Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zwaveligheid in pils  (gelezen 2008 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.892
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #25 Gepost op: 11-07-2019 11:13 u »
De bieren die de 1e ronde doorkomen hebben denk ik een betere kans om objectief beoordeeld te worden in de 2e ronde van de keuring. Ik vrees alleen dat al in de 1e ronde al veel bieren onterecht afvallen omdat verschillende keurmeesters verschillende ideen hebben over smaken en geuren. Heeft iemand wel eens 2 x hetzelfde bier ingestuurd en gekeken naar de uitkomst?

Ja dat is eens een paar keer gedaan. Je hoeft niet te raden wat de uitkomst was.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #26 Gepost op: 11-07-2019 21:17 u »
Weet dat het BKG een club is van hobbyproevers. Hun oordeel is zeer zeker geen wetenschappelijke analyse.
Ik denk dat het oordeel van jouw vrienden veel meer waard is.

Weet ook dat veel keurmeesters van het BKG jarenlange ervaring hebben in het keuren van bieren, dat ze zich zelf regelmatig trainen met bijzondere bieren en het herkennen van toegevoegde smaakstoffen. Regelmatig worden studiedagen houden. En realiseer je ook dat om de 2 jaar een licentietoets moet worden uitgevoerd om te bewijzen dat je nog steeds goed kunt keuren.

Het klopt dat de leden van het BKG niet professioneel hun geld verdienen met het keuren van bieren, maar om te stellen dat het oordeel van een willekeurige bierproever meer waard is, slaat echt nergens op.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.892
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #27 Gepost op: 11-07-2019 23:02 u »
Weet ook dat veel keurmeesters van het BKG jarenlange ervaring hebben in het keuren van bieren, dat ze zich zelf regelmatig trainen met bijzondere bieren en het herkennen van toegevoegde smaakstoffen. Regelmatig worden studiedagen houden. En realiseer je ook dat om de 2 jaar een licentietoets moet worden uitgevoerd om te bewijzen dat je nog steeds goed kunt keuren.

Het klopt dat de leden van het BKG niet professioneel hun geld verdienen met het keuren van bieren, maar om te stellen dat het oordeel van een willekeurige bierproever meer waard is, slaat echt nergens op.

Oei, duidelijk foute been. Excuus, begrijp me niet verkeerd. Ik waardeer alle intenties van het BKG, maar ik blijf erbij dat het een amateurvereniging is. Hoe mooi je het ook doet klinken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #28 Gepost op: 11-07-2019 23:28 u »
Oei, duidelijk foute been. Excuus, begrijp me niet verkeerd. Ik waardeer alle intenties van het BKG, maar ik blijf erbij dat het een amateurvereniging is. Hoe mooi je het ook doet klinken.

De leden van het BKG verdienen hun inkomen niet door te keuren, maar nemen hun vrijwillige werkzaamheden heel serieus. Afhankelijk van hun ervaring zijn ze heel bekwaam in het herkennen van smaakafwijkingen en het waarderen van bieren.

In de loop der jaren heeft het BKG veel geÔnvesteerd in de verbetering van de kwaliteiten van haar leden en de wijze van keuren.

Het BKG afdoen als een amateurclubje doet geen recht aan de huidige kwaliteiten van het BKG...

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 254
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #29 Gepost op: 12-07-2019 10:36 u »
De leden van het BKG verdienen hun inkomen niet door te keuren, maar nemen hun vrijwillige werkzaamheden heel serieus. Afhankelijk van hun ervaring zijn ze heel bekwaam in het herkennen van smaakafwijkingen en het waarderen van bieren.

In de loop der jaren heeft het BKG veel geÔnvesteerd in de verbetering van de kwaliteiten van haar leden en de wijze van keuren.

Het BKG afdoen als een amateurclubje doet geen recht aan de huidige kwaliteiten van het BKG...

Jacques er wordt hier ook niet bedoeld dat het maar een stelletje amateurs zijn die maar wat doen.
Het zijn allemaal wel degelijk bekwame mensen die met de beste bedoelingen bieren keuren.
Wat alleen wordt gesteld is dat de uitslagen altijd arbitrair blijven. Daar ontkom je hier niet aan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #30 Gepost op: 12-07-2019 15:51 u »
Jacques er wordt hier ook niet bedoeld dat het maar een stelletje amateurs zijn die maar wat doen.
Het zijn allemaal wel degelijk bekwame mensen die met de beste bedoelingen bieren keuren.
Wat alleen wordt gesteld is dat de uitslagen altijd arbitrair blijven. Daar ontkom je hier niet aan.

Dat de uitkomsten van elke wedstrijd waarbij gejureerd wordt arbitrair is, is een andere discussie die vrijwel parallel met deze discussie gevoerd wordt. Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39487.msg597977.html#msg597977

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.085
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #31 Gepost op: 12-07-2019 17:36 u »
maar ik blijf erbij dat het een amateurvereniging is.

Ach... Er zijn amateurbrouwers die beter bier brouwen dan sommige 'professionele/commerciŽle' brouwerijen... Dus het amateur slaat puur op het feit dat er geen geld meer wordt verdiend, niet op de kwaliteit van keuren.... ;)

En er zijn professionele keurmeesters die net zo goed/slecht keuren als een BKG keurmeester... ^-^ :biersmile:

Offline nico.derks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #32 Gepost op: 12-07-2019 19:51 u »
Als je bier op Jever lijkt/smaakt, heb je naar mijn idee al gewonnen

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.875
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #33 Gepost op: 12-07-2019 20:25 u »
Als je bier op Jever lijkt/smaakt, heb je naar mijn idee al gewonnen

Kwam aardig in de buurt, moet alleen nog sleutelen aan de hopsoorten, maar komt goed!

Online middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #34 Gepost op: 12-07-2019 20:38 u »
De discussie is aardig off-topic geraakt. Misschien handig om dit af te splitsen. :weetniet:

De vraag was:

Het grootste bezwaar werd genoemd de sterke zwaveligheid en licht zurigheid op de achtergrond.
Waar kan deze zwaveligheid vandaan komen? En ook vooral: hoe voorkom ik dat een volgende keer?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #35 Gepost op: 12-07-2019 21:27 u »
De discussie is aardig off-topic geraakt. Misschien handig om dit af te splitsen. :weetniet:

De discussie of BKG-leden goed kunnen keuren is off-topic, maar de vraag of de aanwezigheid van zwavelachtige smaken in een pils afgestraft moet worden of niet is raakt natuurlijk wel de vraag van DLB. De vraag is: moet je wel de moeite doen om zwavelachtige smaken kwijt te raken terwijl deze niet ongebruikelijk zijn in commerciŽle bieren.

Al een paar keer heb geprobeerd duidelijk te maken dat een bepaalde smaak pas als een smaakafwijking gezien wordt wanneer deze smaak ver boven de smaakdrempel van de proever aanwezig is.
Het is goed je te realiseren dat de smaakdrempel voor een bepaalde stof niet voor iedereen gelijk is. Een getrainde keurmeester herkent veel voorkomende smaken in bier veel eerder dan een gemiddelde bierproever, juist omdat hij goed getraind is. Vandaar dat een zwavelsmaakje voor een keurmeester eerder storend is.

Offline nico.derks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #36 Gepost op: 12-07-2019 21:44 u »
Kwam aardig in de buurt, moet alleen nog sleutelen aan de hopsoorten, maar komt goed!
Hallertau mittelfruh

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.875
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #37 Gepost op: 12-07-2019 22:08 u »
Hallertau mittelfruh

Hallertauer hoppen en Tettnanger was wat de brouwerij aangaf, heb in eerste instantie voor Tradition gekozen

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.520
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #38 Gepost op: 12-07-2019 23:30 u »
Een getrainde keurmeester herkent veel voorkomende smaken in bier veel eerder dan een gemiddelde bierproever, juist omdat hij goed getraind is. Vandaar dat een zwavelsmaakje voor een keurmeester eerder storend is.
Maar misschien is dat smaakje voor die keurmeester in een commercieel bier ook wel storend. Moet het criterium dan niet zijn dat de smaak opvallend meer de boventoon voert dan in een vergelijkbaar commercieel bier? En heeft de gemiddelde keurmeester die ondergisters proeft dan ook een goed overzicht van pilseners uit verschillende landen? Daar zal vast behoorlijk onderling verschil inzitten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zwaveligheid in pils
« Reactie #39 Gepost op: 13-07-2019 11:15 u »
Maar misschien is dat smaakje voor die keurmeester in een commercieel bier ook wel storend. Moet het criterium dan niet zijn dat de smaak opvallend meer de boventoon voert dan in een vergelijkbaar commercieel bier? En heeft de gemiddelde keurmeester die ondergisters proeft dan ook een goed overzicht van pilseners uit verschillende landen? Daar zal vast behoorlijk onderling verschil inzitten.

Het zou best kunnen dat het zwavelachtige smaakje van een zuid Duitse pils storend is voor goed geoefende proevers. Zoals ik al schreef zijn veel Tsjechische pilseners niet om te pruimen omdat ze een hoog gehalte aan diacetyl hebben. 

Overigens is mijn ervaring dat de zwavelachtige smaak minder wordt met de tijd. Het is vaak een kwestie van wat langer lageren.
Verder is het rotte eieren aroma (H2S) heel vluchtig. Er is een groot verschil in beleving tussen een net ingeschonken bier en een bier dat al 10 minuten staat na het uitschenken... Als keurmeester hoor je daar rekening mee te houden. Pas als de geur na een tijdje nog aan het bier zit is het voor mij een afwijkende smaak.

Tags: