Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan  (gelezen 860 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De Dordtse Drude

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Gepost op: 08-07-2019 18:33 u »
Help! Na 5 dagen een gistemmer met pakweg 10 liter wort in een gistingskast op 23 graden te hebben laten borrelen, zag ik vanmiddag ineens dat er lucht va het waterslot naar binnen werd gezogen. Ik heb de emmer even geopend en het wort lichtjes doorgeroerd. Daarna is het waterniveau in het waterslot stabiel gebleven. Helaas nog geen nieuwe borrelgeluiden.
Wat is hier aan de hand? En wat zou ik kunnen doen om dit brouwsel toch goed af te ronden?

Ik ben erg benieuwd!

Wat aanvullende info:
Begin SG: 1070
7 gram Safale BE-134 korrelgist toegevoegd
Na 5 dagen is de SG waarde al 1.017, terwijl het softwareprogramma Beer Smith 1.018 als richtlijn aangaf

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.533
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #1 Gepost op: 08-07-2019 19:50 u »
De luchtdruk is de afgelopen dagen aan het oplopen. Dus ook al houdt je mooi je temperatuur stabiel, dan nog kan een hogere luchtdruk ervoor zorgen dat er lucht terug je vat ingaat.
http://www.weerstation-epe.nl/inc/actueellucht2.php


Eea kun je voorkomen door zelf koolzuur toe te voeren of onder iets verhoogde druk te vergisten. Je kunt de druk bv verhogen met 25 mbar door ipv een waterslot een slang te nemen en die in een emmer water te hangen 25 cm onder het oppervlak. Dan kan de luchtdruk 25 mBar stijgen zonder dat je er last van begint te krijgen. Zorg dan wel dat je vat wart hoger staat en de temperatuur constant blijft, of gebruik een terugslagklepje anders kan er water uit de emmer terugzuigen je vat in als je brouwsel afkoelt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.443
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #2 Gepost op: 08-07-2019 22:46 u »
Het meest simpele om te voorkomen dat zuurstof wordt aangezogen is het gebruik van een terugslagklepje. Die hoeft niet duur te zijn. Zoek maar eens op AliExpress naar "one way valve gas"


Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 966
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #3 Gepost op: 09-07-2019 09:02 u »
Het meest simpele om te voorkomen dat zuurstof wordt aangezogen is het gebruik van een terugslagklepje. Die hoeft niet duur te zijn. Zoek maar eens op AliExpress naar "one way valve gas"
Ik heb er over zitten denken om een vlinderklep tussen waterslot en vat te zetten bij mijn CCT voor cold crash. Ik ben wel een beetje bang voor de onderdruk en schade aan mijn vat. Iemand daar ervaring mee?

Terugslagklep kan natuurlijk ook maar met een vlinderklep kan ik bij langzame vergisting de klep een half minuutje dicht zetten voor ik gist aftap en dan zal er een beetje overdruk komen die lucht via waterslot of onderkant tegenhoudt.

Als ik zie hoe die terugslagklepjes in elkaar zitten moet je ze ook maar n keer gebruiken, schoon krijg je ze niet meer.
Groet,
Hans

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.533
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #4 Gepost op: 09-07-2019 09:39 u »
Ik denk dat het beter werkt om het gebrek aan koolzuur gewoon van buitenaf aan te vullen met een licht overdruk van bv 1 cm waterkolom.
dat systeem gebruik ik zelf met een CO2 cylinder, balgje met microswitch om de overdruk te detectreren en pneumatisch klepje om de CO2 aanvoer te regelen. Dat werkt perfect. maar je kunt ook een giststarter maken met bv wat wort en extra suiker wat je dan laat gisten in een afgesloten fles met slangetje naar je gistingsvat wat dan voor wat extra koolzuuraanvoer zorgt.

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #5 Gepost op: 09-07-2019 10:21 u »
Na 5 dagen een gistemmer met pakweg 10 liter wort in een gistingskast op 23 graden te hebben laten borrelen, zag ik vanmiddag ineens dat er lucht va het waterslot naar binnen werd gezogen.

m.i. gaat het hooguit om een heel klein beetje lucht, dat terecht komt in een ruimte die verder helemaal gevuld is met CO2, wat als ik me niet vergis zwaarder is dan lucht.

Is dit een ernstig probleem, wat zijn de eventuele nadelige gevolgen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.533
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #6 Gepost op: 09-07-2019 11:01 u »
m.i. gaat het hooguit om een heel klein beetje lucht, dat terecht komt in een ruimte die verder helemaal gevuld is met CO2, wat als ik me niet vergis zwaarder is dan lucht.

Is dit een ernstig probleem, wat zijn de eventuele nadelige gevolgen?
De Lucht en CO2 gaan gewoon mengen omdat de gas moleculen immers niet stilstaan maar continue botsen. levert oxidate van je bier op met als gevolg snellere veroudering van je bier.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #7 Gepost op: 09-07-2019 11:14 u »
De Lucht en CO2 gaan gewoon mengen omdat de gas moleculen immers niet stilstaan maar continue botsen. levert oxidate van je bier op met als gevolg snellere veroudering van je bier.

En dat is maar goed ook, anders had het onderste deel van de dampkring alleen uit CO2 bestaan en hadden we niet zo makkelijk adem kunnen halen...

Ik lees dat de Dordtse Drude geroerd heeft. Wat was de gedachte daar achter? Ik ben bang dat je bier dan alleen maar harder gaat oxideren.

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #8 Gepost op: 09-07-2019 13:09 u »
De Lucht en CO2 gaan gewoon mengen omdat de gas moleculen immers niet stilstaan maar continue botsen. levert oxidate van je bier op met als gevolg snellere veroudering van je bier.

En dat is maar goed ook, anders had het onderste deel van de dampkring alleen uit CO2 bestaan en hadden we niet zo makkelijk adem kunnen halen...

Ik lees dat de Dordtse Drude geroerd heeft. Wat was de gedachte daar achter? Ik ben bang dat je bier dan alleen maar harder gaat oxideren.

Ik was eerlijk gezegd in de veronderstelling dat de lucht bovenin het vat zou komen te hangen en de CO2 onderin. En dan zou een beetje lucht geen kwaad kunnen dacht ik. Maar dat blijkt dus inderdaad niet zo te zijn, zoals Hans en Brouwmark zeggen. In deze post wordt dat nog eens wat uitgebreider in Jip en Janneke taal uitgelegd (voor wie het interesseert): https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/12927

Roeren lijkt mij ook niet zo'n goed idee. Ik laat het vat altijd zoveel mogelijk dicht. Geen lucht er in, en al helemaal geen bacterien, wilde gisten en andere troep.

Offline TimW

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #9 Gepost op: 09-07-2019 19:58 u »
Ik heb er over zitten denken om een vlinderklep tussen waterslot en vat te zetten bij mijn CCT voor cold crash. Ik ben wel een beetje bang voor de onderdruk en schade aan mijn vat. Iemand daar ervaring mee?

Hier ben ik ook benieuwd naar. Als ik koud water door het koelspiraal van mijn brewtech cct laat lopen dan creer ik onderdruk en wordt er lucht ingetrokken via het waterslot.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.443
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #10 Gepost op: 09-07-2019 21:38 u »
Ik heb er over zitten denken om een vlinderklep tussen waterslot en vat te zetten bij mijn CCT voor cold crash. Ik ben wel een beetje bang voor de onderdruk en schade aan mijn vat. Iemand daar ervaring mee?

Terugslagklep kan natuurlijk ook maar met een vlinderklep kan ik bij langzame vergisting de klep een half minuutje dicht zetten voor ik gist aftap en dan zal er een beetje overdruk komen die lucht via waterslot of onderkant tegenhoudt.

Als ik zie hoe die terugslagklepjes in elkaar zitten moet je ze ook maar n keer gebruiken, schoon krijg je ze niet meer.
Groet,
Hans

Het ligt aan de stevigheid van de CCT. Mijn CCT is van rvs en kan zonder problemen zowel onder- als bovendruk aan.

Een terugslagklepje kun je meerdere keren gebruiken als je die bevestigt aan een siliconen slang van minstens een meter. Maak een S bocht in de slang en je hebt niets te vrezen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.443
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #11 Gepost op: 09-07-2019 21:42 u »
Ik was eerlijk gezegd in de veronderstelling dat de lucht bovenin het vat zou komen te hangen en de CO2 onderin. En dan zou een beetje lucht geen kwaad kunnen dacht ik. Maar dat blijkt dus inderdaad niet zo te zijn, zoals Hans en Brouwmark zeggen. In deze post wordt dat nog eens wat uitgebreider in Jip en Janneke taal uitgelegd (voor wie het interesseert): https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/12927

Dat wordt wel eens meer gedacht, maar dat is een misvatting. Het is zelfs zo dat zuurstof door de binnenlaag van een kroonkurk de fles in kan komen ondanks het feit dat er in de fles de ruimte boven het bier verzadigd is met CO2...

Offline De Dordtse Drude

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #12 Gepost op: 10-07-2019 11:34 u »
Ik lees dat de Dordtse Drude geroerd heeft. Wat was de gedachte daar achter? Ik ben bang dat je bier dan alleen maar harder gaat oxideren.

Uhm, dat  roeren is nog de onervarenheid. Ik dacht dat de gist extra lucht nodig zou hebben. Maar ik weet nu dat dit het oxideren versnelt. Dank! 

Offline De Dordtse Drude

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #13 Gepost op: 10-07-2019 11:34 u »
Het meest simpele om te voorkomen dat zuurstof wordt aangezogen is het gebruik van een terugslagklepje. Die hoeft niet duur te zijn. Zoek maar eens op AliExpress naar "one way valve gas"

Dank voor de tip Jacques

Offline Arjen1969

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gistemmer zuigt via het waterslot lucht aan
« Reactie #14 Gepost op: 10-07-2019 13:57 u »
m.i. gaat het hooguit om een heel klein beetje lucht, dat terecht komt in een ruimte die verder helemaal gevuld is met CO2, wat als ik me niet vergis zwaarder is dan lucht.

Is dit een ernstig probleem, wat zijn de eventuele nadelige gevolgen?

CO2 is qua molmassa inderdaad zwaarder dan lucht (44 gram voor CO2, molmassa van zuurstof is 32, echter komt de lucht uit het mengsel zuurstof en daar is de gemiddelde molmassa 29 gram voor). Theoretisch zou het inderdaad zo zijn dat de CO2 uitzakt naar beneden, echter hebben gasmoleculen nou eenmaal de neiging om zich zo veel mogelijk te verdelen over een beschikbaar volume. Er zal dus ook zuurstof bij je bier in wording komen, zeker omdat het verschil in molmassa in dit geval niet zo groot is.

Tags: