Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Biertypen lijst Landelijke en/of regionale wedstrijden

Gestart door Oscar, 28-02-2006 18:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ben jij tevreden met de huidig bestaande lijst van biertypen zoals deze gebruikt word voor Landelijke en regionale wedstrijden ?

Ja ik vind de lijst volledig genoeg
9 (32.1%)
Nee, de lijst dient gewijzigd/aangepast te worden
19 (67.9%)

Totaal aantal stemmen: 27

Oscar

De biertypen lijst zoals deze bij Landelijke bierbrouw wedstrijden wordt gebruikt staat op www.labo.nu.

Volgens BKG :

Om nieuwe typen aan de bestaande typelijst toe te voegen moeten we rekening houden met o.a:
1. Hoeveel thuisbrouwers brouwen het type en hoe groot is de verwachting dat anderen het gaan brouwen als het aan de
   bestaande typelijst wordt toegevoegd.
2. Is het bier landelijk redelijk verkrijgbaar zodat de BKG bierkeurmeester zich goed kan voorbereiden op het nieuwe type.
   Weet wel dat er minimaal 3 goede voorbeelden moeten zijn die landelijk redelijk tot goed te verkrijgen moeten zijn
   om redelijker wijs het type "onder de knie" te krijgen.

Hopmans

ik vind de lijst in principe wel groot genoeg.
Alleen moet in de klasse A nog wel de hogepils komen (bv Brand cuvé).
En de Ambree of andere ambers moeten in klasse C.
Daarbij moet niet zo gekeken worden naar commerciele voorbeelden.
Daar is immers de nieuwe klasse al voor.
Mensen moeten wat "riskanter" kunnen brouwen zonder gelijk afgestraft te worden.
Zo moet een fruitige/zoetige bok naar Belgisch model ook goed uit de bus moeten komen.
Een nieuw bier (op de kantjes van de specs) zou dan eigenlijk beloond moeten worden.  :lessmile:

 :degroeten:


Oscar

Citaat van: Hoppie op 28-02-2006  18:58 uAlleen moet in de klasse A nog wel de hogepils komen (bv Brand cuvé).

Met hogepils bedoel je de Pilsener Urtype nem ik aan.. :D

Citaat van: Hoppie op 28-02-2006  18:58 uEn de Ambree of andere ambers moeten in klasse C.

Hierin mis ik inderdaad ook nog een klein gat bij mijn proeftocht door alle wereldse bieren. Op mijn Digitale Bier encyclopedie heb ik hiervoor het "type Sterke Pale ale" toegevoegd....

Groeten en gezondheid
Oscar


Hopmans

Hoi Oscar,

CiteerMet hogepils bedoel je de Pilsener Urtype nem ik aan..

Nee, een naar Pils smakend hooggegist bier, zoals bijvoorbeels de Pils van het IJ en
de Brand Cuvé dus. De Texelse brouwerij heeft ook bv het Texels goud.
Maar er is toch al Blond?
Ja, maar die begint bij de 1053 ipv de 1046 en de begint bij 10 ipv 6 EBC.

Dus we missen nog het Hooghe Pils / Hoge Pils die thuis hoort in de nieuwe Hollandse biercultuur.
Een soort pils die ook 5% alc. bevat met een ietwat fruitiger palet als de normale Pilsener.
Een frisse doordrinker die ook wat complexe elementjes heeft.
Dit is echt een nieuw biertype uitgevonden in de lage landen.
Nu je toch op zoek bent naar de verrijking van de Nederlandse biercultuur zal ik deze in je
schoot werpen.  8)

Dus......................

 :degroeten:



Herman

Hooghe pils, noem het lichte blond, heeft nu eenmaal niets met pils van doen.

Ach wee en kommer!!! ;) de urtype ontbreekt tot mijn verdriet ook nog altijd (Brand Urtype, Jever, Bitburger, 1870(?))  :huilen:

Drents Hopbier

Citaat van: Hoppie op 28-02-2006  19:42 uNee, een naar Pils smakend hooggegist bier, zoals bijvoorbeels de Pils van het IJ en
de Brand Cuvé dus.
Dus we missen nog het Hooghe Pils / Hoge Pils die thuis hoort in de nieuwe Hollandse biercultuur.
In Pintnieuws feb 2006 is te lezen dat Brand de Cuvée niet meer gaat maken voor retail en waarschijnlijk ook niet voor de horeca. Meer aandacht zal gegeven worden aan de Urtyp  :hoera:

Hans Hans

MO

Kan iemand de directe link naar de typen lijst hier plaatsen?

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 28-02-2006  20:45 uKan iemand de directe link naar de typen lijst hier plaatsen?
Staat (zoals hierboven al vermeld is) op http://www.labo.nu/  bij Reglement en op BKG site http://www.bierkeurmeestersgilde.nl/  onder wedstrijden / biertypen

Hans Hans

Adrie

Op zich vind ik wel wat te zeggen voor de argumenten van de keurmeesters, maar ik vind de lijst wel wat star en willekeurig. Dat de Urtyp pilsener ontbreekt vind ik ook een groot gemis en zo zijn er nog wel meer biertypen te noemen. Bovendien staan op de huidige lijst ook biertypen die slecht verkrijgbaar zijn. Dortmunder export, Schwarzbier, Milk stout, India Pale Ale, Robust Porter, dat zijn biertypen die echt niet bij mijn slijters te vinden zijn, terwijl deze toch goed gesorteerd zijn. Urtyp pilseners zoals Jever heeft ie weer wel en die staat weer niet op de lijst. Hoe komen de bierkeurmeesters dan wel aan de hier genoemde biertypen? Reizen zij regelmatig naar Ermelo of zelfs Duitsland en Engeland om de bieren te halen alvorens bij een wedstrijd te keuren?

Maar goed, dit is een discussie die hier al vaker is gevoerd en je kunt er over blijven doorgaan.

Drents Hopbier

Citaat van: Adrie op 28-02-2006  21:26 uMaar goed, dit is een discussie die hier al vaker is gevoerd en je kunt er over blijven doorgaan.
Als dat duidelijkheid zou verschaffen: vooral doorgaan. Peter (BKG) wat is het commentaar van het BKG hier op?

Ik vind trouwens de Brand Urtyp en dergelijke bieren, gewoon goede Pilseners. Deze zouden wat mij betreft niet in een speciale klasse hoeven.

Hans Hans

Herman

Citaat van: Hoorns Hopbier op 28-02-2006  22:02 uIk vind trouwens de Brand Urtyp en dergelijke bieren, gewoon goede Pilseners. Deze zouden wat mij betreft niet in een speciale klasse hoeven.
zonder aparte klasse krijg je beoordelingen als "te bitter voor een pils" (lees Heineken) "veel te veel hopgeur", "bitterheid gaat tegenstaan" .... ach.

Oscar

Citaat van: Hoppie op 28-02-2006  19:42 uDus we missen nog het Hooghe Pils / Hoge Pils die thuis hoort in de nieuwe Hollandse biercultuur.
Een soort pils die ook 5% alc. bevat met een ietwat fruitiger palet als de normale Pilsener.
Een frisse doordrinker die ook wat complexe elementjes heeft.
Dit is echt een nieuw biertype uitgevonden in de lage landen.
Nu je toch op zoek bent naar de verrijking van de Nederlandse biercultuur zal ik deze in je
schoot werpen.  8)

Hoppie, dit ben ik eigenlijk wel met je eens...ik kom inderdaad toch wel vaak bieren tegen die net buiten de klasse vallen, echter dan hanteer ik het boekje van Derek Walsch...niets op tegen maar zonder slag of stoot (of heb ik ergens iets gemist ?) schijnt dit nu wel een standaard te zijn (?)

Tijden een ONK keuring heeft 90% van de keurmeesters dit boekje naast zich liggen.....

En toch blijkt dat ieder jaar, zo tegen het ONK aan, deze discussie weer oplaait...en dat moet ook zo omdat het bier leeft, biertypen komen en gaan en blijven veranderen...dus moet de biertypen lijst ook megroeien.

Het punt van Adrie is inderdaad ook een goede...De LABO lijst bevat ook bieren die moeilijk te krijgen zijn en zelf ook bieren die volgends mij door de amateurbrouwes nauwelijks of nooit worden gebrouwen (bv. Oud bruin..?? ) . Dus die zouden dan van de lijst af kunnnen zou je denken.....

Groeten en gezondheid
Oscar

Adrie

En dan nog wat. Het BKG (Peter) beweert regelmatig dat hobbybrouwers iets brouwen en daar later pas een biertype-etiket op plakken. Meer typen zou mede daarom niet wenselijk zijn. Nou zal dat voor sommige brouwers wel gelden, maar voor heel veel brouwers die hier op het forum actief zijn geldt dat toch zeker niet. Ik vind dat argument dan ook flauw en enigzins badinerend. Ik denk dat het merendeel van de serieuze hobbybrouwers ondertussen hun recepten bedenken met de biertypengids in de hand. Dat boek heeft er zeker toe bijgedragen dat hobbybrouwers meer biertypegericht zijn gaan brouwen.

Al met al denk ik dat de biertypenlijst van het BKG/Labo aan een grondige revisie toe is. Inderdaad, Oscar, ik was de Oud Bruin nog vergeten. Of is dat soms een vergaarbak voor bieren met een totaal mislukte vergisting?  ;D

Drents Hopbier

Citaat van: Adrie op 01-03-2006  09:23 uIk denk dat het merendeel van de serieuze hobbybrouwers ondertussen hun recepten bedenken met de biertypengids in de hand.
Mag ik dan de bekende uitzondering zijn?

Voor degene die een uitgebreide lijst biertpen zoekt:  http://www.beertown.org/education/pdf/2006_BA_Beer_Styles.pdf

Hans Hans

MO

wauw! 35 pagina's bierstijlen. Schitterende lijst. Die ga ik uit mijn hoofd leren.

Oscar

Citaat van: MO op 02-03-2006  15:52 uwauw! 35 pagina's bierstijlen. Schitterende lijst. Die ga ik uit mijn hoofd leren.

 :lessmile: Over 3 weken een overhoring  :weetbeter: (MO=mondelinge Overhoring)  ;D ;D :D :D

groeten en gezondheid
Oscar

Adrie

Dat is inderdaad een mooie lijst waar de bierkeurmeesters een puntje aan kunnen zuigen. Jammer dat er bij de biertypen wat weinig karakteristieken staan. Wat dat betreft is de biertypengids toch informatiever.

Herman

Dit is er een leuke aanvulling op: http://www.beerstyles.com/

Hier vind je dus ook voorbeeldrecepten bij de types.

Drents Hopbier

Citaat van: Adrie op 02-03-2006  16:24 uDat is inderdaad een mooie lijst waar de bierkeurmeesters een puntje aan kunnen zuigen. Jammer dat er bij de biertypen wat weinig karakteristieken staan. Wat dat betreft is de biertypengids toch informatiever.
Wat bedoel je met karakteristieken?
Als ik kijk bij Weizenbock (mijn favoriet): kan goudachtig tot donkerbruin zijn. Hoog begin s.g. en alcoholgehalte (wordt verderop gespecificeerd). De moutige zoetigheid is in evenwicht met elementen van kruidnagelachtige fenolen en fruitige banaanachtige esters.De hopbitterheid is laag en het koolzuurgehalte is hoog. Hopsmaak en aroma zijn afwezig. Matige tot volle body. Bij de donkere versie moet een licht geroosterde mout karakter aanweizig zijn in smaak en iets minder in geur. Met hergisting op fles, mag het ingeschonken bier troebel zijn. Diacetyl mag niet merkbaar zijn.
O.s.g. 1066-1080 (16-19.5 °Plato)
Schijnbaar eind s.g. 1016-1028 (4-7 °Plato).
Vol. % alcohol 6.9-9.3.
Bitterheid 15-25 IBU
Kleur 10-60 EBC

Wat had je nog meer vermeld willen zien? Of heb je kommentaar gegeven zonder eerst het bestand te lezen?

Hans Hans

Hopmans


CiteerMag ik dan de bekende uitzondering zijn?
NEE!  >:(

Geintje  ;D

Wat is dan een voorbeeld van die uitzondering Hans?  ???

 :degroeten:

Drents Hopbier

Citaat van: Hoppie op 02-03-2006  17:51 uNEE!  >:(

Wat is dan een voorbeeld van die uitzondering Hans?  ???

Tot nu toe heb ik al mijn bieren gebrouwen zonder de Bier Typen Gids te gebruiken. En in het verleden ook wel eens een prijsje gewonnen.

Hans Hans

Herman

Citaat van: Hoppie op 02-03-2006  17:51 uWat is dan een voorbeeld van die uitzondering Hans? ???
Een pasfoto.

Drents Hopbier


Adrie

Citaat van: Hoorns Hopbier op 02-03-2006  17:06 uWat had je nog meer vermeld willen zien? Of heb je kommentaar gegeven zonder eerst het bestand te lezen?

In de biertypengids staat nog iets meer informatie over bijvoorbeeld historie, commerciële voorbeelden, koolzuurgehalte (in cijfers niet in beschrijving), mogelijke recepten.

Drents Hopbier

Citaat van: Adrie op 03-03-2006  09:08 uIn de biertypengids staat nog iets meer informatie over bijvoorbeeld historie, commerciële voorbeelden, koolzuurgehalte (in cijfers niet in beschrijving), mogelijke recepten.
Je schreef dat je het jammer vond "dat er bij de biertypen wat weinig karakteristieken staan". Alleen voor koolzuurgehalte gaat dat op.

Over commerciële voorbeelden is hier al wat gezegd. Veel bieren zijn in Nederland niet of nauwelijks te koop (ze komen dan uit GB, D, B, SCO, USA, CDN, CZ en soms uit NL) .

Mijn informatie haal ik vaak uit de boekjes van Classic Beer Styles Series. Met zeer uitgebreide informatie en veel recepten.

Hans Hans
 

Vergelijkbare Topics (2)

1411

Reacties: 3
Gelezen: 7335


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.