun je er een foto van maken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Problemen bij het brouwen met moutextract
« Reactie #4 Gepost op: 02-07-2019 21:13 u »
Het waterslot werkt vooral wanneer ik het bier verplaats van de kelder naar de keuken om de eind SG te meten.

Ik meet de SG met een hydrometer.

Dat is niet zo heel vreemd. Door de beweging komt er koolzuur vrij.

Zoals BrouwMark ook al schrijft hebben we meer informatie. De gebruikte gist maakt bijvoorbeeld veel uit voor de vergistingsgraad.

Het kan zijn dat je last hebt van een zogenaamde gestokte vergisting. Zie de tag gestokte vergisting

Offline Eliah

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Problemen bij het brouwen met moutextract
« Reactie #5 Gepost op: 03-07-2019 19:35 u »
Het was geen pakket, ik heb gewoon zakken van 1 kg moutextract (poedervorm) gekocht. Jullie gaan mij vervloeken voor wat nu komt... Ik weet niet meer welke gist het is... waarschijnlijk een Safale. Ik heb het ook nergens opgeschreven. Suiker heb ik niet aan het moutextract toegevoegd. De gist voeg ik slechts een paar uur na het afkoelen toe bij 20°C. De hydrometer raakt niet de bodem van de maatcilinder.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Problemen bij het brouwen met moutextract
« Reactie #6 Gepost op: 03-07-2019 21:18 u »
Jammer dat je niet weet welke gist je geënt hebt.

Maar je hebt wel belangrijke informatie gegeven: je hebt gebrouwen met 100% moutextractpoeder. Het gebeurt vaker dat je daarmee een lage vergistingsgraad haalt. Laat het bier voor de zekerheid nog een week staan voordat je het gaat bottelen.

Offline Eliah

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Problemen bij het brouwen met moutextract
« Reactie #7 Gepost op: 05-07-2019 10:57 u »
Wat zou er gebeuren mocht ik suiker toevoegen? Ik vind dat het bier niet zoet genoeg smaakt. Ik heb gewoon een enorm grote schrik van ontploffende flesjes.  ::)

Offline Snelbier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Problemen bij het brouwen met moutextract
« Reactie #8 Gepost op: 05-07-2019 11:14 u »
NIET doen! Eenvoudige suiker wordt volledig omgezet in alcohol en CO2, bier wordt er absoluut niét zoeter van.
Overigens zou je bij een SG van 1.030 zoals je meldt veel restsuikers moeten hebben die wél wat zoet kunnen aandoen.

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediënten
    • BrouwMout.nl
Re: Problemen bij het brouwen met moutextract
« Reactie #9 Gepost op: 05-07-2019 11:25 u »
Bedoel je met "niet zoet" misschien erg bitter?
Hoeveel hop heb je toegevoegd? en heb je vooraf de bitterheid berekend?

Offline Eliah

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Problemen bij het brouwen met moutextract
« Reactie #10 Gepost op: 06-07-2019 09:11 u »
De smaak van het bier is goed en de bitterheid is niet overheersend, zoetigheid is echter afwezig in het bier. Het bier is ook zeer troebel, wat ik niet zo leuk vind.  :(

EDIT:
Ik heb nog even naar andere posts zitten kijken op dit forum. Waarschijnlijk heb ik dus te veel hop aan mijn bier toegevoegd (15gram Challenger bij het begin van de kook en 15gram Cascade bij een temperatuur van 55 graden). Ik neem aan dat dit iets te veel is?

Kan ik nog lactose of stevia aan het bier toevoegen?

Tags: